Choć rolnicy z ziemi mazowieckiej są jednym z największych producentów truskawek to jednak nie Polacy, a Anglicy są „wynalazcami” tego czerwcowo-lipcowego owocu. Historia i walory zdrowotne są bardzo ciekawe, ale dla nas najważniejsze jest jak je prawidłowo przyrządzić? Truskawki!
W audycji Wolna Sobota, nasza ekspertka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Pani Joanna Więcaszek opowiedział nam o truskaweczkach. Owoc uwielbiany przez dzieci i dorosłych, który na początku lata króluje na straganach, a przede wszystkim w naszych ogrodach. Na ile sposobów można je przyrządzić? Jak upiec doskonałe ciasto? Jakie orzeźwiające koktajle z truskawkowych owoców przyrządzimy? Dowiecie się z zapisu rozmowy z naszą ekspertką od poziomek i truskawek. Poniżej znajdziecie przepis na to przepyszne ciasto ze zdjęcia, autorstwa pani Joanny Więcaszek.
Program prowadził Marcin „Poziomka” Getler.
W audycji Wolna Sobota gościła Pani Katarzyna Kubicka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Wiedza, którą nasza ekspertka posiada, zmusiła prowadzących Mariusza Turczyka i Marcin Getlera do podzielenia wywiadu na dwie części. Bo czy można porozmawiać kwadrans o serze gdy historia serowarstwa na terenach naszego kraju sięga dalekich czasów przed naszą erą.
Strona 2 z 5