Uczniowie z naszej szkoły pod opieką profesora Zbigniewa Nowocienia uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zatytułowanych „Pierwsze kroki w kuchni”. Szkolenie było prowadzone przez słynnego mistrza sztuki kulinarnej Kurta Schellera wraz z Ewą Olejniczak-szefową w Hotelu „Intercontinental”, który wcześniej figurował pod nazwą Jan III Sobieski. Warsztaty odbywały się w Akademii przy ul. Międzynarodowej w Warszawie. Ze względu na dużą ilość osób chętnych wyjazd został zorganizowany w dwóch terminach.
Pierwsze Warsztaty Kulinarne odbyły się w dniu 14 listopada 2014 r.
Piętnastoosobowa grupa podczas szkolenia uczestniczyła w pokazach oraz zajęciach praktycznych.
Program obejmował:
POKAZ: Sposoby krojenia ziemniaków, mus czekoladowy po szwajcarsku
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE: rozbiór kurczaka filetowanie pstrąga, sałatka orientalna, bulion z tostem na ostro, duszony pstrąg w sosie cytrynowym, kurczak curry po tajsku, fondant
Pokaz kulinarny w wykonaniu Kurta Schellera dostarczył wielu emocji! Uczestnicy byli pod ogromny wrażeniem, jak z produktów często spotykanych, można stworzyć coś niezwykłego. Konsumpcja własnoręcznie wykonanych dań była zwieńczeniem kulinarnych zmagań. Poza warsztatami można było zobaczyć wystawę zdjęć Mistrza związanych z jego pasją do gotowania. Do dyspozycji kursantów była również biblioteczka Schellera, która zawiera szeroki zbiór pozycji kulinarnych w różnych językach.
Słuchacze nauczyli się krok po kroku jak przyrządzać poszczególne dania oraz zdobyli szeroką wiedzę z zakresu metod gotowania. Każdy uczestnik, poprzez aktywny udział, pod okiem samego Mistrza lub asystentów mógł odkryć swoje niepowtarzalne, ukryte talenty kulinarne.
Drugie Warsztaty Kulinarne odbyły się 10 grudnia 2014 r.
Kolejna tura uczestników miała okazję ujrzeć pokaz w wykonaniu Kurta Schellera, który uwzględniał demonstrację przygotowania sufletu czekoladowego.
W czasie zajęć praktycznych uczestnicy wykonywali takie czynności jak: rozbiór kurczaka, filetowanie pstrąga, duszony pstrąg w sosie pieczarkowym, kurczak pieczony w niskiej temperaturze, sałatka Cesar, bulion warzywny tiramisu