2
3
4

Dziesiątki lat temu regularne spożywanie go chroniło przed dżumą i cholerą. Działa bakteriobójczo, więc zaleca się go stosować przy przeziębieniu. Obniża nadciśnienie, zapobiega miażdżycy, usprawnia pracę jelit oraz spowalnia procesy starzenia się. Mowa o czosnku, tak często niedocenianym ze względu na specyficzny nieprzyjemny zapach. A właśnie powąchanie – tylko ostrożne – zmiażdżonego ząbka czosnku – od razu pomaga oddychać przy zakatarzonym nosie. Jest zalecany na bóle reumatyczne oraz stawów. Ponadto można stosować okłady z sokiem z czosnku na trudno gojące się rany. 

Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i stwierdzili, że 1g allicyny ma moc 15g penicyliny! Ponadto czosnek zawiera ajoene – olejek, który posiada silne działanie podobne do aspiryny w zapobieganiu zlepiania się krwinek czerwonych. Poza funkcją antybiotyczną, czosnek działa na organizm: przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antymiażdżycowo. Jego zaletą jest pozytywne oddziaływanie na jelita – reguluje ich mikroflorę. Jest zalecany po przebytych kuracjach antybiotykowych. Wspomaga układ odpornościowy i oddechowy oraz podnosi sprawność fizyczną i psychiczną. Oczyszcza krew z toksyn, rozszerza naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie krwi. Czosnek ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, zalecany więc w insulinooporności. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz na prawidłowe funkcjonowanie wątroby. A na koniec warto podkreślić, że chroni neurony przed degeneracją, warto więc go włączyć w dietę nie tylko swoją, ale i osób starszych. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Ponadto, czosnek zmniejsza przekrwienie i pomaga zbić gorączkę. Czosnek zawiera flawonoidy, witaminy z grupy B, pektyny, adenozynę i sole mineralne (związki wapnia, magnezu, selenu, fosforu i żelaza). Dzięki właściwościom leczniczym nie tylko zwiększa odporność, ale również ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, niweluje ból gardła, zmniejsza duszności. Dodatkowo stosowany jest w przypadku objawów przeziębienia i grypy. Warto również wskazać, że czosnek poprawia przemianę tłuszczów i zapobiega odkładaniu cholesterolu w ścianach naczyń, działając przeciwmiażdżycowo. Ponadto, korzystnie działa na wątrobę i żołądek, pobudzając organy do pracy, co przekłada się na wytwarzanie soków trawiennych i wspomaganie trawienia. Z tego powodu czosnek pozytywnie wpływa na proces odchudzania.

WŁAŚCIWOŚCI I DZIAŁANIE CZOSNKU
Czosnek wykazuje właściwości prozdrowotne, lecznicze na organizm człowieka, wśród których wymienić należy:

  • zwiększenie odporności organizmu,
  • właściwości zwalczające bakterie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami,
  • działanie ochronne przed zawałem i udarem,
  • korzystne działanie na pracę układu trawiennego,
  • pozytywny wpływ na regulację ciśnienia krwi, właściwości przeciwnowotworowe.

PRZECIWWSKAZANIA DO JEDZENIA CZOSNKU
Czosnek pospolity, mimo że jest bezpieczny, nie może być stosowany w diecie przez każdego. Nie powinny go spożywać osoby z dolegliwościami ostrego nieżytu żołądka i jelit, chorobami wątroby, a także z nasiloną hipotonią. Ponadto, jedzenie czosnku nie jest wskazane w przypadku osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową. Warto również wskazać, że wbrew powszechnym opiniom, nie ma przeciwwskazań do stosowania czosnku przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Niemniej jednak należy zachować umiar i nie przekraczać zalecanej do spożycia dawki czosnku.

Rodzaje czosnku
Czosnek niedźwiedzi
Ten czosnek znajdujący się na liście czosnków krajowych osiąga czasem pół metra wysokości. Rośnie przeważnie kępami. Owocem jest torebka, która pęka na trzy części i widać sześć nasion. Czosnek niedźwiedzi działa niczym antybiotyk - przeciwwirusowo i bakteriobójczo.

Czosnek sałatkowy
To gatunek uprawny. Ma zazwyczaj ponad 1 metr wysokości. W główce znajduje się pięć-sześć ząbków. W smaku są mniej ostre niż pozostałe gatunki czosnku. Jak nazwa wskazuje, nadaje się głównie do sałatek i surówek oraz jako przyprawa do pieczeni.

Czosnek zwyczajny
Ten gatunek uprawny osiąga czasem nawet ponad 150 centymetrów wysokości. Kwitnie od czerwca do lipca. W cebuli jest od czterech do sześciu ząbków.

Czosnek dęty
Gatunek uprawny. Dorasta do 60 centymetrów. Jego nazwa pochodzi od rurkowatych, wyglądających jak dęte, liści. Te liście są jadalne i zawierają spore pokłady witaminy C. Naukowcy udowodnili, że w czosnku dętym znajduje się 15 razy tyle witaminy C, co w cebuli. Tyle, że w stanie dzikim już prawie nie jest spotykany.

Czosnek skalny (górski)
Z listy czosnków krajowych. Jak nazwa wskazuje, spotkać można go w górach, chociaż obecnie coraz rzadziej. Lipiec i sierpień to miesiące, kiedy kwitnie. Liliowe i fioletowe kwiaty stanowią jego ozdobę. To dlatego często trafiają do wazonu.

Czosnek ozdobny
Ten w naturalnych warunkach nie występuje. To sztuczny gatunek. Stanowi efekt krzyżowania innych gatunków. Jest wiele gatunków czosnku ozdobnego. Są uprawiane m.in. ze względu na kwiaty w kolorach niebieskim, purpurowym, liliowym czy białym. Są wykorzystywane choćby na rabaty albo do bukietów z kwiatów ciętych, świeżych lub sztucznych.

Zastosowanie w kuchni
Czosnek doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Można stosować go zarówno w postaci naturalnej, jak i korzystać z produktów suszonych czy soli czosnkowej. Z kolei czosnek  marynowany to smaczny dodatek do sałatek.

 

Back to top