Kiszonki powstają w wyniku procesu technologicznego produkcji żywności, zużyciem mikroorganizmów – bakterii kwasu mlekowego. Działanie bakterii fermentacji mlekowej przede wszystkim ma na celu utrwalenie warzyw i owoców, co umożliwia ich wielomiesięczne przechowywanie i późniejsze bezpieczne spożycie. Z tego też powodu kiszonki poleca się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko zachorowania jest większe. Jedzenie kiszonek pomaga uchronić nas i nasze dzieci przed przeziębieniem, grypą, a także tzw. jelitówką, czyli grypą żołądkową.
Właściwości prozdrowotne:
- Kiszonki to naturalne probiotyki.
- Zawarte w kiszonkach różne kultury bakterii wpływają na przywrócenie prawidłowej mikrobioty jelitowej, dzięki czemu wspierają odporność organizmu.
- Kwaśne pH kiszonek zakwasza żołądek i wspomaga trawienie białek.
- Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
- Włókno pokarmowe zawarte w kiszonkach wspomaga pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i pomaga w leczeniu zaparć.
- Kiszonki są bogate w witaminy o działaniu przeciwutleniającym.
- Zapobiegają rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych.
- Mają także moc odkwaszania organizmu, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą.