3
2
4

Cały świat obchodzi Dzień Soku 30 maja.
Tego dnia zadbajmy o nasze zdrowie i włączmy do naszego menu porcję warzyw i owoców w postaci soku.
Niestety wciąż jemy ich za mało.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by spożywać dziennie 5 ich porcji (najlepiej by stanowiły połowę każdego posiłku).
Jedną z nich może być właśnie szklanka soku! Do koloru, do wyboru Soki owocowe, owocowo-warzywne i warzywne. Czerwone, fioletowe, żółte. Kolorystyka jest tak bogata, jak bogata jest zawartość soków.

Można wybrać sok jabłkowy – najlepiej ten mniej klarowny, bo błonnik w nim zawarty zadba o nasze jelita. Jeśli wybieramy się na wycieczkę lub trening, przyda się sok z buraków. Zwiększa wydolność i wytrzymałość mięśniową. Gdy potrzebujemy zadziałać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wybierzmy nektar z czarnej porzeczki, czyli sok z dodatkiem cukru lub miodu (jeśli nie wiesz, co wybrać: nektar czy sok, pamiętaj, że sam sok jest zbyt kwaśny i cierpki). Bogactwo składników odżywczych Soki są źródłem witamin, polifenoli, fitosteroli, antyoksydantów i wielu innych składników. Jeśli chcemy poprawić odporność, sięgnijmy po szklankę soku grejpfrutowego lub pomarańczowego (pokrywa 90% zapotrzebowania na wit. C). Przyda nam się także podczas intensywnej pracy umysłowej. Dzienną porcję wit. A znajdziemy w soku marchewkowym (wsparcie dla wzroku i kości). Gdy nasz układ krążenia wymaga wsparcia, pijmy sok pomidorowy. Oprócz potasu zawiera również likopen (mocny antyutleniacz, ważny w profilaktyce nowotworowej). Co ciekawe, likopen podczas pasteryzacji jest dużo lepiej przyswajalny, dlatego wybierajmy pasteryzowany sok pomidorowy. Soki domowej produkcji Niezwykle zdrowym sposobem na uzupełnienie potrzebnych nam witamin i innych składników są soki robione w domu. Warto pamiętać, żeby nie przechowywać ich zbyt długo, bo tracą w ten sposób witaminy.
Jeśli na co dzień jemy mało warzyw, przygotowujmy soki na bazie warzyw z niewielkim dodatkiem owoców. Możemy zrobić np. orzeźwiający sok, łącząc buraki, marchewki, seler i liście szpinaku. Jeżeli lubimy mocniejsze aromaty, wtedy połączmy seler, marchewkę, czosnek i natkę pietruszki (przy okazji powstanie pyszny sok na wzmocnienie odporności!). Baza dla koktajli i smoothie Soki mogą być podstawą dla pysznego posiłku w postaci koktajlu. Wystarczy połączyć warzywa i/lub owoce z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Jeśli wzbogacimy go otrębami czy płatkami zbożowymi, mamy już pełnowartościowe danie. Szybką propozycją na zdrową przekąskę jest też smoothie. Ten owocowy lub warzywny koktajl możemy przygotować w domu – wystarczy do tego dobry blender. Smoothie możemy tworzyć z tego, co nam kubki smakowe podpowiadają. Ten napój ma dużo błonnika, bo powstaje ze zmiksowanych całych owoców. Możemy dodać orzechy, siemię lniane czy inne superfoods, jak nasiona chia.
Pamiętajcie, korzystajcie z dobra płynącego z natury, pijąc soki w każdym kolorze i w każdej postaci. Nasze ciało na pewno odwdzięczy się nam dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

Back to top