2
4
3

Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia w roku 2025 roku.
Czekolada uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw.
Czekolada jest produktem bogatym w wartościowe mikroelementy i substancje odżywcze, dlatego nie warto eliminować jej ze swojej diety – w swoim składzie zawiera m.in.: magnez, potas, żelazo, cynk, flawonoidy, miedź, niacyna, antyoksydanty, witaminy: A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Czekolada a ciśnienie tętnicze Czekolada uznawana jest za źródło bogate we flawonoidy, czyli substancje organiczne naturalnie występujące w roślinach. Flawonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian niedokrwiennych w naczyniach wieńcowych. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady korzystnie wpływa na zdrowie osób zmagających się z problemami z sercem i zbyt wysokim ciśnieniem. Przeciwutleniacze zawarte w kakao odpowiadają za poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, pomagają więc obniżać ciśnienie tętnicze.
Czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada poprawia nastrój, co doceniają zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.( https://zywienie.medonet.pl/)

Back to top