Etap okręgowy Olimpiady Umiejętności Hotelarskich odbył się w naszej szkole.
Był okazją do spotkania przedstawicieli branży hotelarskiej, nauczycieli przedmiotów zawodowych i uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa.
Organizatorem olimpiady jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Partnerem Konsorcjum HO-GA-TUR zrzeszające szkoły kształcące w zawodach z branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, współorganizatorem Fundacja Polskie Hotele Niezależne.
Olimpiada ma zasięg ogólnokrajowy i jest organizowana corocznie.
II edycja olimpiady w roku szklonym 2023/2024 odbywa się pod hasłem „Sukces w hotelarstwie to też odkrywanie potrzeb gościa biznesowego”.
Zgodnie z przyjętym regulaminem Olimpiada jest trzystopniowa:
zawody I stopnia – szkolne, odbyły się w każdej szkole, która zgłosiła organizatorowi (SGH) chęć uczestnictwa w Olimpiadzie;
zawody II stopnia – okręgowe odbywają się w 10 okręgach wyznaczonych przez Konsorcjum HO-GA-TUR – Partnera OUH
zawody III stopnia – centralne odbędą się w miejscu ustalonym przez organizatora i współorganizatora Olimpiady.
Laureaci części finałowej zawodów stopnia centralnego otrzymają tytuł Laureata Olimpiady, a uczeń, który otrzyma największą liczbę punktów w zawodach finałowych otrzyma tytuł Mistrza Umiejętności Hotelarskich.
Olimpiada została ujęta w komunikacie MEiN w sprawie wykazu turniejów i olimpiad tematycznych uprawniających do zwolnienia z przystąpienia do części pisemnej egzaminu zawodowego.