I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,

III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

GRATULUJEMY :)

II miejsce
2_m_3
28
53
49
1_m2
50
38
III_m_1
25
65
34
48
III_m_2
64
39
66
33
I m_1
29
27
67
37
I miejsce
63
5
2_m_4
40
59
4
62
III miejsce
30
Previous Next Play Pause

37
12
2
32
52
17
30
IMG_0478
69
67
IMG_0485
43
62
5
18
64
32
14
15
11
IMG_0474
23
36
2
29
15
23
11
6
III_m_2
13
39
66
3
60
50
II miejsce
10
51
9
16
10
20
73
55
41
4
42
27
35

Dynia, podobnie jak ogórek, cukinia, kabaczek, melon i arbuz, należy do rodziny dyniowatych. Powszechnie kojarzona jest jako symbol Halloween, ale jako składnik pożywienia często jest niedoceniana.

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny (witamina B3) i kwasu foliowego (witamina B9), zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów, nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
  • Szczególnie cenne są duże ilości cynku, który jest bardzo ważny w diecie mężczyzn – zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.
  • Kilka badań wskazuje, że dynia może brać udział w profilaktyce przeciwnowotworowej.
  • Po zakupie dynia może być długo przechowywana w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu.
  • Wpływając m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
  • Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
  • Dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

W dniu 26.10. 2022 w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO DYNI.
Na zajęciach z pracowni gastronomicznej w klasie 2ga pod opieką P. Marzeny Wnęt uczniowie wykonali pierogi z nadzieniem serowo dyniowym, frytki z dyni z surówką z kiszonej kapusty i ciasto dyniowe, a w klasie 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk tartę z nadzieniem z dyni i wanilii, zupę krem x dyni z prażonymi migdałami, placuszki serowe z pianką z dyni.

313003629_1999132470276713_939042180886571274_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312800828_361750402803386_564868084615159023_n
Zupa krem x dyni z prażonymi migdałami
312911632_737011687832647_1592626681017040357_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
311942056_1210369412851985_8344916875386622519_n
Pierogi z nadzieniem serowodyniowym
313129289_523717469573325_3429691407095262455_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312882509_818593002684612_2297350779224255928_n
Frytki z dyni z surowką z kiszonej kapusty
312848211_1344690139670414_2497325683658540131_n
Tarta z nadzieniem z dyni i wanilii
312920549_817754762783432_9054780733407436120_n
Ciasto z dyniowe
312995569_667087494972527_619086147160970330_n
Placuszki serowe z pianką z dyni
Previous Next Play Pause

Olkusz - Auschwitz

IMG_3433
IMG_20220526_141452
IMG_20220526_141848
IMG_20220526_141517
IMG_3430
IMG_3429
IMG_3435
Previous Next Play Pause

V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. 
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw. 
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,

5
13
30
2
20
25
24
26
1
3
31
24
14
22
12
25
14
21
Previous Next Play Pause

40
32
33
19
50
28
45
55
57
35
41
1
5
27
IMG_20220228_121201_resized_20220228_042820815
1111
39
IMG_20220228_121151_resized_20220228_042821854
37
47
9
44
48
42
18
43
36
IMG_20220228_121127_resized_20220228_042822957
49
52
IMG_20220228_121449_resized_20220228_042818518
IMG_20220228_121443_resized_20220228_042819695
2
29
Previous Next Play Pause

17
IMG_20220228_094939_resized_20220228_043250442
8
7
IMG_20220228_095439_resized_20220228_043132877
IMG_20220228_095002_resized_20220228_043247646
IMG_20220228_112025_resized_20220228_045043199
19
IMG_20220228_104548_resized_20220228_043039526
2
IMG_20220228_104741_resized_20220228_045045396
17
5
IMG_20220228_104615_resized_20220228_043037194
IMG_20220228_104714_resized_20220228_043034819
31
3
IMG_20220228_104600_resized_20220228_043038369
IMG_20220228_102445_resized_20220228_043131627
IMG_20220228_095427_resized_20220228_043134048
IMG_20220228_095356_resized_20220228_043137712
IMG_20220228_102454_resized_20220228_043130360
IMG_20220228_104707_resized_20220228_043036016
IMG_20220228_112402_resized_20220228_044942666
15
IMG_20220228_112428_resized_20220228_044938118
16
IMG_20220228_112423_resized_20220228_044939312
6
IMG_20220228_112237_resized_20220228_045040914
13
16
IMG_20220228_112409_resized_20220228_044941566
8
11
22
IMG_20220228_112415_resized_20220228_044940451
IMG_20220228_095339_resized_20220228_043136501
IMG_20220228_094934_resized_20220228_043251803
7
1
IMG_20220228_112221_resized_20220228_045042048
IMG_20220228_094951_resized_20220228_043249016
IMG_20220228_094914_resized_20220228_043253137
10
IMG_20220228_095415_resized_20220228_043135296
IMG_20220228_112006_resized_20220228_045044289
15
9
IMG_20220228_095026_resized_20220228_043246166

Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza ("Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.)
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:

  • Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
  • „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR
  • „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
  • Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.

Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.

220
104
116
Indyk w pomarańczach
213
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
114
Kurczak kompresowany z warzywami i ryżem
115
106
229
215
Pstrąg z sosem truskawkowo- czosnkowym i puree
203
Wołowina z sałatką
112
Krewetki z kalafiorem
21
221
105
113
17
103
202
Wołowina z sałatką
Previous Next Play Pause

42
31
37
10
25
38
108
107
205
9
32
30
46
6
212
36
109
12
210
3
7
2
40
110
43
29
61
11
44
222
14
16
207
1
15
223
5
4
39
58
62
22
47
 

W INSTYTUCIE KULINARNYM TRANS GOURMET, SELGROS CASH&CARRY W PIASECZNIE

216
31
21
2
11
60
57
95
7
84
9
212
79
103
83
202
6
76
80
48
101
14
17
37
36
61
74
64
67
227
207
47
54
97
87
92
32
99
102
91
82
58
5
81
75
215
39
63
4
208
Previous Next Play Pause

81
99
39
216
60
212
88
94
18
84
85
83
227
52
34
82
11
80
67
57
32
36
87
97
8
207
90
91
20
79
215
7
54
9
103
64
5
4
14
16
89
66
61
58
22
15
2
31
33
13

Dnia 24 lutego 2021roku w Tomaszowie Mazowieckim odbył się "Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”- etap okręgowy.

Zadaniem uczniów było:
1) Napisane testu teoretycznego z zakresu wiedzy zawodowej
2)Wykonanie potrawki z królika z kluskami śląskimi i sałatką z buraka.
Wszyscy uczestnicy mieli jednakowe zadania.

Uczeń naszej szkoły Jan Czarnecki z kl.3ka przygotowywany przez p. Marzenę Wnęt i p. Monikę Adamczyk zajął II miejsce. Do miejsca I zabrakło jedynie 1punktu. Gratulujemy Janku!

turniej 2
turniej 3
turniej 5
turniej 4
Previous Next Play Pause

Trzech uczniów (Weronika Łomża, Jan Czarnecki, Kacper Kosowski) oraz 2 nauczycieli naszej szkoły uczestniczyło w konkursie "Smaki Południowego Mazowsza z elementami fotografii kulinarnej", który zorganizowany został przez Fundację Nowa Perspektywa.
Wysłaliśmy cztery potrawy związane z naszym regionem. Wszystkie potrawy zakwalifikowały się do finału, a ich autorzy otrzymali wyróżnienie.

Papryka słodka
Papryka słodka
podawana z kaszą jęczmienną z dodatkiem wędzonego boczku
Wątróbka smażona
Wątróbka smażona
z nalewką jarzębinową podana z pieczonym jabłkiem
Królik nadziewany
Królik nadziewany
wędzonymi śliwkami w sosie szalotkowo śmietanowym
Żeberka marynowane
Żeberka marynowane
pieczone z miodem i musztardą
Previous Next Play Pause

wyróżnienia-04
wyróżnienia-02
wyróżnienia-03
wyróżnienia_01

W tym roku każdy uczestnik konkursu nadesłał recepturę dania zasadniczego z wykorzystaniem obowiązkowych składników (aronii, gruszki, dyni), jej opis produkcyjny oraz zdjęcie wykonanej potrawy, które prezentujemy poniżej:

 

Polędwiczka w panierce
Polędwiczka w panierce
z szałwii i mięty na puree z dyni piżmowej z piklowaną gruszkę i jabłkiem w sosie z aronii i borówki
Grilowana ośmiornica
Grilowana ośmiornica
z musem dyniowym, salsą z gruszki i chorizo oraz z kawiorem z aronii
Konfitowana pierś z kaczki
Konfitowana pierś z kaczki
na puree dyniowo-sosnowo-gruszkowym podana z kluseczkami dyniowymi, karmelizowaną gruszką, pieczoną dynią i dwoma sosami: z zielonej pietruszki z nalewką sosnową oraz sosu aroniowego
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona
z gruszką, kluseczkami z dynią i sosem z aronii
Pierś z kaczki
Pierś z kaczki
podana z plackami, gruszką, konfiturą z cebuli i sosem z aronii
Previous Next Play Pause


Na najciekawszą potrawę można głosować elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w czwartek, 03 grudnia 2020 r. w godzinach 09.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.

Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

Back to top