2
4
3

Dnia 24 lutego 2021roku w Tomaszowie Mazowieckim odbył się "Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”- etap okręgowy.

Zadaniem uczniów było:
1) Napisane testu teoretycznego z zakresu wiedzy zawodowej
2)Wykonanie potrawki z królika z kluskami śląskimi i sałatką z buraka.
Wszyscy uczestnicy mieli jednakowe zadania.

Uczeń naszej szkoły Jan Czarnecki z kl.3ka przygotowywany przez p. Marzenę Wnęt i p. Monikę Adamczyk zajął II miejsce. Do miejsca I zabrakło jedynie 1punktu. Gratulujemy Janku!

turniej 2
turniej 3
turniej 5
turniej 4
Previous Next Play Pause

Trzech uczniów (Weronika Łomża, Jan Czarnecki, Kacper Kosowski) oraz 2 nauczycieli naszej szkoły uczestniczyło w konkursie "Smaki Południowego Mazowsza z elementami fotografii kulinarnej", który zorganizowany został przez Fundację Nowa Perspektywa.
Wysłaliśmy cztery potrawy związane z naszym regionem. Wszystkie potrawy zakwalifikowały się do finału, a ich autorzy otrzymali wyróżnienie.

Wątróbka smażona
Wątróbka smażona
z nalewką jarzębinową podana z pieczonym jabłkiem
Królik nadziewany
Królik nadziewany
wędzonymi śliwkami w sosie szalotkowo śmietanowym
Papryka słodka
Papryka słodka
podawana z kaszą jęczmienną z dodatkiem wędzonego boczku
Żeberka marynowane
Żeberka marynowane
pieczone z miodem i musztardą
Previous Next Play Pause

wyróżnienia_01
wyróżnienia-03
wyróżnienia-04
wyróżnienia-02

W tym roku każdy uczestnik konkursu nadesłał recepturę dania zasadniczego z wykorzystaniem obowiązkowych składników (aronii, gruszki, dyni), jej opis produkcyjny oraz zdjęcie wykonanej potrawy, które prezentujemy poniżej:

 

Konfitowana pierś z kaczki
Konfitowana pierś z kaczki
na puree dyniowo-sosnowo-gruszkowym podana z kluseczkami dyniowymi, karmelizowaną gruszką, pieczoną dynią i dwoma sosami: z zielonej pietruszki z nalewką sosnową oraz sosu aroniowego
Pierś z kaczki
Pierś z kaczki
podana z plackami, gruszką, konfiturą z cebuli i sosem z aronii
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona
z gruszką, kluseczkami z dynią i sosem z aronii
Polędwiczka w panierce
Polędwiczka w panierce
z szałwii i mięty na puree z dyni piżmowej z piklowaną gruszkę i jabłkiem w sosie z aronii i borówki
Grilowana ośmiornica
Grilowana ośmiornica
z musem dyniowym, salsą z gruszki i chorizo oraz z kawiorem z aronii
Previous Next Play Pause


Na najciekawszą potrawę można głosować elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w czwartek, 03 grudnia 2020 r. w godzinach 09.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.

Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

W turnieju wzięło udział siedmioro uczniów ze szkół branżowych kształcących w zawodzie kucharz z Pionek, Radomia, Starachowic i Przysuchy.
Tematem tegorocznej edycji turnieju są „Wariacje z wieprzowiną”.
Etap okręgowy turnieju składał się z dwóch etapów:

  • etap pierwszy część pisemna – uczestnicy rozwiązywali test teoretyczny sprawdzający wiadomości
  • etap drugi - część praktyczna – zadaniem każdego uczestnika było sporządzenie trzech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny.

Pierwsze miejsce zajął Kamil Sałbut z klasy 3 KA w ZSSiH, drugie miejsce przypadło Marlenie Warchoł również z klasy 3 KA w ZSSIH, a trzecie Angelice Zawadzkiej z CKZiU w Pionkach.
Nad prawidłowością Turnieju czuwało Jury w składzie: Pani Joanna Trzepałka - wizytator Kuratorium Oświaty w Warszawie Delegatura w Radomiu, Pani Bożena Puton zastępca dyrektora ZSSiH, Pani Natalia Różańska menager w Hotelu i Restauracji Pod Różami, Pani Ewa Skurkiewicz menager w Hotelu i Restauracji Dworek Saski, Pan Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH, oraz Pani Małgorzata Czyżykowska nauczyciel przedmiotów zawodowych w Pionkach. Jury przewodniczyła Pani Joanna Trzepałka.
Sponsorami etapu wojewódzkiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz byli: Rada Rodziców przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Dworek Saski, firma AASPEN wyposażenie gastronomii, Hotel pod Różami, a także organizacja MyFuture , której celem jest wspieranie młodych ludzi w podejmowaniu decyzji związanych z ich przyszłą karierą i edukacją.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Monika Kwiatkowska.

22
1
27
38
36
94
76
18
81
23
75
46
2
70
14
63
65
11
61
6
95
37
68
40
43
35
86
72
66
82
85
80
58
50
5
32
51
57
60
26
39
83
101
8
29
62
88
13
3
7

Dnia 15.11.2017 w naszej szkole odbył się etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W zawodach wzięło udział 19 uczniów trzecich klas o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zajął Kacper Zybura z klasy III Ka. Uczeń ten będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. 

Dnia 15.11.2017 w naszej szkole odbył się etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W zawodach wzięło udział 19 uczniów trzecich klas o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zajął Kacper Zybura z klasy III Ka. Uczeń ten będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. 

Uczniowie naszej szkoły z klasy IV Tga Agata i Patryk wraz z opiekunem Moniką Wasik brali udział w Półfinale konkursu MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016, który odbył się 20.10.2016 r. w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie.
Po opracowaniu przepisu na danie konkursowe z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu, który polegał na indywidualnej rozmowie oraz teście z wiedzy gastronomicznej. Kolejnym etapem konkursu było przygotowanie potrawy składającej się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów „BLACK BOX”- jurorami konkursu byli Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji Paweł Oszczyk, Michał Bryś, Witek Iwański, Michał Kuter i Agata Wojda. W ćwierćfinale brało udział 40 drużyn w półfinale tylko 24 drużyny z całej Polski. Aby dostać się do finału naszym uczniom zabrakło odrobiny szczęścia.
Nagrodą za udział w półfinale są warsztaty z szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji Pawłem Oszczykiem.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu, p. Halinie Kutkowskiej i p. Beacie Świąder.

  

Back to top