Wyróżniający się uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, cukiernik zapoznali się z nowymi trendami i nowościami w produkcji deserów.
W czasie spotkania zaprezentowane zostały nowe rozwiązania i ciekawe pomysły dekorowania i podawania deserów.
Uczniowie mieli możliwość samodzielnego wykonywania i tworzenia kompozycji deseru na talerzu. Poszerzyli wiedzę i nauczyli się nowych technik produkcji współczesnych deserów a'la carte od "mistrza" - technolog firmy Ambasador p. Moniki Ignaciuk.

  1. Pasiflora z SORBETEM Z KEFIRU, KREMEM MASCARPONE i ciastkiem kawowym z mikrofali;
  2. Sabao z lodami - sorbet z jogurtu z bazylią, krem z białej czekolady i ziemia dekoracyjna;
  3. Furagra z ganage czekoladowy, lody waniliowe wędzone, kukurydza prażona;
  4. Tapa z sorbetem z calvadosa, jabłkiem miętowym oraz żelka z selera naciowego z anyżem;
  5. Beza finger Food, z kremem Mascarpone, marakują oraz orzechem włoskim z figą w karmelu.  

Wszyscy uczestnicy otrzymali receptury na wykonywane desery co pozwoli im wykorzystać je w pracy własnej.  otrzymali upominki od firmy Ambasador.

 

z3
z41
z36
z13
z5
z25
z23
z30
z7
z8
z38
z26
z6
z10
z17
z2
z31
z20
z34
z35
z22
z19
z24
z29
z12
z32
z9
z33
z42
z1
z39
z18
z21
z16
z14
z40
z4
z15
z28
z37
z11
z27

W dniu 24 kwietnia 2015r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w profesjonalnym szkoleniu pod kierunkiem ekspertów Akademii Mistrza w składzie: Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski oraz Michał Kumur. Szkolenie to dotyczyło dekoracji z karmelu oraz wyrobów z czekolady.

16.12.2014 uczniowie kształcący się w zawodzie piekarz uczestniczyli w profesjonalnym szkoleniu pod okiem Wiesława Kucia - mistrza piekarstwa artystycznego.
Tworzyli dekoracje na chleby okolicznościowe i eksponaty artystyczne z ciasta martwego.

Szkolenie z CARVINGU to kolejna oferta dla wyróżniających się uczniów ZSSiH w Radomiu.
Mistrz Dominik Skałbania przekazał podstawy wiedzy dotyczącej narzędzi stosowanych w carvingu.
Carving to sztuka wywodząca się z Tajlandii i krajów azjatyckich polegająca na tworzeniu dekoracji z warzyw i owoców. Umiejętność rzeźbienia i komponowania dekoracji stosowana jest w polskiej kuchni, a specjaliści carvingu znajdują zatrudnienie w najlepszych restauracjach.
Nauczył podstawowych technik ozdabiania jabłek, melonów, arbuza lub dyni. Uczestnicy byli zachwyceni efektami swojej pracy. Dla szczególnie zainteresowanych jest możliwość udziału w profesjonalnym szkoleniu pod okiem mistrza i uzyskania certyfikatu świadczącego o dodatkowych umiejętnościach przydatnych na rynku pracy.
Informacje można uzyskać u organizatorów szkolenia - nauczycieli zawodu: H. Kutkowskiej, M. Wasik, U. Tusiek i R. Danasiewicz.

c3
c7
c5
c10
c12
c6
c9
c1
c8
c13
c2
c4
c11

Back to top