Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich ogłasza nabór kandydatów do udziału w projekcie „Inteligentne specjalizacje motorem rozwoju lokalnego rynku pracy”. Rekrutacja odbędzie się w terminie 06.03 do 10.03.2017.
Projekt obejmuje szkolenie z zakresu HACCP oraz staż dla uczniów i uczennic w następujących zawodach:
Zasadnicza szkoła zawodowa:
- Cukiernik
- Kucharz
Technikum:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Kelner – barista
- Technik technologii żywności – przetwórstwo mleka
Projekt skierowany jest głównie do uczniów klas drugich zasadniczej szkoły zawodowej i trzecich technikum.
Warunkiem uczestniczenia w rekrutacji jest poprawne wypełnienie dokumentów (formularza zgłoszeniowego, deklaracji uczestnictwa i oświadczenia uczestnika o przetwarzaniu danych osobowych). Naboru uczestników dokona Komisja Rekrutacyjna zgodnie z obowiązującym regulaminem (jest dostępny na stronie szkoły).
Uczniowie z naszej szkoły pod opieką profesora Zbigniewa Nowocienia uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zatytułowanych „Pierwsze kroki w kuchni”. Szkolenie było prowadzone przez słynnego mistrza sztuki kulinarnej Kurta Schellera wraz z Ewą Olejniczak-szefową w Hotelu „Intercontinental”, który wcześniej figurował pod nazwą Jan III Sobieski. Warsztaty odbywały się w Akademii przy ul. Międzynarodowej w Warszawie. Ze względu na dużą ilość osób chętnych wyjazd został zorganizowany w dwóch terminach.
Pierwsze Warsztaty Kulinarne odbyły się w dniu 14 listopada 2014 r.
Piętnastoosobowa grupa podczas szkolenia uczestniczyła w pokazach oraz zajęciach praktycznych.
Program obejmował:
POKAZ: Sposoby krojenia ziemniaków, mus czekoladowy po szwajcarsku
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE: rozbiór kurczaka filetowanie pstrąga, sałatka orientalna, bulion z tostem na ostro, duszony pstrąg w sosie cytrynowym, kurczak curry po tajsku, fondant
Pokaz kulinarny w wykonaniu Kurta Schellera dostarczył wielu emocji! Uczestnicy byli pod ogromny wrażeniem, jak z produktów często spotykanych, można stworzyć coś niezwykłego. Konsumpcja własnoręcznie wykonanych dań była zwieńczeniem kulinarnych zmagań. Poza warsztatami można było zobaczyć wystawę zdjęć Mistrza związanych z jego pasją do gotowania. Do dyspozycji kursantów była również biblioteczka Schellera, która zawiera szeroki zbiór pozycji kulinarnych w różnych językach.
Słuchacze nauczyli się krok po kroku jak przyrządzać poszczególne dania oraz zdobyli szeroką wiedzę z zakresu metod gotowania. Każdy uczestnik, poprzez aktywny udział, pod okiem samego Mistrza lub asystentów mógł odkryć swoje niepowtarzalne, ukryte talenty kulinarne.
Drugie Warsztaty Kulinarne odbyły się 10 grudnia 2014 r.
Kolejna tura uczestników miała okazję ujrzeć pokaz w wykonaniu Kurta Schellera, który uwzględniał demonstrację przygotowania sufletu czekoladowego.
W czasie zajęć praktycznych uczestnicy wykonywali takie czynności jak: rozbiór kurczaka, filetowanie pstrąga, duszony pstrąg w sosie pieczarkowym, kurczak pieczony w niskiej temperaturze, sałatka Cesar, bulion warzywny tiramisu
Podnoszenie kompetencji w branży gastronomicznej przez nauczycieli przedmiotów zawodowych w Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich znalazł się wśród 40-tu szkół w Polsce zakwalifikowanych do projektu „Wspomaganie nauczania matematyki w Technikum w oparciu o nowoczesne technologie informacyjne”, współfinansowanego ze środków UE w ramach EFS z Programu Operacyjnego: Kapitał Ludzki a organizowanego przez firmę GroMar Sp. z o. o. w partnerstwie z Politechniką Łódzką. Uczestniczy w nim 30 osób z klas III technikum hotelarskiego pod opieką p. A.Pieczeniak i p. I.Ziemnickiej.
Celem projektu jest wprowadzenie nowych metod w nauczaniu matematyki z wykorzystaniem narzędzi ICT przez udostępnienie platformy e-learningowej oraz interaktywnych modułów szkoleniowych dostosowanych do Innowacyjnego Programu Nauczania Matematyki.
Wśród wszystkich zakwalifikowanych szkół z całej Polski znalazły się tylko dwie szkoły z województwa mazowieckiego.
Zajęcia w ramach projektu odbywają się od listopada 2013 r., a dzięki nim szkoła została doposażona w sprzęt komputerowy. Wszyscy uczestnicy projektu biorą udział w zajęciach na platformie e-learningowej, a szczególnie uzdolnieni w dodatkowych zajęciach w ramach e-zespołów projektowych. Cyklicznie odbywają się również wideokonferencje z wykładowcami Politechniki Łódzkiej – autorami Programu. Pierwsze z nich miały miejsce w dniach 6 i 7 listopada 2013r.
Realizacja projektu daje szansę na podniesienie efektywności kształcenia matematyki, poprawę osiągnięć edukacyjnych oraz wykorzystywanie e-technologii w trakcie zajęć.
4 stycznia rozpoczyna się konkurs na najpopularniejszą prezentację dydaktyczną uczestników Projektu "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej - wdrożenie modelu". Zachęcamy do głosowania na prezentację Zbigniewa Nowocienia, nauczyciela przedmiotów zawodowych, aby wszyscy Uczniowie mogli wyrazić uznanie dla pracy i wysiłku włożonego w doskonalenie swoich umiejętności praktycznych.
Na prezentację nauczyciela można głosować na stronie Projektu:
17 czerwca 2011 r. nauczyciele przedmiotów zawodowych uczestniczyli w szkoleniu prowadzonym przez pana Wiesław Kucia (właściciela Szkoły Artystycznej). Tematem szkolenia było "Ręczne wytwarzanie pralin".
Strona 2 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec