IX Wędrówki pod Ciemną Gwiazdą
18/19 września 2010 r.
Trasa Rajdu: Rajec Poduchowny PKP - Antoniówka - Siczki - Mysie Górki - Słupica - Cebulówka - Podgóra
23 uczestników
56 Ogólnopolski Nocny Rajd Świętokrzyski
19/20 czerwca 2010 r.
Trasa Rajdu: Berezów - Kamień Michniowski - Orzechówka - Sieradowska Góra - Bodzentyn (ok. 24 km)
17 uczczestników pod opieką M. Borodziuka, A. Bilskiej i E. Miedziochy. "Gościnnie" pomocą służyły też Panie M. Juszkiewicz i M. Martyniuk.
Belfer Roku wyłoniony!
Znamy już wyniki tegorocznej edycji plebiscytu Belfer Roku 2009/2010.
W "Złotej Dziesiątce" znalazł się Michał Borodziuk nauczyciel historii, wiedzy o społeczeństwie i wiedzy o kulturze w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
echodnia.eu Radom, 27 maja 2010
XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski; XV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz
Kwiecień to tradycyjnie już miesiąc finałowych zmagań turniejowych uczniów kształcących się w zawodzie piekarz. W roku szkolnym 2009/2010 barwy naszej szkoły w XV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu reprezentował uczeń kl. 3PW Kamil. Turniej składał się z części teoretycznej w formie testu z zakresu przedmiotów zawodowych i literatury fachowej oraz części praktycznej podczas której uczniowie wykonywali: chleb okolicznościowy o tematyce "Pan Tadeusz", wyrób dowolny i szeroki asortyment pieczywa drobnego, chałek i plecionek. Kamil zajmując V miejsce znalazł się w gronie laureatów turnieju.
W dniach 22-23 kwietnia odbywał się XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki w Poznaniu. W tym turnieju reprezentował nas uczeń kl. 3PW Damian. Jego prace, a szczególnie wyrób dowolny jakim był kapelusz i buty wykonane z ciasta, zyskały uznanie komisji, czego dowodem było przyznanie Damianowi II miejsca w turnieju.
Obydwu uczniom, Kamilowi i Damianowi serdecznie gratulujemy!
XII Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa
Jak co roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa. W konkursie wzięło udział 17 uczniów szkół zawodowych z całej Polski. Naszą szkołę godnie reprezentował Szymon z klasy III PW .
W części praktycznej młodzi rzeźnicy mieli wykazać się umiejętnością produkcji wędlin, fachowością oceny i klasyfikacji mięsa, a także znajomością procesów technologicznych, surowców i dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa. Przygotowywali również ekspozycję wędlin na paterach.
Szymon jako finalista turnieju uzyskał prawo do zwolnienia z części teoretycznej Państwowego Egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
(fot. E. Różańska)
Gratulujemy!
Konkurs Kulinarny Budapeszt 2010
Tematem konkursu był "Chrzest i przyjęcie urodzinowe".
Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Paulina (kucharz), Marcin (kucharz), Kinga (cukiernik), Karolina (kelner).
Zadaniem kucharzy było przygotowanie potraw z opracowanego wcześniej menu. Cukiernik przygotował tort i okazjonalny deser, kelner udekorował oraz nakrył stół stosowanie do okazji i proponowanego menu, przygotował również dwa coctaile (alkoholowy i bezalkoholowy).
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce. Wręczone zostały także dwa wyróżnienia, z których jedno otrzymał nasz cukiernik Kinga z klasy III THB.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: M. Miedzińska, J. Pieczyńska J. Tkaczyk, Zn. Nowocień. Opiekę językową sprawowała P. Iwona Sobania.
RAJD PAMIĘCI "FIRLEJ 2010"
9 kwietnia 2010 r.
Uczniowie klasy I TOT z wychowawcą uczestniczyli w RAJDZIE PAMIĘCI "FIRLEJ 2010", zorganizowanym przez Koło Przewodników Terenowych przy Oddziale Miejskim PTTK.
Celem rajdu było upamiętnienie 70 rocznicy pierwszych masowych egzekucji w czasie II wojny światowej na Firleju, ukazanie miejsc pamięci II wojny światowej w Radomiu, a także udział w miejskich uroczystościach rocznicowych na Firleju.
TRASY RAJDU: Zakłady Metalowe - Las Kapturski - Firlej (ok. 12 km)
Turnieje Piekarskie eliminacje wojewódzkie
15 stycznia 2014 r. w Akademii Piekarskiej IREKS-PROKOPOWICZ odbyły się eliminacje wojewódzkie Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki. I miejsca w turnieju zajęli: Patryk z 3 PC i Mateusz z 2 PC.
XIV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniach 25-27 marca 2010 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje na etapie centralnym XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Przewodniczył im prof. dr hab. Jan Gawęcki - kierownik Zakładu Podstaw Nauki o Żywieniu w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Naszą szkołę reprezentował Przemysław (uczeń klasy 4 Tg).
Tematyką wiodącą Olimpiady było: "Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób". Zagadnienia dotyczyły m.in. wpływu odżywiania na występowanie chorób, bioaktywnych składników żywności, żywności funkcjonalnej i niskokalorycznej, technologii potraw dietetycznych. Etap centralny, który odbył się w marcu poprzedzał I etap szkolny (listopad) oraz II etap okręgowy (styczeń) - w związku z tym przygotowania i nauka związana z tematyką olimpiady trwała już od listopada.
Przemysław zdobył tytuł Finalisty turnieju XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z technologią i produkcją żywności.
W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularnonaukowa dotyczącą m.in nowinek żywieniowych ; pokaz sztuki barmańskiej oraz spacer po wałach Chrobrego zakończony wizytą w Oceanarium.
Przemkowi GRATULUJEMY!!! i zachęcamy innych uczniów do pogłębiania swojej wiedzy zawodowej! - możliwość zweryfikowania już w kolejnym roku szkolnym:-)
Turystyczne wagary
Pożegnanie zimy oraz popularyzacja turystyki to cele "Turystycznych wagarów" zorganizowanych przez miejski oddział PTTK w Radomiu. W piątek 19 marca 2010 r. na poszukiwanie wiosny wyruszyło 74 uczniów, którzy przebyli trasę Jedlnia Letnisko - Dąbrowa Kozłowska - Rajec - Nowa Wola Gołębiowska. W poniedziałek uczniowie szukali śladów wiosny w Chlewiskach, Szydłowcu i w Warszawie.