Prezentacja zawodu piekarz
Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o wysokiej jakości. Odpowiada on za przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich ferementacji, dzielenie i kształtowanie oraz wypiek. Jego praca wiąże się z obsługą maszyn i urządzeń piekarskich. Oprócz tradycyjnych wyrobów piekarskich takich jak chleby pszenne, żytnie, mieszane oraz bułki, piekarze wykonują chleby okolicznościowe, wyroby splatane tzn. plecionki i chałki, które są często małymi dziełami sztuki.
Uczniowie naszej szkoły odbywają praktyczną naukę zawodu w renomowanych piekarniach radomskich. Uczestniczą w turniejach piekarskich na szczeblu ogólnopolskim, znajdując się w gronie laureatów.
Na absolwentów klas kształcących w zawodzie piekarz czekają etaty pracy w Polsce i za granicą.
X Ogólnopolski Turniej Piekarski
20 kwietnia 2007 r. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbył się finał X Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego, w którym brało udział 16 uczniów ze szkół w Poznaniu, Gdańsku, Lublina, Radomia, Krakowa, Piły i Trzcianki. Organizatorami Turniejów były: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.
Uczeń naszej szkoły Krzysztof zajął I miejsce za prezentację i plecionki, a Andrzej - miejsce VI.
XXVII Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie na Węgrzech
30 marca 2007 r.
W konkursie brało udział 8 międzynarodowych drużyn min. z Danii, Finlandii, Słowacji i Niemiec.
Reprezentacja naszej szkoły w składzie: Agata, Karol, Robert, Iwona pod opieką Małgorzaty Miedzińskiej i Joanny Pieczyńskiej za przygotowanie potraw i udekorowanie stołu wielkanocnego zajęła III miejsce.
Gratulujemy. (fot. M. Miedzińska)
I Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Polska Kuchnia Wielkanocna"
20 marca 2007 r. Konkurs zorganizowany został w naszej szkole pod patronatem Marszałka Mazowsza, Macieja Kuronia, Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Radomia, restauracji "Fanaberia" i Klubu Szefów Kuchni.
Do konkursu kulinarnego przystąpiło 8 drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych na Mazowszu. Naszą szkołę reprezentowały Ewa Skurkiewicz (IV TŻA), Katarzyna Rak (IV TŻA) i Agnieszka Grymuła (III C). Zwycięzcami tegorocznego konkursu została drużyna z Centrum Kształcenia Praktycznego w Radomiu. Drugą nagrodę otrzymali uczniowie z Pionek, trzecią - gospodarze konkursu czyli Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia za Świąteczny żurek serwowany w chlebie i dekoracyjne mazurki.
XII Wojewódzki Konkurs na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
4 stycznia 2007 r.Zadaniem uczestników było wykonanie dekoracji z marcepanu i udekorowanie tortu kremem russel z owocami. Do etapu wojewódzkiego, który odbył się w Warszawie zakwalifikowały się 3 osoby. Zajęły one kolejne miejsca: Agnieszka (II miejsce) Agata (IV miejsce) Ewa (V miejsce).
Agnieszka i Agata zakwalifikowały się do dalszego etapu konkursu, który odbędzie się w dniach 19-20.04.2007 we Wrocławiu.
XXV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie
W dniach 7-10 kwietnia 2005 r. w szkole im. Karola Gundela odbywał się konkurs, którego uczestnikami byli uczniowie ze szkół gastronomiczno - hotelarskich z Węgier i kilku krajów europejskich (Austria, Finlandia, Dania, Niemcy, Słowacja i Polska).
Reprezentanci naszej szkoły zajęli trzecie miejsce w kategorii drużynowej. Uczennice: Justyna Owczarek i Ewelina Sałkiewicz zdobyły pierwszą nagrodę, za przygotowanie, prezentację i walory smakowe dania głównego.
V Olimpiada Młodych Barmanów
17 marca 2006 r.
Naszą szkołę reprezentowała Katarzyna z klasy III TŻA, która w ogólnej klasyfikacji zajęła 21 miejsce (na 60 ekip).