XVII edycja ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik
Uczniowie naszej szkoły brali udział w XVII edycji ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik, który odbył się w dniach 16 - 18 kwietnia 2012 roku we Wrocławiu.
Piekarzy reprezentował Łukasz (II miejsce), a cukierników Anna (VII miejsce tytuł laureata). Tym samym zgodnie z rozporządzeniem MEN zostali zwolnieni z etapu teoretycznego egzaminu zawodowego. Turniej składał się z części teoretycznej w postaci testu i części praktycznej, której tematem przewodnim było Euro 2012. Wśród prac królowały piłki i boiska oraz postaci piłkarzy, bramkarzy i kibiców.
RAJD PAMIĘCI „FIRLEJ 2012”
Rajd zorganizowany został w 72 rocznicę pierwszych masowych egzekucji na Firleju w czasie II wojny światowej. Celem rajdu było ukazanie miejsc pamięci II wojny światowej w Radomiu.
Trasa: ul. Kielecka – Wacyn – Las Kapturski – Firlej (12 km)
V Regionalny Konkurs Czytelniczy
Od 4 lat w Radomiu organizowany jest przez Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli i Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistów Regionalny Konkurs Czytelniczy pod hasłem: "Kto czyta książki, żyje podwójnie”.
W tym roku do finału zakwalifikowała się uczennica Karolina Wrochna z klasy 3 tot, podopieczna p. Izabeli Tomczyk – Spólnej.
W pracach komisji konkursowej biorą udział nasze nauczycielki p. Monika Gralec i p. Izabela Tomczyk-Spólna – członkinie SNaP-u.
XXXII Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie
Trzecie miejsce i wyróżnienie za najsmaczniejsze danie główne (zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków) otrzymali uczniowie naszej szkoły podczas XXXII Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu było "Retro, lata 70-te”.
Zadaniem kucharzy było przygotowanie zupy, dania głównego i przystawek.
Na stole pojawiły się flaki po radomsku, zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków oraz trio śledziowe i schab faszerowany w galarecie. Na deser cukiernik przygotował szarlotkę pod pianką bezową z sosem ponczowym oraz tort czekoladowo-orzechowy. Kelner flambirował mięso oraz obsługiwał gości, serwując przygotowane dania.
Oceniana była kreatywność, fachowe przyrządzenie potraw, użycie elementów dekoracyjnych lat 70-tych, smak i aromat, a także organizacja pracy.
Prezentacja i przygotowanie potraw kuchni żydowskiej
Dnia 22 lutego 2012 roku w naszej szkole odbyła się prezentacja i przygotowanie potraw kuchni żydowskiej. Gościem był Pan Piotr Bransom z Hotelu Mariot w Warszawie, specjalista zajmujący się daniami koszernymi . Uczniowie wspólnie z gościem sporządzili koszerny posiłek – czulent, który przygotowywany jest na szabat. Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Przywróćmy pamięć”, którego koordynatorkami są Panie: Barbara Kotwa i Emilia Boćkowska. Prezentacja zapoczątkowała cykl spotkań, które pozwolą uczniom poznać obyczaje i tradycje narodu żydowskiego.
II Walentynkowy Turniej w Piłce Siatkowej dla Zakochanych
14 lutego 2012 r. z inicjatywy samorządu szkolnego odbył się II Walentynkowy Turniej w Piłce Siatkowej dla Zakochanych.
Brało w nim udział 14 par. Po pierwszej rundzie rozegranej systemem pucharowym wyłonionych zostało 7 drużyn, które walczyły o czołowe miejsca. Pierwsze miejsce zajęli Paulina (3 THA) i Paweł (I THA), drugie Aleksandra (4 TŻA) i Kacper (4 TŻB), trzecie Karolina (3 TG) i Konrad (4 TA).