Prezentacja zawodu kucharz
Głównym zadaniem zawodowym kucharza jest przygotowanie typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych.
Kucharz poza umiejętnościami typowo manualnymi, powinien posiadać i bezwzględnie wykorzystywać w codziennej pracy wiedzę z następujących przedmiotów: technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, podstaw żywienia człowieka, podstaw rachunkowości gastronomicznej, wyposażenia technicznego, organizacji, bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zawód kucharza wymaga pewnych predyspozycji. Są to: dobry stan zdrowia, zainteresowanie zawodem, umiejętność pracy w zespole, dobra organizacja pracy, życzliwość, uprzejmość, uczciwość, nawyk czystości oraz chęć poszerzania wiedzy. Uczniowie kształtujący się w tym zawodzie odbywają zajęcia praktyczne w pracowniach technologiczno- żywieniowych w naszej szkole oraz u prywatnych pracodawców. W czasie praktyk uczą się dostosować do zróżnicowanych potrzeb i wymagań konsumentów. Po ukończeniu szkoły absolwenci znajdują zatrudnienie w: barach szybkiej obsługi, stołówkach, restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą.
Pieszy rajd z Grabowa nad Pilicą do Warki
W dniu 5 października 2011 r. klasa 2thb wraz z p. Iwoną Ziemnicką udała się na pieszy rajd z Grabowa nad Pilicą do Warki.
Na początku nie obyło się bez wpadki na dworcu kolejowym. W ostatnich sekundach udało nam się wsiąść do odpowiedniego pociągu. Wysiedliśmy w Grabowie nad Pilicą i stamtąd udaliśmy się leśną ścieżką do Warki, a następnie do Hotelu Sielanka nad Pilicą****. Dzięki uprzejmości pani recepcjonistki zobaczyliśmy hotel, pokoje, SPA i saunę, restaurację, recepcję oraz mogliśmy pospacerować po 100 hektarowej Farmie Sielanka. Następnym punktem wycieczki było zwiedzanie Kempingu Sielanka**** nad Pilicą oraz Muzeum Karawaningu. Dużym zainteresowaniem cieszył się pomarańczowy Maluch, który został uwieczniony na wielu zdjęciach. Na terenie kampingu rozpaliliśmy ognisko i czym prędzej zaczęliśmy piec kiełbaski. Uśmiechnięci i najedzeni rozegraliśmy także mecz w siatkówkę. Potem przemaszerowaliśmy przez centrum Warki w stronę dworca kolejowego, skąd wyjechaliśmy do Radomia. Tę wycieczkę z pewnością można zaliczyć do tych udanych.
22-ga edycja Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON i Targi INVEST HOTEL w Poznaniu
W dniu 21 października klasa 3 TOT i 2THB uczestniczyła w 22-giej edycji Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON i Targach INVEST HOTEL w Poznaniu. W tegorocznym wydarzeniu udział wzięło 750 firm z 43 krajów. Uczniowie mogli zapoznać się z ekspozycją liczącą ponad 8.000m2, gdzie prezentowana była najnowsza oferta biur podróży i touroperatorów, wszystkich polskich i wielu zagranicznych regionów, gestorów bazy noclegowej, przewoźników, portali internetowych oraz wydawnictw. Tegorocznej ekspozycji towarzyszył bogaty program wydarzeń. Gościem specjalnym targów TOUR-SALON był Wojciech Cejrowski.
Po zakończeniu Targów uczestnicy wycieczki wyruszyli w kierunku Poznańskiego Rynku, aby zobaczyć zabytkową część Poznania i delektować się Rogalami Marcińskimi. Podróży autokarem towarzyszyły liczne atrakcje m.in. seanse filmowe i karaoke. Zmęczeni ale zadowoleni późnym wieczorem dotarliśmy do Radomia.
XIII Święto Chleba
W niedzielę 4 września, już trzynasty raz, w Muzeum Wsi Radomskiej odbyło się Radomskie Święto Chleba. Tradycyjnie impreza ściągnęła do muzeum tłumy radomian. Ponad 12 tysięcy ludzi w ciągu całego dnia odwiedziło kramy, spróbowało pysznego chleba oraz wysłuchało występów zaproszonych zespołów.
Rajd Grabów nad Pilicą – Warka – ostatni szkolny Dzień Dziecka klasy 3 thb
W dniu 1 czerwca 2011 r. klasa 3 thb wraz z p. Iwoną Ziemnicką w ten słoneczny Dzień Dziecka spacerem udała się z Grabowa nad Pilicą do Warki.
Po trudach marszu odpoczywaliśmy w leśniczówce i zamiast ogniska miło spędziliśmy czas grając w „starą zabawę” z elementami modyfikacji - butelka - pytanie - odpowiedź. Metą marszu była Warka i zwiedzanie Kempingu Sielanka**** nad Pilicą oraz Muzeum Karawaningu.
Międzynarodowa Konferencja „Dzień bałkański”
18 kwietnia 2011 r. w Resursie Obywatelskiej odbyła się
XXXI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie
W dniach 14-16 kwietnia 2011 r. w Budapeszcie odbył się XXXI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny. Jest on organizowany dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, cukiernika i kelnera.
W konkursie wzięło udział sześć drużyn z Węgier i 9 drużyn z pozostałych krajów europejskich, m.in. z Niemiec, Francji, Finlandii, Danii oraz z Polski. Biało-czerwone barwy reprezentowała drużyna z naszej szkoły (Agata Wrochna, Martyna Bińkowska, Olga Fijałkowska i Mateusz Roszczenko pod opieką Jolanty Tkaczyk, Jarosława Wojciechowskiego oraz Barbary Macieji).
Tematem tegorocznego konkursu było „Spotkanie premierów Unii Europejskiej w naszym kraju”.
Zadaniem kucharzy oraz cukiernika było przygotowanie uroczystej kolacji dla premierów uwzględniając tradycyjne potrawy swojego kraju, przestrzegając przy tym trendów ogólnoeuropejskich. Wszystkie dania przygotowywane były przez uczniów na miejscu i oceniane przez jury. Przy ocenie brali pod uwagę kreatywność, fachowe przygotowanie potraw, wykorzystanie elementów dekoracyjnych, a także umiejętności językowe podczas opisywania sposobu przygotowania potraw.
Zadanie kelnera poległo na tym, aby nakryć i udekorować stół do uroczystej kolacji premierów UE składającej się z min. 4 dań. Na przestrzeni 450x450 cm kelner miał stworzyć odpowiednią dekorację, zadbać o pożądaną atmosferę, a także opisać i zaprezentować jury swój stół, wyjaśnić kolejność podawania dań oraz wybranych gatunków wina wraz z ich dekantacją.
Uczniowie ZSSiH zaprezentowali się na wysokim poziomie zajmując drużynowo w klasyfikacji trzecie miejsce.
Duże uznanie zdobyła kaczka po staropolsku, parmezanowe rożki, roladki łososiowe ze szpinakiem, ryba z rafaello oraz tort kawowo dyniowy.
Swoimi umiejętnościami przewyższyli drużynę z Francji. Organizator osobiście podziękował uczestnikom konkursu z ZSSiH za duży wkład włożony w przygotowanie i zaprezentowany wysoki poziom w czasie rywalizacji. Wyraził nadzieję na udział drużyny z Gastronomika w następnym roku.
Oprócz zawodów kulinarnych uczniowie zwiedzili Budapeszt oraz pałac cesarzowej Sissi w miasteczku Gödöllő.
Wszyscy zadowoleni z pucharem i nowymi doświadczeniami wrócili do Radomia, by zbierać pomysły do następnej edycji konkursu.
Prezentacja zawodu technik obsługi turystycznej
Kształcenie w zawodzie technik obsługi turystycznej odbywa się w 4-letnim technikum. Program nauczania oprócz przedmiotów ogólnokształcących obejmuje m.in. treści z zakresu: turystyki, organizacji i planowania imprez i usług turystycznych, geografii turystycznej, informacji turystycznej, obsługi informatycznej w turystyce, marketingu usług turystycznych, działalności przedsiębiorstwa turystycznego.
Uczniowie doskonalą również komunikację w zakresie języka obcego zawodowego. W trakcie nauki szkoła organizuje praktyki zawodowe.
Absolwenci kierunku mogą być zatrudniani w firmach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego. Mogą również podejmować pracę w urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki danego regionu. Technik obsługi turystycznej może prowadzić także działalność gospodarczą na własny rachunek. Ponadto mogą pracować w: biurach podróży, hotelach, agroturystyce, izbach turystyki, punktach informacji turystycznej, klubach, stowarzyszeniach i innych organizacjach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej.
Finał X Olimpiady Młodych Barmanów
8 i 9 kwietnia 2011 r. w Domu Polonii w Pułtusku odbył się
Finał konkursu składał się z dwóch etapów. Po raz pierwszy młodzi barmani próbowali sił w Free Pouringu. Zawodnik w czasie tej konkurencji musiał wykonać 3 nalania „z ręki" czyli bez użycia miarki barowej - lewą ręką, prawą oraz dwiema. Następnego dnia podczas drugiej części finału, uczestnicy przyrządzali napoje mieszane - obowiązkowy i własny. Wylosowany przez siebie drink uczniowie przyrządzali w dwóch porcjach, bez posługiwania się recepturą. Przyrządzając napój, uczestnik musiał opowiadać w jęz. angielskim sędziemu technicznemu wykonywane czynności, a ocena za znajomość jęz. angielskiego wystawiona przez sędziego była istotnym składnikiem ogólnej oceny.