Dobra praktyka w wykorzystaniu funduszy Unii Europejskiej
17 października 2008 r.
W siedzibie Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej odbyła się prezentacja projektów zgłoszonych do konkursu: "Dobra praktyka w wykorzystaniu funduszy Unii Europejskiej w regionie radomskim". Naszą szkołę reprezentowali podzieleni na trzy grupy uczniowie, należący do Klubu Europejskiego. Wszyscy wykazali się świetnym przygotowaniem, o czym świadczą zajęte miejsca: Magdalena S. i Magdalena P. z klasy 3thb - I miejsce Marta, Paeł i Kamil z klasy 2tż - II miejsce Karolina, Monika i Maja z klasy 2thb- IV miejsce. Przygotowywaniami do konkursu kierowała P. Monika Pawlak. Gratulujemy!
Oryginalne lekcje ze smakiem
Zbigniew Nowocień i Jarosław Wojciechowski zapewniają, że bycie barmanem to trudna sztuka.
Rolada z kaczki i mus orzechowy
II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny
Pod patronatem Marszałka Mazowsza, Karola Okrasy, Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Radomia i restauracji "Fanaberia" 21 kwietnia 2008 r. zorganizowany został w naszej szkole konkurs "Tradycyjna Kuchnia Polska". Wzięło w nim udział 12 ekip z dziesięciu szkół Mazowsza, m.in: z Przysuchy, Warki, Pionek, Jasieńca i Radomia.
Zwyciężyła drużyna z Pionek. Drugą nagrodę otrzymali gospodarze konkursu, czyli uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za schab w kapuście po góralsku i mus z jabłek na chlebie razowym. Trzecie miejsce zajęli uczniowie z Szydłowca.
"Gastronomik" ma już 60 lat
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu otrzymał na jubileusz nowy sztandar i wiele gratulacji. (...)
www.echodnia.eu, 5 kwietnia 2008
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich obchodzi 60-lecie istnienia
W piątek rocznicę powstania szkoły świętować będą jej uczniowie, absolwenci i nauczyciele. (...)
miasta.gazeta.pl, 31 marca 2008
Prezentacja zawodu piekarz
Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o wysokiej jakości. Odpowiada on za przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich ferementacji, dzielenie i kształtowanie oraz wypiek. Jego praca wiąże się z obsługą maszyn i urządzeń piekarskich. Oprócz tradycyjnych wyrobów piekarskich takich jak chleby pszenne, żytnie, mieszane oraz bułki, piekarze wykonują chleby okolicznościowe, wyroby splatane tzn. plecionki i chałki, które są często małymi dziełami sztuki.
Uczniowie naszej szkoły odbywają praktyczną naukę zawodu w renomowanych piekarniach radomskich. Uczestniczą w turniejach piekarskich na szczeblu ogólnopolskim, znajdując się w gronie laureatów.
Na absolwentów klas kształcących w zawodzie piekarz czekają etaty pracy w Polsce i za granicą.
X Ogólnopolski Turniej Piekarski
20 kwietnia 2007 r. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbył się finał X Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego, w którym brało udział 16 uczniów ze szkół w Poznaniu, Gdańsku, Lublina, Radomia, Krakowa, Piły i Trzcianki. Organizatorami Turniejów były: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.
Uczeń naszej szkoły Krzysztof zajął I miejsce za prezentację i plecionki, a Andrzej - miejsce VI.
XXVII Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie na Węgrzech
30 marca 2007 r.
W konkursie brało udział 8 międzynarodowych drużyn min. z Danii, Finlandii, Słowacji i Niemiec.
Reprezentacja naszej szkoły w składzie: Agata, Karol, Robert, Iwona pod opieką Małgorzaty Miedzińskiej i Joanny Pieczyńskiej za przygotowanie potraw i udekorowanie stołu wielkanocnego zajęła III miejsce.
Gratulujemy. (fot. M. Miedzińska)
I Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Polska Kuchnia Wielkanocna"
20 marca 2007 r. Konkurs zorganizowany został w naszej szkole pod patronatem Marszałka Mazowsza, Macieja Kuronia, Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Radomia, restauracji "Fanaberia" i Klubu Szefów Kuchni.
Do konkursu kulinarnego przystąpiło 8 drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych na Mazowszu. Naszą szkołę reprezentowały Ewa Skurkiewicz (IV TŻA), Katarzyna Rak (IV TŻA) i Agnieszka Grymuła (III C). Zwycięzcami tegorocznego konkursu została drużyna z Centrum Kształcenia Praktycznego w Radomiu. Drugą nagrodę otrzymali uczniowie z Pionek, trzecią - gospodarze konkursu czyli Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia za Świąteczny żurek serwowany w chlebie i dekoracyjne mazurki.