2 TOT na Targach Regionów i Produktów Turystycznych TOURSALON 2013 w Poznaniu
Dnia 17 października 2013 r. wybraliśmy się na dwudniową wycieczkę do Poznania, którą przygotowaliśmy na zajęciach praktycznych. Głównym celem była wizyta na targach turystycznych i zwiedzanie miasta.
Z Radomia wyjechaliśmy o godzinie 5.30. Podróż trwała 6 godzin.
Po przyjeździe do Poznania wyruszyliśmy na Stary Rynek, który jest trzecim co do wielkości w Polsce i jednym z największych w Europie. Uznawany jest za jeden z najpiękniejszych w kraju.
O godzinie 12.00 obejrzeliśmy pokaz „trykających się rogami koziołków” na ratuszowej wieży. Pani przewodnik opowiedziała nam o nich legendę. Po pokazie rozpoczęliśmy wycieczkę. Odwiedziliśmy Kościół Farny, Bazylikę i jej podziemie. Podziwialiśmy zamek, poznańskie kamienice i domki budnicze. W czasie spaceru, mijając cukiernię usłyszeliśmy opowieść o „rogalach świętomarcińskich” z nadzieniem z białego maku, tradycyjnie przygotowywanych w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada. Złote koziołki na pl. Kolegiackim przyniosą nam szczęście (ponoć dzieje się tak po pogłaskaniu ich).
Po 2-godzinnym zwiedzaniu udaliśmy się na obiad. Po południu odwiedziliśmy Pierwszą Poznańską Manufakturę Zdrowych Słodyczy „słodka cytrynka”. Poznaliśmy przepisy na słodycze wykonywane ręcznie z naturalnych składników, które mają 150 lat. Obejrzeliśmy pokaz tworzenia słodyczy, następnie własnoręcznie wykonaliśmy lizaki. Po 2 godzinach spędzonych w cukierni udaliśmy się na Rynek, alby zakupić pamiątki.
Nocowaliśmy w centrum miasta w hostelu „Cinnamon”.
Następnego dnia na Targach Produktów i Regionów Turystycznych TOURSALON 2013 spotkaliśmy się z przedstawicielami z branży turystycznej z Polski i zagranicy, z polskimi touroperatorami i agentami. Znaleźliśmy wiele inspiracji na udany urlop, ciekawe spędzanie czasu wolnego, zapoznaliśmy się z prezentacją krajów, regionów, najnowszych ofert i atrakcji turystycznych. Zdobyliśmy materiały do naszej pracowni turystycznej.
Bezpośrednio po targach pojechaliśmy do Lichenia, gdzie mogliśmy zwiedzić część Bazyliki, która była bardzo okazała i bogato zdobiona.
Wycieczkę zaliczamy do bardo udanych, więcej takich chcemy.! ;)
Czwarty Integracyjny Marsz im. bp. Jana Chrapka
W piątek 18 października 2013 roku odbył się kolejny już Czwarty Integracyjny Marsz im. bp. Jana Chrapka. Organizatorem Marszu był Zespół Szkół Specjalnych Nr 1 w Radomiu.
Młodzież naszej szkoły wraz z innymi placówkami została zaproszona do uczestnictwa w tym wyjściu.
Z miejsca zbiórki, sprzed szkoły do Katedry, pod opieką Pani G. Sitek oraz Ks. Łukasza Sieka wyruszyli niektórzy uczniowie klas: 1TŻ, 1TGA, 2THA, 2TŻ, 2TGA, 2KB, 2TGB, 3TŻC.
Przed wymarszem, będąc jeszcze w szkole, zapoznaliśmy się z życiem i działalnością bp. Jana Chrapka a potem już w drodze pogłębiliśmy te wiadomości słuchając ich przez megafon. Pomimo deszczowej pogody radziliśmy sobie świetnie, gdyż obok nas widzieliśmy idące osoby młodsze i nie w pełni sprawne. Raźniej nam się szło w takt przygrywającej muzyki, która zwracała uwagę również przechodniów.
Po przybyciu pod Katedrę Opieki NMP przywitał nas gospodarz tej parafii Ks. prałat Edward Poniewierski dziękując za tak liczne radosne uczestnictwo. Każda z grup przechodząc obok grobu bp. Jana Chrapka złożyła wiązanki. Za trud włożony w tak liczne przybycie na koniec czekał nas słodki poczęstunek.
https://plus.google.com/photos/110246817419593797106/albums/5890164406971357057
Bizony i Safari w Kurozwękach
Dnia 08.10.2013 uczniowie z klas IVTHB i IIITHA pojechali na wycieczkę do Kurozwęk.
Na miejscu czekało na nas wiele atrakcji. Zwiedziliśmy pałac należący do rodziny Popielów, którego wnętrza udostępnione są do zwiedzania z przewodnikiem. Poznaliśmy historię tego miejsca oraz zamieszkujących go rodów. W lochach obejrzeliśmy reprodukcje broni rycerskiej oraz zabytki znalezione podczas prowadzonego od 2000 roku odgruzowywania i porządkowania piwnic zamkowych. W Kurozwękach znajduje się jedyna w Polsce hodowla bizonów amerykańskich. Stado podziwialiśmy w naturalnych warunkach z wnętrza wozu "safari bizon".
Zwięczeniem wycieczki było integracyjne ognisko obydwu klas.
Uliczka Tradycji
7 i 8 września 2013 roku po raz VI w Radomiu odbywał się Festyn Historyczny „Uliczka Tradycji”, organizowany przez Resursę Obywatelską.
W tym roku tematem przewodnim imprezy była gastronomia, a zatem zapachy i smaki kuchni międzywojennego Radomia. Z tej przyczyny zaproszono do współpracy naszą szkołę, która przygotowała prezentację słynnej cukierni i restauracji Bolesława Przybytniewskiego, mieszczącej się niegdyś na placu 3–go Maja 8.
Oprócz aranżacji przestrzeni jednej z sal Resursy na stylową cukiernię, nauczyciele zadbali o wygląd uczniów, którzy w strojach z epoki promowali naszą szkołę, zachęcając zwiedzających do spróbowania przygotowanych wyrobów cukierniczych.
http://www.youtube.com/watch?v=g9nsUgeOVGY
fot. E. Boćkowska, I. Tomczyk-Spólna
Wycieczka do Manor House
Dnia 27.05.2013 klasy 3THB i 1TOT pod opieką p. Iwony Ziemnickiej oraz p. Agnieszki Bilskiej wyruszyły na wycieczkę Radom-Niekłań Wielki-Chlewiska-Radom.
Pomimo nękającego nas deszczu, przeszliśmy fragmentem szlaku turystycznego, by dojść do przepięknych "Piekielnych Skałek". Na miejscu zrobiliśmy kilka zdjęć konkursowych,na które wciąż można głosować.
Po przejściu zaplanowanej trasy wróciliśmy do autokaru, którym udaliśmy się do pięknej posiadłości Manor House zlokalizowanej w Chlewiskach. Dzięki życzliwości dyrekcji ośrodka mogliśmy zwiedzić przestronne wnętrza - pokoje, restaurację, część SPA oraz inne atrakcje zlokalizowane na zewnątrz: golf wodny, wioska witalna, stadnina koni, zewnętrzna siłownia.
Po zwiedzaniu udaliśmy się na ognisko, do Radomia wróciliśmy ok. godz. 16:30.
Turnieje piekarskie 2013
Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich kształcący się w zawodzie piekarz w kwietniu uczestniczyli w dwóch turniejach ogólnopolskich w tym zawodzie.
W dniach 15-17 kwietnia odbył się etap centralny XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu. Jedynym reprezentantem województwa mazowieckiego był uczeń naszej szkoły Damian (zajęcia praktyczne odbywa w piekarni Pawła Pastuszki) i znalazł się on w gronie laureatów. Oprócz testu z wiedzy teoretycznej uczestnicy wykonywali szeroki asortyment wyrobów piekarskich oraz chleb okolicznościowy nawiązujący do tematu tegorocznego turnieju „Moja mała Ojczyzna”. Damian wykonał herb Radomia oraz klucz związany z legendą o Kazimierzu Jagiellończyku które zostały wysoko ocenione przez jury i godnie prezentowały nasze miasto.
W dniach 25-26 kwietnia w Poznaniu odbywał się XVI Ogólnopolski Turniej Piekarski. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów:Patryk, który zajął III miejsce w turnieju oraz Szymon - miejsce VI (uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel). Nasi reprezentanci otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Ponadto Damian, Patryk i Szymon jako laureaci turniejów są zwolnieni z części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i egzaminu na tytuł czeladnika.