IX Konkurs "Ortografia na medal"
18 kwietnia 2009 r. ogłoszono wyniki IX Wojewódzkiego Konkursu Ortograficznego "Ortografia na medal", organizowanego pod honorowym patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Uczennice kl. IV tha Agnieszka i Sylwia były przedstawicielkami uczniów szkół średnich z Radomia i regionu radomskiego. Agnieszka zajęła II miejsce, Sylwia otrzymała wyróżnienie.
Obydwie przygotowywały się do konkursu pod czujnym okiem P. Moniki Gralec.
Gratulujemy!
Konkurs Kulinarny Budapeszt 2009
01-03 kwietnia 2009 r. odbył się w Budapeszcie Międzynarodowy Konkurs Kulinarny na temat: "Przyjęcie weselne". Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Maja 2thb, Aleksandra 3tżb, Artur 3tżb, Dagmara 3c.
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce za smakowitość potraw.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: J.Tkaczyk, A. Pieczyńska, M. Miedzińska, Z. Nowocień. Gratulujemy!
Dobre zarządzanie szkołą sposobem na skuteczny PR
Począwszy od klas gimnazjalnych przysposabiających zawodowo, na szkołach ponadgimnazjalnych skończywszy - zapewnienie jakości kształcenia jest jednym z priorytetów edukacji w Polsce. Wpływa on na efektywność systemu kształcenia i szkolenia zawodowego oraz na spełnienie oczekiwań jakie stawia edukacji zawodowej gospodarka. Realizacji tych zamierzeń służą zarówno zaangażowanie we współpracę międzynarodową, udział uczniów i nauczycieli w procesie podnoszenia kwalifikacji, doskonalenie umiejętności, jak i uczestnictwo w konkursach, olimpiadach, turniejach. Takim celom podporządkowana jest strategia zarządzania Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich (ZSSiH) w Radomiu, placówki, która istnieje już od 1947 roku i kształci młodych ludzi w różnych zawodach z zakresu gastronomii i hotelarstwa. (...)
Monika Gralec, Izabela Tomczyk-Spólna
Miesięcznik Dyrektora Szkoły, Oficyna MM Wydawnictwo Prawnicze,
ISSN 1899-5586, Nr 3(007)/marzec 2009
Finał VII Regionalnego Konkursu Ortograficznego
20 lutego 2009 r. odbył się finał VII Regionalnego Konkursu Ortograficznego, w którym startowali najlepsi uczniowie szkół radomskich. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy 4tha: Agnieszka, która zajęła I miejsce i Sylwia - miejsce III. W kategorii szkół zasadniczych I miejsce zajął Kamil z klasy 2c. Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwała Pani Monika Gralec. Gratulujemy!
Dobra praktyka w wykorzystaniu funduszy Unii Europejskiej
17 października 2008 r.
W siedzibie Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej odbyła się prezentacja projektów zgłoszonych do konkursu: "Dobra praktyka w wykorzystaniu funduszy Unii Europejskiej w regionie radomskim". Naszą szkołę reprezentowali podzieleni na trzy grupy uczniowie, należący do Klubu Europejskiego. Wszyscy wykazali się świetnym przygotowaniem, o czym świadczą zajęte miejsca: Magdalena S. i Magdalena P. z klasy 3thb - I miejsce Marta, Paeł i Kamil z klasy 2tż - II miejsce Karolina, Monika i Maja z klasy 2thb- IV miejsce. Przygotowywaniami do konkursu kierowała P. Monika Pawlak. Gratulujemy!
Oryginalne lekcje ze smakiem
Zbigniew Nowocień i Jarosław Wojciechowski zapewniają, że bycie barmanem to trudna sztuka.
Rolada z kaczki i mus orzechowy
II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny
Pod patronatem Marszałka Mazowsza, Karola Okrasy, Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Radomia i restauracji "Fanaberia" 21 kwietnia 2008 r. zorganizowany został w naszej szkole konkurs "Tradycyjna Kuchnia Polska". Wzięło w nim udział 12 ekip z dziesięciu szkół Mazowsza, m.in: z Przysuchy, Warki, Pionek, Jasieńca i Radomia.
Zwyciężyła drużyna z Pionek. Drugą nagrodę otrzymali gospodarze konkursu, czyli uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za schab w kapuście po góralsku i mus z jabłek na chlebie razowym. Trzecie miejsce zajęli uczniowie z Szydłowca.