Turnieje piekarskie - etap wojewódzki
13 stycznia 2015 odbył się etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Turnieju Piekarskiego.
Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorami zmagań byli: ZSSiH, Cech Piekarzy oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbył się turniej. W etapie wojewódzkim uczestniczyło ośmiu uczniów: czterech z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz czterech uczniów naszej szkoły. I miejsce w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz zajął Mateusz z ZSSiH, a w Turnieju Piekarskim Bartosz z ZSSiH.
Gratulujemy i życzymy sukcesów w etapach centralnych turniejów we Wrocławiu i Poznaniu.
Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
13 stycznia 2015 roku w Warszawie odbyła się XX edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Uczennice klasy: 3C - Angelika, oraz 3PC - Kinga reprezentowały naszą szkołę na etapie wojewódzkim turnieju.
Uczestniczki po napisaniu testu, miały do wykonania zgodnie z tematem przewodnim tej edycji - „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”:
- tort z dekoracją
- 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk,
- 4 figurki z dowolnego surowca
Pierwsze miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia - Angelika, która będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim we Wrocławiu. Drugie miejsce zajęła również uczennica naszej szkoły - Kinga.
Życzymy Angelice powodzenia.
Etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 9 stycznia 2015 r odbył się etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. W etapie tym wzięło udział około 70 osób ze szkół województwa mazowieckiego.
Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" - będące przedmiotem szczególnej troski Unii Europejskiej i wzbudzające duże zainteresowanie w polskim społeczeństwie. Problematyka ta jest niezwykle ważna i aktualna, ale niełatwa.
Naszą szkołę reprezentowali Maciej Brzeski z klasy IV G oraz Mikołaj Mortka z klasy IV zc. Uczniowie mieli do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musieli wykazać się wiedzą z zakresu towaroznawstwa, technologii, zasad żywienia i biologiczno-chemicznych aspektów żywności i żywienia. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.K.Kusio i p.M.Słabosz.
Maciej i Mikołaj uzyskali wyróżnienie w tej edycji olimpiady. Gratulujemy!!!
Jasełka
przygotowali uczniowie kl. 2Ke, 2Ga, i 4Żc pod opieką księży, p. Grażyny Sitek , p. Mariusza Szymańskiego i Krystiana Kuca
Wycieczka edukacyjna do Zakładu Mleczarskiego FigAND
Przyszli technolodzy żywności z klasy 3 Z pod opieką nauczycieli J.Pieczyńskiej i A.Wachowicz uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do Zakładu Mleczarskiego FigAND w Kolonii Wawrzyszów.
Uczniowie mieli możliwość poznać proces technologiczny produkcji wielu przetworów mleczarskich, od przyjęcia surowego mleka do pakowania i magazynowania wyrobu gotowego. Uczestniczyli w badaniu mleka w zakładowym laboratorium zgodnie z unijnymi standardami.
Zakład jest wyposażony w nowoczesne urządzenia do produkcji i pakowania serów, napojów mlecznych fermentowanych, mleka spożywczego, które można było obejrzeć i poznać zasadę działania w praktyce.
Miłym akcentem na zakończenie była degustacja pysznych wyrobów produkowanych w FigAND.
Dziękujemy dyrekcji FigAnd-u za możliwość zwiedzenia zakładu!
Stypendium Prezesa Rady Ministrów
W dniu 25 listopada 2014 roku w siedzibie Zespołu Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendium Prezesa Rady Ministrów najlepszym uczniom szkół ponadgimnazjalnych z terenu objętego nadzorem Delegatury w Radomiu.
Jedną z wyróżnionych została uczennica naszej szkoły – Dominika Grzybowska z klasy 4 ŻA. Dominika w roku szkolnym 2013/2014 uzyskała średnią ocen 5,22.