Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „Expo Sweet” 2014
20 lutego 2014 r. Anita i Piotr uczniowie z klasy II technikum żywności uczestniczyli w IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „Expo Sweet” 2014.
Kwalifikacje do mistrzostw odbyły się w listopadzie 2013 r. Zakwalifikowano 11 drużyn spośród 47 startujących. Uczestnicy mieli do wykonania tort i desery.
Temat tegorocznych mistrzostw to „raz na ludowo”.
Nasi uczniowie wykonali tort – „Posag Jagny” na wzór starodawnej skrzyni z uchylonym wiekiem, w której były elementy wiana panny młodej: kolorowy kilim, haftowana poducha, oraz koronkowe obrusy, korale. Deser to kwiat miodowy z sosem miętowym.
Dzień języków obcych
Jak co roku, w naszej szkole odbyła się VII już edycja Dnia Języków Obcych.
Organizatorkami były panie: Iwona Sobania, Anna Paplińska, Beata Mularczyk i Emilia Zwęglińska.
Ponieważ chcieliśmy, żeby jak największa grupa młodzieży wzięła udział w naszym szkolnym święcie zorganizowaliśmy je na sali gimnastycznej.
SPORT był tematem przewodnim naszej tegorocznej imprezy. W tym roku nasi uczniowie mogli wykazać się w takich dyscyplinach jak: taniec i zapasy, które w wykonaniu Aleksandra z kl. 4Tha, okazały się być wisienką na torcie i wzbudziły wielkie emocje wśród widowni. Poza tym uczniowie z kl. 1Tot zatańczyli taniec Country, Belgijkę-taniec animacyjny wykonały uczennice z kl. 2Tot, Walc Wiedeński zatańczyli Roksana i Patryk z kl. 3Tha oraz Wiktoria i Magda z kl. 1Tgc dały pokaz Hip-Hopu i Dance-Hallu, które również nagrodzono gromkimi brawami.
W programie imprezy były jak co roku prezentacje multimedialne: ”Football in Great Britain”, ”Fuβball in Deutschland” oraz „Francuska piłka nożna”, dzięki którym mogliśmy pogłębić naszą wiedzę na temat piłki nożnej w wybranych krajach.
Podczas imprezy nie zabrakło także występów wokalnych o tematyce sportowej, takich jak: „We are the champions”, „Livin’ La Vida Loca” oraz hymn kibiców francuskich „Alleӡ l’equipe de France”.
Zespół organizatorów przygotował także różnorodne gry, quizy i zabawy językowe.
Na okrasę zaprezentowali się także nasi adepci sztuki teatralno-kabaretowej z kl.3Tha, którzy byli znakomici.
Mamy nadzieję, że wszyscy dobrze się bawili, a języki obce stały się mniej groźne. Pamiętajmy, że ucząc się języków obcych jesteśmy bliżej innych ludzi, ich myśli i światopoglądów. Bardzo dziękujemy za włączenie się do naszej zabawy.
Do zobaczenia za rok!
OGÓLNOPOLSKI SUKCES
Uczeń klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego JAKUB WOŹNIAK został ZWYCIĘZCĄ XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI!!!
W dniach 20 – 22 marca 2014 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie miał miejsce finał XVIII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się pod auspicjami Ministra Edukacji Narodowej. XVIII edycja Olimpiady była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa tzn. obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny, organizowane przez Komitet Główny pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przygotowania do Olimpiady trwają od listopada, kończą się w marcu. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczestników, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52 uczniów wyłonionych w 12 okręgach. Tematyką obecnej edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.” Finał miał 3 etapowy przebieg. Po pierwszej pisemnej części, w której uczestniczyło 52 finalistów, wyłoniono 31. Druga tura polegała na pisemnym rozwinięciu jednego z trzech tematów:
1) Uzasadnij w aspekcie żywieniowym i zdrowotnym słuszność przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
2) Czy, jak i dlaczego należy podprawiać potrawy.
3) Sposoby zmniejszania wartości energetycznej żywności.
Spośród laureatów wyłoniono szóstkę do ścisłego finału, która w sobotę rano uczestniczyła w quizie ocenianym przez Komisję Konkursową pod przewodnictwem prof. dr hab. Józefa Korczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W pracach Komisji uczestniczyli również pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, SGGW w Warszawie, Akademii Medycznej w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Jakub, poza cenną nagrodą za zajęcia I miejsca, otrzymał również Puchar Ministra Edukacji Narodowej, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Puchar Przewodniczącego Komitetu Głównego dla Najlepszego Ucznia Szkoły Zawodowej, nagrody specjalne za : najlepiej rozwiązany test, najlepszy wynik w części pisemnej zawodów, najlepszy wynik w quizie oraz album z życzeniami dalszych sukcesów od Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.
Tytuł laureata uprawnia Kubę do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – co jest równoznaczne z uzyskaniem 100% na dyplomie oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie przede wszystkim na kierunki związane z technologią żywności i żywieniem człowieka.
Uczniowie naszej szkoły zdobywali już TYTUŁY FINALISTY i LAUREATA w OWoŻiŻ, ale zwycięstwo Jakuba to największy sukces i ogromna radość dla całego społeczeństwa szkolnego.
Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się p.Katarzyna Kusio oraz p.Monika Słabosz – nauczycielki przedmiotów zawodowych.
Jakubowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!
Zapraszamy chętnych do udziału w etapie szkolnym Olimpiady już w listopadzie.
www.karolewo.com
www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl
Konkursowy jesiotr z perliczką
Konkursowy jesiotr z perliczką
Przegląd gastronomiczny Nr 3/14 Wydawnictwo SIGMA NOT
Finały X ROM w siatkówce dziewcząt szkół ponadgimnazjalnych
Finały X ROM w siatkówce dziewcząt szkół ponadgimnazjalnych w naszej szkole
cozadzien.pl
Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
13 marca 2014 r. grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w Dniu Otwartym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Uczniowie zapoznali się z ofertą wydziałów UP, obserwowali prezentacje dokonań studenckich kół naukowych.
Kolejnym punktem Dnia Otwartego było zwiedzanie Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Przyglądaliśmy się pracowniom, w których prowadzi się badania biotechnologiczne, bada składniki żywności i ich wpływ na organizm człowieka. Uczestniczyliśmy również w warsztatach „Sprawdź swoje zmysły”.
W trakcie warsztatów „Na tropie tajemnic żywności” badaliśmy ile cukru jest w napojach, ile żelaza w płatkach śniadaniowych, jakie owoce unoszą się na wodzie.
„Tuwim znany i lubiany" konkurs recytatorski
Uczniowie ZSSiH wraz z nauczycielkami: E. Boćkowską , J. Deja, A. Durlak, i B. Kotwą pożegnali Rok Juliana Tuwima. W ramach Dnia kultury języka odbyła się inscenizacja i konkurs recytatorski „Tuwim znany i lubiany”. Wzięli w nim udział uczniowie z klas: 1tga, 1tgb, 1tk, 2tha, 2thb, 2tot, 3tża, 3tg, 4tżb. Zwyciężyła Milena M. z klasy 1tga przygotowywana przez p. A. Smołowik. Gratulujemy.
XIX Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
15 stycznia 2014 roku uczniowie klasy 3C: Dawid i Piotr pod opieką pani Beaty Świąder brali udział w XIX Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w Warszawie.
Etap wojewódzki Turnieju składał się z:
- części pisemnej ( 60 min)
- części praktycznej (5 godzin)
Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów:
- wykonanie tortu z dekoracją,
- wykonanie trzech rodzajów babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju,
- wykonanie 3 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji Turnieju były „Muzyczne inspiracje”.
Uczeń naszej szkoły – Dawid zajął I miejsce i będzie reprezentował województwo mazowieckie na Ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.