Pierwszy dzień wiosny na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
Dnia 21 marca uczniowie z klasy 3 ga i 3 gb uczestniczyli w Dniu Otwartym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Podczas wizyty na uczelni zostaliśmy zapoznani z ofertą dydaktyczną UR mogliśmy wysłuchać wykładu popularno-naukowego "Jak owady inspirują naukowców" oraz "Czy zabrzęczy wiosna w sadzie?"
Ciekawie zachęcała do studiowania na UR pani kierowniczka DS, dzięki której mogliśmy zobaczyć jak mieszkają studenci. Jako uczniowie (jeszcze) zostaliśmy wpuszczeni do klubu akademickiego "Arka" :)
Kolejny punkt naszej wizyty na uczelni to zwiedzanie Wydziału Technologii Żywności - byliśmy w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności, Katedrze Technologii Węglowodanów, Katedrze Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów oraz uczestniczyliśmy w warsztatach na temat "Ujawnianie „niewidek”, czyli kilka słów o podstawowych technikach mikrobiologii” . Prowadząca zajęcia uświadomiła nas, że drobnoustroje są wszechobecne - niewidziane, towarzyszą nam w życiu od dnia naszych narodzin do śmierci, kiedy i gdzie możemy je dostrzec - tego nauczyła nas wizyta w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych.
Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Rolniczym, być może skorzystamy :)
Spotkanie ze sztuką w MCSW "Elektrownia"
W piątek 29 stycznia uczniowie klasy pierwszej o profilu technik obsługi turystycznej odwiedzili Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej "Elektrownia".
Zapoznali się z działalnością instytucji kultury województwa mazowieckiego.
Uczestniczyli również w bardzo ciekawych zajęciach przeprowadzonych przez pana Michała Grabowskiego (w oparciu o metody Laboratorium Edukacji Twórczej prowadzonego przez Janusza Byszewskiego oraz Maję Parczewską przy CSW w Warszawie).
Uczniowie bardzo aktywnie uczestniczyli w zajęciach. Jeszcze lepiej poznali siebie. Zostali przygotowani do interaktywnego odbioru i przekazu sztuki. Nie będą pytać o to "co artysta chciał powiedzieć" lub "oglądam i nie rozumiem, nie wiem czy ma mi się podobać, czy też nie" .
Otrzymali również zaproszenia do Kina Studyjnego.
Czy naprawdę jesteśmy inni?
W ramach programu: Czy naprawdę jesteśmy inni? w dniach 26.10 oraz 15, 16. 12. 2015 na terenie szkoły odbyły się spotkania z Arturem Wachowiczem.
Artur jest młodym, 26 letnim chłopakiem, który w 2010 r. uległ wypadkowi na rowerze, doznał uszkodzenia kręgosłupa i rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym, przez co jest sparaliżowany od szyi w dół.
Jest to bardzo pogodny i sympatyczny młody człowiek , który dzieli się swoimi doświadczeniami i przeżyciami, pokazuje innym młodym ludziom jak jedno zdarzenie potrafi zmienić resztę życia. Ale też przekonuje, że mino tego można pracować, realizować swoje plany i marzenia.
W spotkaniu uczestniczyło 20 klas.
Eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
20 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 C – Sylwia Sobieraj i Justyna Żak.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Głębia oceanu” i składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test, a następnie wykonywali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych i 2 figurki z dowolnego surowca.
Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem pani wizytator Heleny Chełstowskiej z Kuratorium Oświaty, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica ZSSiH z Radomia - Sylwia, drugie miejsce zajęła również uczennica ZSSiH z Radomia - Justyna, trzecie miejsce zajął Robert uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.
Do części praktycznej konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Grażynę Jamkę i p. Małgorzatę Miedzińską, a do części teoretycznej przez p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału Turnieju który odbędzie się we Wrocławiu. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
VIII OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ
13 stycznia 2016 r. w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Polegały one na pisemnym rozwiązaniu 80 zadań testowych zamkniętych sprawdzających wiadomości i umiejętności w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie planowania i realizacji usług w recepcji oraz obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz z tematyki wiodącej. Tytułem tegorocznej edycji olimpiady jest „historia hotelarstwa”.
Naszą szkołę reprezentowały Ania i Nikola z klasy 4HA, które dzielnie zmierzyły się z wyzwaniem jaki postawili uczestnikom organizatorzy. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów. Niestety dziewczynom nie udało się przejść dalej ale dały z siebie bardzo dużo, a Ani brakło tylko 3 punkty, żeby mieć szansę na wyjazd do Kołobrzegu na etap centralny.
Dziękujemy Ani i Nikoli za zaangażowanie i ogrom pracy włożony w przygotowanie się do Olimpiady i życzymy dalszych sukcesów w realizacji planów na przyszłość.
Renata Danasiewicz i Urszula Tusiek
Turnieje piekarskie 2016
W dniu 19 stycznia 2016 odbyły się etapy okręgowe Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki.
Ich organizatorem była nasza szkoła oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbyły się turnieje.
W rywalizacji uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz uczniowie naszej szkoły z klas 2pc i 3 PC.
Ocenie podlegała wiedza i umiejętności teoretyczne (test) oraz praktyczne. Startujący wykonywali szeroki asortyment pieczywa pszennego (bułki, plecionki, rogale, chałki) oraz wyroby dowolne w formie chlebów ozdobnych lub eksponatów artystycznych.
Zwycięzcą Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz został Michał z kl.3 pc.
Wyniki Turnieju Piekarskiego im. A. Butki:
1 miejsce Bartosz kl. 2pc ZSSiH,
2 miejsce Kamil kl. 2pc ZSSiH,
3 miejsce Sebastian ze szkoły w Płocku.
Uczniowie ci mają szansę zakwalifikować się do etapów centralnych turniejów które odbędą się w kwietniu.
Niewidzialna Wystawa i wykład „Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, a ich zdrowie” na SGGW
Dnia 21.10.2015 r. uczniowie z klasy 3GC pod opieką nauczycieli E. Zwęglińskiej i A. Krawczyk byli na wycieczce w Warszawie. Zwiedzając Niewidzialną Wystawę uczniowie mogli wczuć się w rolę niewidomych. Uczniowie zdobyli doświadczenie jednego świata- osób widzących i niewidomych, a poprzez pozytywne przeżycia nauczyli się, jak niewidomym pomóc oraz ich zrozumieć. Pod opieką niewidomych przewodników odwiedzili wyposażone i całkiem wyciemnione pomieszczenia, w których doświadczyli niesamowitych wrażeń wywołanych dotykiem i słuchem.
W czasie wycieczki uczniowie zwiedzili również Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Tego dnia uczestniczyli w wykładzie zorganizowanym w Wszechnicy Żywieniowej na temat: „Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie”. Uczestnicząc w wykładzie, poznali zagadnienia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży w stołówkach szkolnych. Dowiedzieli się również, jaki asortyment powinien znajdować się w sklepikach szkolnych a także poznali możliwości poprawy sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży.
Jasełka i "Boski Gospel"
Uczniowie naszej szkoły z klas: 1 HK, 1 H, 3 GA , pod kierunkiem p. G. Sitek, p. M. Szymańskiego oraz p. K. Kuca wystawili Jasełka Bożonarodzeniowe, dzięki którym po raz kolejny mogliśmy przeżyć historię Marii i Józefa.
Na scenie pojawili się aniołowie i pasterze oraz mędrcy ze wschodu. Przedstawienie przeplatane było przepięknymi kolędami i pastorałkami w wykonaniu szkolnego zespołu Boski Gospel z klas 1 HK, 1 H, 2 H, 2 OT, 2 Z, 3H, 3 Z, 3 OT, 4 GB, 4 HB.
Ogromne zaangażowanie młodzieży zaowocowało wspaniałym spektaklem.