Nauka nie tylko w szkole …
Uczniowie z klas 2H i 2HiK uczestniczyli w zajęciach dotyczących funkcjonowania hoteli radomskich oraz zasad obsługi gości.
Pierwsze spotkanie odbyło się 22 listopada w Hotelu Prymus, gdzie dzięki uprzejmości właściciela i naszej absolwentki Magdzie Skwirze młodzież zwiedziła cały obiekt słuchając informacji na temat usług oferowanych gościom, sposobów obsługi zarówno w zakresie housekeepingu, recepcji jak i usług dodatkowych. Zobaczyli również zaplecze gastronomiczne i przygotowanie sal konsumenckich na przyjęcie okolicznościowe.
Po obejrzeniu hotelu Magda pokazała uczennicom zasady obsługi gości przy pomocy programu komputerowego, na którym pracują w recepcji oraz wypełnianie dokumentacji recepcyjnej. Dziewczyny mogły dokonać rezerwacji, meldowania, wymeldowania gości hotelowych i prowadzenie rozmów telefonicznych. Wycieczkę zakończył słodki poczęstunek, pyszne ciasto z kawą i herbatą.
Drugie zajęcia odbyły się w Europejski Boutique Hotel, które poprowadziła pani dyrektor Magdalena Bińkowska. Rozpoczęły się krótką prezentacją hotelu, jego historią, strukturą oraz zakresem oferowanych usług. Następnie pani dyrektor pokazała młodzieży pokoje jakie ma w ofercie hotel, przedstawiła procedury obowiązujące w obsłudze oraz możliwości jakie mają do dyspozycji goście przebywający w hotelu.
Na zakończenie odbyła się prezentacja multimedialna na temat znaczenia zawodu hotelarza, cech zarówno fizycznych jak i psychofizycznych jakimi powinien wyróżniać się kandydat do tego zawodu. Następnie pani Magda zaprezentowała uczniom zasady obsługi gości w hotelu za pomocą systemu komputerowego wykorzystywanego na co dzień w obiekcie.
Dziękujemy obydwu obiektom za ciepłe przyjęcie – młodzież i opiekunowie Janusz Cichy, Urszula Tusiek i Jolanta Misztal.
Mazowiecka Kuźnia Smaków
Dnia 5 grudnia 2016 r. uczennice klasy II Ga – Żaneta, Emilia, Anna oraz Angelika pod opieką mgr inż. Katarzyny Kubickiej uczestniczyły w konferencji podsumowującej projekt pn. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój projektów tradycyjnych i regionalnych”.
Podczas konferencji w Przytyku odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza.
Uczennice naszej szkoły zaprezentowały dwie staropolskie potrawy- zupę owocową GARUS oraz GAGAŁUCHY (dawniej nazywane tak były gołąbki z kaszy jaglanej zawinięte w liście kiszonej kapusty). Mimo bardziej doświadczonych konkurentów ze Stowarzyszeń lokalnych uczennice zostały nagrodzone - Laurami Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki’’. Reprezentantki naszej szkoły zdobyły nowe doświadczenia, nauczyły się pokory i zespołowej pracy oraz przekonały się, że warto w siebie wierzyć.
Odzież i ciepła zupa dla bezdomnych
Dnia 1 grudnia 2016 roku uczniowie naszej szkoły w składzie: Bartłomiej, Roksana , Filip , Arkadiusz, Łukasz wraz z opiekunami ks. Danielem Glibowskim i p. Krystianem Kucem, w asyście Straży Miejskiej i dwóch streetworkerek rozdawali odzież oraz ciepłą zupę w trzech punktach Radomia osobom bezdomnym.
Warto jednak przytoczyć kulisy całej akcji. Pomysłodawcą i jej współorganizatorem jest Bartłomiej Maślak,uczeń klasy 2c, który po uzyskaniu zgody od dyrektora Radosława Starczewskiego, rozpoczął akcję zbierania odzieży na terenie szkoły i Radomia. Cała akcja prowadzona była w ścisłej współpracy ze Szkolnym Kołem Caritas oraz bardzo życzliwymi ludźmi. 25 listopada był dniem zakończenia całej akcji. Następnie rozpoczął się kilkudniowy proces selekcji odzieży, w który zaangażowali się wybrani uczniowie klasy 2c oraz klasy 2gb, 1h, 1ka wraz z opiekunami p. Marzeną Pijarską i p. Krystianem Kucem. Dniem akcji docelowej był 1 grudnia, gdzie po odebraniu pełnego termosu ciepłej zupy ze szkolnej kuchni oraz załadowaniu worków z ubraniami do busa Straży Miejskiej, w obecności Strażników Miejskich i dwóch pań streetworkerek wyjechaliśmy w teren.
Wszystkim ludziom, którzy pomogli w akcji wielkie BÓG ZAPŁAĆ. Akcja opisana została również w radomskim wydaniu Gościa Niedzielnego . http://radom.gosc.pl/doc/3584617.Swiateczna-akcja-dla-bezdomnych.
Wygrał klasyczny model dekoracji stołu
Dnia 25.11.2016 odbył się Klasowy Konkurs Dekoracji Stołów Okolicznościowych.
Do rywalizacji przystąpiło 6 grup z klasy 3 Gb pod opieką Zb. Nowocienia. Stoły ozdabiano w stylach romantycznym, klasycznym i świątecznym. Oceniana była kolorystyka kompozycja i dodatki stosowane do dekoracji na stołach. W składzie oceniających byli uczniowie innych klas, nauczyciele i prowadzący zajęcia. Wygrał klasyczny model dekoracji stołu.
„Bez odbioru ...”
24.11.2016 r. był to dzień, w którym drużyna siatkarek z naszej szkoły miała kolejną szansę, aby zawalczyć o finał w Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży. Po nieudanym zeszłorocznym występie chciały, aby w tym roku osiągnąć jeszcze więcej niż w roku szkolnym 2014/15 (3 miejsce). W tym roku naszymi przeciwniczkami były zespoły z ZSZ im. H. Dobrzańskiego „Hubala”, III LO „Czachowski” oraz IX LO „Słowacki”. Wszystkie mecze zostały rozegrane w II LO im. Marii Konopnickiej w Radomiu. Jako jedyna grupa, żeby wejść do finału musiałyśmy pokonać, aż trzy zespoły.
Pierwszy i jak nam się wydawało najważniejszy mecz był przeciwko dziewczynom z „Czachowskiego”. Szybko zrozumiałyśmy, że najmniejszy błąd może wykluczyć nas z walki o medale. W pamięci miałyśmy zeszłoroczny mecz kiedy musiałyśmy uznać wyższość tych samych przeciwniczek. Grałyśmy swoje utrzymując dużą przewagę punktową, aż mecz zakończył się wynikiem 2-0 na naszą korzyść. Bez chwili odpoczynku stanęłyśmy po dwóch stronach siatki ze „Słowackim”. Tak samo jak w poprzednim meczu, grając swoje i utrzymując dużą przewagę wygrałyśmy 2-0. Ostatni mecz okazało się, że będzie decydujący. Zarówno my jak i dziewczyny z ZSZ „Hubal” miałyśmy po 2 wygrane i trzecia decydowała kto zagra w finale na wiosnę. Walka była do ostatniej piłki i po długiej zaciętej walce dziewczyny z „Hubala” niestety musiały uznać naszą wyższość ☺
Dziękuję wszystkim, którzy byli z nami i nam kibicowali!
Zapraszamy wszystkich na finał XVIII ROM, który odbędzie się w marcu 2017 r. Więcej informacji wkrótce!
K.O. IV OT
"Kindersztuba dobra rzecz - każdy powinien to mieć" - ciekawa lekcja w niezwykłym miejscu
Dnia 18 listopada 2016 r. razem z klasą pierwszą pojechaliśmy na wycieczkę do Hotelu Zamku Domu Polonii w Pułtusku.
Głównym celem wyjazdu była lekcja savoir-viru czyli zachowania się przy stole.
Impreza miała za zadanie uświadomić nam, że kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Pod kierunkiem Zamkowego Mistrza Kelnerstwa dowiedzieliśmy się, jak należy siadać do stołu, zachowywać się przy nim, spożywać posiłki, pić napoje, korzystać z zastawy stołowej (nie tylko w restauracji).
Z dużym zainteresowaniem i zaciekawieniem gawędziliśmy z Zamkowym Mistrzem Kelnerstwa na temat dobrego wychowania. Kindersztuba została nam przybliżona w bardzo przystępny i żartobliwy sposób.
Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę czyli obiad. Najpierw była przystawka - sałatka Magdalenka, pieczywo /którego nie kroimy tylko łamiemy / oraz masło. Potem zjedliśmy rosół z makaronem, a na drugie danie panierowany filet z kurczaka z ziemniakami pure, marchewką zasmażaną oraz surówką z białej kapusty. Na deser dostaliśmy ciastko zamkowe i herbatę.
Po obiedzie weszliśmy na wieżę zamkową, by podziwiać panoramę miasta i zamek.
Droga powrotna, pomimo korków, minęła nam bardzo przyjemnie. Podczas jazdy świetnie się bawiliśmy, śpiewaliśmy i rozmawialiśmy na różne tematy. Wycieczkę uważamy za bardzo udaną, wiele się na niej nauczyliśmy.
Uczniowie kl. 2 Ot
JOURNALISTS GASTRO Bowling Cup
Dnia 16 listopada uczestniczyliśmy w turnieju JOURNALISTS GASTRO Bowling Cup, który odbył się w Kręgielni Platinium przy ul. Biznesowej. Do rozgrywek przystąpiły cztery sześcioosobowe zespoły z Gastronews, Gastro na obcasach, GastroMagic.pl, PyszneMniam.
Poza rywalizacją sportową nawiązaliśmy nowe znajomości oraz dobrze się bawiliśmy. Wygrała drużyna Gastro na obcasach, która w nagrodę zaproszona została do naleśnikarni AncyMonek, mieszczącej się przy ulicy Plac Dworcowy 2 w Radomiu. Zwycięzcy spróbowali pysznych tradycyjnych wytrawnych i słodkich naleśników, a także oryginalnych amerykańskich pancakes z sosami i syropami. Mieli również możliwość degustacji bomb witaminowych (koktajli na bazie świeżo miksowanych owoców i warzyw, świeżo wyciskanych soków). Drugie miejsce przypadło dziennikarzom z Gastronews, którzy w nagrodę otrzymali Vouchery na trzy darmowe wejścia do Klubu Fitness /AKTYWNY STUDENT W PLATINIUM/. Jedna z koleżanek /dziennikarka FAIR PLAY/ została nagrodzona godzinnym karnetem do kręgielni PLATINIUM. Po skończonym turnieju mogliśmy skorzystać z oferty Klubu Platinium, w którym tego dnia odbywały się Dni Otwarte i oprócz ćwiczeń spróbować przekąsek, wędlin i napojów.
Dziennikarze, kl. 2 Ot.
MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016
Uczniowie naszej szkoły z klasy IV Tga Agata i Patryk wraz z opiekunem Moniką Wasik brali udział w Półfinale konkursu MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016, który odbył się 20.10.2016 r. w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie.
Po opracowaniu przepisu na danie konkursowe z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu, który polegał na indywidualnej rozmowie oraz teście z wiedzy gastronomicznej. Kolejnym etapem konkursu było przygotowanie potrawy składającej się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów „BLACK BOX”- jurorami konkursu byli Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji Paweł Oszczyk, Michał Bryś, Witek Iwański, Michał Kuter i Agata Wojda. W ćwierćfinale brało udział 40 drużyn w półfinale tylko 24 drużyny z całej Polski. Aby dostać się do finału naszym uczniom zabrakło odrobiny szczęścia.
Nagrodą za udział w półfinale są warsztaty z szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji Pawłem Oszczykiem.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu, p. Halinie Kutkowskiej i p. Beacie Świąder.
Targi Gastronomiczne WARSAW GASTRO SHOW 2016
Dnia 28.10.2016r uczniowie klasy II KA i III GB pod opieką nauczycieli: Agnieszki Kulikowskiej, Marzeny Wnęt i Grażyny Jamki odwiedzili Międzynarodowe Targi Gastronomiczne WARSAW GASTRO SHOW 2016.Uczniowie wzięli udział w pokazach nowych trendów w kuchni skandynawskiej, spróbowali różnych gatunków kaw oraz wyrobów regionalnych. Spotkali się również z uczniami innych szkół gastronomicznych oraz osobami znanymi z telewizyjnych programów kulinarnych.