Bezpieczne wakacje - płytka wyobraźnia to kalectwo
W dniu 08.06.2017 uczniowie ZSSiH uczestniczyli w akcji Bezpieczne wakacje - płytka wyobraźnia to kalectwo.
Podczas tegorocznej prelekcji przygotowanej przez Szkolną Pracownię Dietetyki i Promocji Zdrowia, zwrócono szczególną uwagę na aspekty bezpieczeństwa nad wodą.
W prezentacji dużo uwagi poświęcono prądom morskim, które są bardzo niebezpieczne. Uczniowie otrzymali ulotki dotyczące bezpieczeństwa podczas wakacji. Najważniejszym punktem spotkania była telekonferencja z Mariuszem Rokickim, autorem książki Życie po skoku. Jest to wystukana kciukiem poruszająca, szczera i bolesna opowieść, która ma być dla nas przestrogą.
Mariusz Rokicki skoczył na główkę do wody, skutkiem tego jest przykucie do łóżka i trwała niepełnosprawność. Autor dodatkowo zaprasza wszystkich na swój profil Facebookowy: Witam jeszcze raz zapomniałem powiedzieć że na moim Facebooku opublikowałem krótki film właśnie dla młodzieży aby ich przestrzec przed takimi skokami (...) bardzo proszę pokazać młodzieży ten film jest bardzo wymowny... Chciałem dużo przekazać, o tym co się dzieje po skoku, kiedy wszyscy z którymi bylem bardzo związany przyjaźnią wykruszali się dzień po dniu. Została tylko bliska rodzina. Dawne rozrywkowe życie zostało wyrwane z piersi w dzień skoku...;
www.mariuszrokicki.pl
W dalszym ciągu zachęcamy wszystkich uczniów do odwiedzenia strony www.bezpiecznewakacje.pl
Flambirowanie i synchroniczna obsługa gości - pokaz kelnerski w PG 22
14 czerwca 2017 r. w Publicznym Gimnazjum 22 obchodzono Dzień Patrona Szkoły, Karola Wojtyły.
W szkole odbyły się okolicznościowe imprezy związane z działalnością placówki oraz prezentacja osiągnięć uczniów.
Nasza szkoła, reprezentowana przez uczniów z klasy 3 GA: Klaudię B., Patrycję, Magdę, Olgę, Klaudię K., Wiolę, Kamila i Patryka, zaprezentowała pokaz kelnerski, w którym znalazło się flambirowanie oraz synchroniczna obsługa gości w sali restauracyjnej.
Nauczyciele i uczniowie gimnazjum oraz przybyli goście z zainteresowaniem obserwowali wyczyny naszych uczniów. Jesteśmy z nich dumni i cieszymy się, że chcą pokazywać i dzielić się swoimi umiejętnościami i doświadczeniem z młodszymi kolegami.
Dziękujemy i czekamy na więcej U.Tusiek.
Promocja zdrowia podczas Festynu Rodzinnego
2 czerwca 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej 23 przy ulicy Gajowej 61 odbył się Festyn Rodzinny pod hasłem „Zdrowe żywienie, zdrowy tryb życia.” Uczniowie z naszej szkoły Patrycja i Kamil z 2 GC oraz Żaneta i Emilia z klasy 2GA, specjaliści w dziedzinie zasad prawidłowego żywienia, a szczególnie dzieci w wieku szkolnym, dzielili się swoja wiedzą zarówno z uczniami jak i rodzicami. Chętni mogli sprawdzić swoją wagę, wyliczyć wskaźnik BMI, zmierzyć ciśnienie i poziom nawodnienia organizmu.
Podczas całego festynu uczennice z klasy 2 OT Adrianna, Angelika, Julia i Natalia zajmowały się animacją wśród dzieci: malowanie twarzy, kształtowanie balonów i taniec, zwracając uwagę na to jak duże znaczenie w życiu dzieci i młodzieży ma ruch, dobra zabawa i dobry humor.
Nasi uczniowie spisali się na medal w roli Ambasadorów Zdrowego Stylu Życia za co im bardzo dziękujemy. U. Tusiek.
Przyszli technolodzy w Ferrero Polska
Przyszli technolodzy żywności z klasy III TZ po raz kolejny mieli przyjemność zapoznać się z procesami produkcyjnymi w zakładzie produkcyjnymi i przeżyć słodką przygodę. Tym razem była to największa w Europie fabryka wyrobów cukierniczych Ferrero Polska w Belsku Dużym. Produkty z fabryki w Belsku trafiają do około 60 krajów świata. Należą do nich Nutella, Kinder Niespodzianki, drażetki Tic Tac, batoniki Kinder Bueno, jajka Kinder Joy, praliny Raffaello i wiele innych...
Patryk laureatem XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniach 1-3 czerwca w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach odbyły się eliminacje centralne XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 11 blokach tematycznych startowało 238 uczniów przybyłych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował Patryk Siczek, który starował w bloku - Gastronomia. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Uroczystość wręczania nagród i dyplomów dla finalistów i laureatów odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Patryk zdobył TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia uczniów z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie.
Patrykowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Wycieczka do 42 Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu
Dnia 23.05.2017 r. uczniowie klasy 1 Gc wraz z opiekunem p. M. Szymańskim wybrali się na wycieczkę do 42 Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu.
Poznali ciekawą historię bazy oraz codzienne obowiązki stacjonującej tam jednostki wojskowej.
Wycieczka rozpoczęła się w Sali Tradycji, gdzie uczniowie m.in. wysłuchali hymnu bazy. Następnym punktem była spadochroniarnia, w której zwiedzający zapoznali się z podstawowym wyposażeniem pilota na wypadek awaryjnego lądowania lub katapultowania się z samolotu. Potem przeszliśmy do hangaru, zdaniem uczniów najlepszego punktu wycieczki. Uczniowie zobaczyli z bliska samoloty takie jak Orlik i Bryza, mogli również wejść do środka tych maszyn.
Na koniec wszyscy udali się do budynku siedziby sztabu, gdzie niektórzy spróbowali swoich sił w symulatorze słynnego Orlika PZL-130.
Wycieczka była bardzo udana i każdy zadowolony wrócił do domu.
"Pasja smaków - owoce z polskich sadów"
W dniu 26.04.2017 r. w ZSSiH w Radomiu odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - owoce z polskich sadów” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 6 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Przebieg rywalizacji oceniało znakomite w branży jury: P. Mateusz Nowak – właściciel Bistro Bar „Kraft” – laureat programu MasterChef z menagerem P. Marcinem Jagiełło, P. Michał Fabiszewski Wice MasterChef, właściciel restauracji „Nihil Novi” P. Adam Papis i P. Sylwia Mortka, P. Katarzyna Stępień-Zamkowska i P. Kamil Stępień właściciele karczmy „Makowiec”, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB „Smaczek z Doliny Radomki” Mistrzowie AgroLigi, właściciel restauracji „LaSpezia” P. Marcin Chojnacki, P. Tomasza Pilich. Jury przewodniczyła P. Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:
I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy
II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
III miejsce zajęła drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.
Oprócz pucharów ufundowanych przez organizatora, nagród rzeczowych od jurorów wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Prezydenta miasta Radomia.
Z podziękowaniem organizatorzy Agnieszka Kulikowska, Halina Kutkowska, Monika Wasik.
http://www.cozadzien.pl/galerie/wydarzenia/gal,6021.html cozadzien.pl
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" Radomska Grupa Mediowa
Plakat inspirowany filmami z pakietu Filmoteki Szkolnej
21 kwietnia uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Tomczyk-Spólnej, uczestniczyli w wyjątkowych warsztatach organizowanych przez program Filmoteka Szkolna. Tematem pięciogodzinnych zajęć, które odbyły się w Zespole Szkół Budowlanych był plakat inspirowany filmami z pakietu Filmoteki Szkolnej.
Młodzież poznawała zasady tworzenia plakatów filmowych, a następnie samodzielnie przygotowywała plakat z użyciem różnych środków multimedialnych. Naszą szkołę reprezentowali: Aleksandra z klasy 1 GZ oraz Dawid z klasy 1 GB.
Było to wyjątkowe spotkanie ze sztuką filmową poprowadzone przez specjalistę plastyka intermedialnego Panią Katarzynę Zabłocką, która jest wykładowcą na Wydziale Grafiki Politechniki Białostockiej i trenerką programu Filmoteka Szkolna.
fot. Filmoteka Szkolna ZSB Radom
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:
- Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
- Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia
Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.
Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:
- tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
- ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
- figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
- eksponat z czekolady lub z karmelu.
Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.