Wiktoria z 3 ot zakwalifikowała się do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Turystyce
09 stycznia 2015 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której organizatorem jest Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego (http://www.turyzm.edu.pl/olimpiada.php). Tegoroczna edycja Olimpiady realizowana pod hasłem „Małe też może być piękne – potencjał turystyczny miejsc i obszarów” ma na celu zwrócenie uwagi na atrakcje i produkty turystyczne realizowane w skali mikro. Ideą organizatorów jest zainteresowanie uczestników najbliższym otoczeniem miejsca zamieszkania czy nauki, a następnie zaprezentowanie potencjału tego obszaru w formie scenariusza (planu, programu) rozwoju turystycznego podczas etapu centralnego Olimpiady.
Olimpiada została wpisana na listę olimpiad Ministerstwa Edukacji Narodowej. Udział w Olimpiadzie daje możliwość: sprawdzenia wiedzy i umiejętności potrzebnych do pracy w branży turystycznej, poszerzania zainteresowań w zakresie turystyki, zwolnienia finalistów Olimpiady z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik obsługi turystycznej, przyjęcia laureatów Olimpiady na wyższe uczelnie z pominięciem postępowania rekrutacyjnego.
Do etapu okręgowego zakwalifikowało się 226 uczniów ze 113 szkół w całej Polsce. W konkursie uczestniczyły dwie uczennice z klasy 3 ot wyłonione w etapie szkolnym. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu i wykonanie zadania praktycznego. Natalia uzyskała 66 punktów, a Wiktoria 71 i zakwalifikowała się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w kwietniu w Spale.
Gratulujemy i trzymamy kciuki.
XVII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności
Uczennica klasy III TZ Aleksandra uczestniczyła w etapie wojewódzkim XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności – procesami technologicznymi, analizą i oceną jakości, zagadnieniami ekonomicznymi.
Zmagania uczestników odbywały się najpierw podczas testu, a następnie dla najlepszych, rozpoczęła się część ustna. Ola ostatecznie zajęła 7 miejsce i zakwalifikowała się do etapu centralnego olimpiady, który odbędzie się w marcu w Zespole Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Trzymamy kciuki!
Turnieje piekarskie - etap wojewódzki
13 stycznia 2015 odbył się etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Turnieju Piekarskiego.
Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorami zmagań byli: ZSSiH, Cech Piekarzy oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbył się turniej. W etapie wojewódzkim uczestniczyło ośmiu uczniów: czterech z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz czterech uczniów naszej szkoły. I miejsce w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz zajął Mateusz z ZSSiH, a w Turnieju Piekarskim Bartosz z ZSSiH.
Gratulujemy i życzymy sukcesów w etapach centralnych turniejów we Wrocławiu i Poznaniu.
Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
13 stycznia 2015 roku w Warszawie odbyła się XX edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Uczennice klasy: 3C - Angelika, oraz 3PC - Kinga reprezentowały naszą szkołę na etapie wojewódzkim turnieju.
Uczestniczki po napisaniu testu, miały do wykonania zgodnie z tematem przewodnim tej edycji - „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”:
- tort z dekoracją
- 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk,
- 4 figurki z dowolnego surowca
Pierwsze miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia - Angelika, która będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim we Wrocławiu. Drugie miejsce zajęła również uczennica naszej szkoły - Kinga.
Życzymy Angelice powodzenia.
Etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 9 stycznia 2015 r odbył się etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. W etapie tym wzięło udział około 70 osób ze szkół województwa mazowieckiego.
Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" - będące przedmiotem szczególnej troski Unii Europejskiej i wzbudzające duże zainteresowanie w polskim społeczeństwie. Problematyka ta jest niezwykle ważna i aktualna, ale niełatwa.
Naszą szkołę reprezentowali Maciej Brzeski z klasy IV G oraz Mikołaj Mortka z klasy IV zc. Uczniowie mieli do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musieli wykazać się wiedzą z zakresu towaroznawstwa, technologii, zasad żywienia i biologiczno-chemicznych aspektów żywności i żywienia. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.K.Kusio i p.M.Słabosz.
Maciej i Mikołaj uzyskali wyróżnienie w tej edycji olimpiady. Gratulujemy!!!
Jasełka
przygotowali uczniowie kl. 2Ke, 2Ga, i 4Żc pod opieką księży, p. Grażyny Sitek , p. Mariusza Szymańskiego i Krystiana Kuca