"Pasja smaków - owoce z polskich sadów"
W dniu 26.04.2017 r. w ZSSiH w Radomiu odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - owoce z polskich sadów” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 6 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Przebieg rywalizacji oceniało znakomite w branży jury: P. Mateusz Nowak – właściciel Bistro Bar „Kraft” – laureat programu MasterChef z menagerem P. Marcinem Jagiełło, P. Michał Fabiszewski Wice MasterChef, właściciel restauracji „Nihil Novi” P. Adam Papis i P. Sylwia Mortka, P. Katarzyna Stępień-Zamkowska i P. Kamil Stępień właściciele karczmy „Makowiec”, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB „Smaczek z Doliny Radomki” Mistrzowie AgroLigi, właściciel restauracji „LaSpezia” P. Marcin Chojnacki, P. Tomasza Pilich. Jury przewodniczyła P. Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:
I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy
II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
III miejsce zajęła drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.
Oprócz pucharów ufundowanych przez organizatora, nagród rzeczowych od jurorów wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Prezydenta miasta Radomia.
Z podziękowaniem organizatorzy Agnieszka Kulikowska, Halina Kutkowska, Monika Wasik.
http://www.cozadzien.pl/galerie/wydarzenia/gal,6021.html cozadzien.pl
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" Radomska Grupa Mediowa
Plakat inspirowany filmami z pakietu Filmoteki Szkolnej
21 kwietnia uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Tomczyk-Spólnej, uczestniczyli w wyjątkowych warsztatach organizowanych przez program Filmoteka Szkolna. Tematem pięciogodzinnych zajęć, które odbyły się w Zespole Szkół Budowlanych był plakat inspirowany filmami z pakietu Filmoteki Szkolnej.
Młodzież poznawała zasady tworzenia plakatów filmowych, a następnie samodzielnie przygotowywała plakat z użyciem różnych środków multimedialnych. Naszą szkołę reprezentowali: Aleksandra z klasy 1 GZ oraz Dawid z klasy 1 GB.
Było to wyjątkowe spotkanie ze sztuką filmową poprowadzone przez specjalistę plastyka intermedialnego Panią Katarzynę Zabłocką, która jest wykładowcą na Wydziale Grafiki Politechniki Białostockiej i trenerką programu Filmoteka Szkolna.
fot. Filmoteka Szkolna ZSB Radom
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:
- Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
- Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia
Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.
Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:
- tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
- ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
- figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
- eksponat z czekolady lub z karmelu.
Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.
Idą Święta... Już są...
Wielu radosnych i niepowtarzalnych chwil na Święta Wielkanocne,
serdecznych spotkań rodzinnych przy świątecznym,
suto zastawionym stole, przyjaznych rozmów, miłych gestów
i wszelkiej pomyślności.
Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2017
W dniu 4 kwietnia w Siedlcach odbyły się Mistrzostwa Młodych Kelnerów zorganizowane wspólnie ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich.
Test wiedzy na temat wykonywania usług kelnerskich, serwis wina musującego i serwis francuski zupy – między innymi w takich kategoriach rywalizowali uczniowie, którzy w przyszłości widzą siebie w zawodzie kelnera. Wydarzenie uświetniły pokazy - flambirowania i sztuki barmańskiej.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLe9w_8sPnRo5QSaRfpXV6rfE0eati8340
http://infosiedlce.pl/artykul/mistrzostwa-mlodych/198592
http://tygodniksiedlecki.com/t39175-mistrzowie.w.swoim.fachu.htm
http://www.tv-wschod.pl/wiadomosci/10417,mistrzostwa-mlodych-kelnerow
http://www.tubasiedlec.pl/aktualnosci/czytaj/2468/Mistrzostwa-Mlodych-Kelnerow-2017-fotogaleria
IX Rajd Pamięci
W dniu 4 kwietnia młodzież Szkolnego Klubu Turystycznego ZSSiH uczestniczyła w IX Rajdzie Pamięci.
Celem rajdu było upamiętnienie ofiar masowych egzekucji w Radomiu, które miały miejsce w 1940 r. Pogoda dopisała i w miłej atmosferze nasza grupa przeszła trasę numer 2 rajdu wiodącą od ul. Langiewicza przez Las Kapturski do cmentarza na Firleju. Rajd zakończył się apelem poległych i programem artystycznym przygotowanym przez młodzież I L.O im. Mikołaja Kopernika w Radomiu.
Do zobaczenia na szlaku!!!
Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
9 marca grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w Dniu Otwartym UP w Lublinie. W Centrum Kongresowym mogliśmy zapoznać się z ofertą kierunków kształcenia uczelni, porozmawiać ze studentami na temat studiowania określonych kierunków, wziąć udział w konkursach, degustować wyroby wytwarzane przez studentów.
Drugim punktem naszej wycieczki była wizyta na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Tutaj uczestniczyliśmy w warsztatach Płatki śniadaniowe - zdrowe czy niezdrowe. Zaprezentowane zostały produkty zbożowe nisko i wysoko przetworzone wraz z krótką charakterystyką ich składu chemicznego. Mogliśmy samodzielnie skomponować pożywne i smaczne śniadanie, dające dużo energii. Temat drugich warsztatów, w których wzięliśmy udział, to : "Kolorowy świat makaronów". Po krótkim wykładzie na temat makaronów, mogliśmy przygotować makaron z dodatkiem naturalnych substancji barwiących i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów.
Dodatkowo zostaliśmy zapoznani z kierunkami kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Przyrodniczym, być może skorzystamy :)