Uczniowie i nauczyciele upamiętnili 77 rocznicę agresji sowieckiej na Polskę
77 lat temu, 17 września 1939 r., łamiąc polsko-sowiecki pakt o nieagresji, Armia Czerwona wkroczyła na teren Rzeczypospolitej Polskiej, realizując ustalenia zawarte w tajnym protokole paktu Ribbentrop-Mołotow. Konsekwencją sojuszu dwóch totalitaryzmów był rozbiór osamotnionej Polski.
Uroczystości upamiętniające 77. rocznicę agresji wojsk radzieckich na Polskę odbyły się na cmentarzu rzymskokatolickim przy ulicy Limanowskiego w Radomiu. Wzięli w nich udział m.in. parlamentarzyści, przedstawiciele: władz miasta, służb mundurowych, organizacji kombatanckich i radomskich szkół.
Podczas uroczystości został odczytany Apel Pamięci, a pod pomnikiem zamordowanych przez NKWD zostały złożone kwiaty i zapłonęły znicze. (fot. Julita S.)
Festyn z okazji Dnia Dziecka - Szkolne Koło Caritas
Dnia 7 czerwca 2016 r wolontariusze Szkolnego Koła Caritas (Emilia, Patrycja z kl.1 Ot; Arkadiusz , Filip z kl. 1 Gc; Aleksandra, Roksana z kl. 1C, Małgorzata i Mateusz z kl. 2 Z, Paulina i Julia z kl. 1H ) wraz z opiekunką Panią Grażyną Sitek uczestniczyli w Festynie z Okazji Dnia Dziecka w Zespole Szkół Budowlanych w Radomiu.
Było to podziękowanie Caritas Diecezji Radomskiej dla najbardziej aktywnych Wolontariuszy. Przygotowano dla nas występy zespołu muzycznego, pokazy musztry, gry i zabawy z nagrodami oraz wiele innych atrakcji.
Do udziału zaprosiliśmy naszego kolegę Rafała Glimasińskiego uczestnika programu 11 edycji Must Be The Music - Tylko muzyka. Rafał śpiewał dla nas piosenki , które przedstawił w programie telewizyjnym. Jego występ wywołał wielki entuzjazm wśród uczestników festynu.
Po zakończeniu festynu wszyscy uczestnicy w ramach podziękowania za całoroczną pracę otrzymali paczki. Po festynie wszyscy udaliśmy się na kolejny występ Rafała do Parku Kościuszki.
Finał Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniach 3 i 4 czerwca 2016 odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. D. Chłapowskiego w Trzciance (woj. wielkopolskie). W eliminacjach centralnych wzięło udział 221 uczestników, z czego 112 uzyskało tytuł laureata. W olimpiadzie uczestniczyło dwoje uczniów naszej szkoły – Agnieszka i Patryk z klasy 3Z, przygotowywanych przez p. Annę Wachowicz. Startowali oni w bloku technologia żywności. Zdaniem organizatorów oraz przewodniczącego Komitetu Głównego prof. dr hab. Andrzeja Radeckiego z SGGW, XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych okazała się wyjątkowa nie tylko ze względu na rekordową liczbę uczestników, ale również ich świetne przygotowanie. Najbardziej wyrównane wyniki były w bloku technologia żywności, gdzie o zajęciu kolejnego miejsca decydowały ułamki punktu. W ostatecznej klasyfikacji Patryki uzyskał tytuł laureata, Agnieszka tytuł finalisty. Uczniowie są zwolnieni z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje T.4. i T.16. oraz mogą ubiegać się o miejsca na wydziałach zbliżonych do bloku tematycznego w którym startowali wielu uczelni.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wycieczki technologów żywności 2015/2016
Technologia żywności zajmuje się metodami wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności.
Aby zapoznać się z tymi procesami i utrwalić wiedzę zdobytą w szkole, uczniowie z klas II i III Technikum - technik technologii żywności z ZSSiH w Radomiu, uczestniczą w wycieczkach zawodowych. Wycieczki dostarczają mnóstwo pozytywnych wrażeń i dużo istotnych informacji, które niewątpliwie pomagają zrozumieć wiele zagadnień.
Nasi młodzi technologowie żywności osobiście przekonują się jaka praca może czekać przedstawicieli tego zawodu.
FERRERO POLSKA w Belsku Dużym - zapoznajemy się z procesem produkcji wyrobów cukierniczych.
PEPSICO POLSKA w Michrowie i poznanie technologii produkcji napojów bezalkoholowych.
Zakład Masarski "KRAWCZYK" - poznanie cyklu produkcyjnego, przetwórstwa mięsa i wędlin
"Radomskimi śladami Leszka Kołakowskiego" - gra miejska
Dnia 03.06.2016 uczniowie klasy pierwszej o profilu technik obsługi turystycznej uczestniczyli w grze miejskiej "Radomskimi śladami Leszka Kołakowskiego" zorganizowanej w ramach VIII Radomskiego Festiwalu Filozofii "Okna" imienia profesora Leszka Kołakowskiego.
Każdy uczestnik gry otrzymał specjalną kartę, w której znajdowały się opisy pięciu miejsc, związanych z wybitnym radomianinem. W każdym z tych miejsc na uczestników zabawy czekała osoba, której elementem rozpoznawczym był kapelusz - charakterystyczny atrybut profesora. Osoba ta miała przygotowaną dla uczestników gry zagadkę filozoficzną. Jej odgadnięcie gwarantowało otrzymanie części hasła.
Zwyciężyła Angelika, która w 50 minut odwiedziła wszystkie pięć miejsc, rozwiązała zagadki, skompletowała hasło ("Wychowanie całkowicie wyzwolone z autorytetu, tradycji i dogmatu, kończy się nihilizmem") i wróciła do Resursy. Tuż za nią byli: Błażej, dwie Aleksandry i Emilia. Zwycięzcy otrzymali nagrody książkowe.
DZIEŃ SPORTU SZKOLNEGO
1 czerwca 2016 r. z okazji Dnia Dziecka w naszej szkole zorganizowany został Dzień Sportu Szkolnego.
Rozegrano zawody w piłce siatkowej drużyn mieszanych (damsko-męskich), w których wzięło udział 10 zespołów klasowych.
Do grupy finałowej zakwalifikowały się klasy 1kc, 3gc, 3ot.
Po rozegraniu meczów finałowych wyłoniono zwycięzców:
I miejsce-klasa 3gc
II miejsce-klasa 1kc
III miejsce-klasa 3ot
Najlepszy zawodnik - Jakub z kl. 3gc
Najlepsza zawodniczka - Wiktoria z kl. 1kc.
Zawody cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży, rywalizacja przebiegała zgodnie z zasadami fair-play, wszyscy zostali obdarowani słodkimi upominkami, a najlepsze drużyny i wyróżniający się zawodnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i rzeczowe nagrody.
Nauczyciele wychowania fizycznego ZSSiH w Radomiu pragną serdecznie podziękować dyrekcji szkoły i radzie rodziców za ufundowanie nagród.
Monika na podium w Mistrzostwach Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce
W ostatnim tygodniu kwietnia odbyły się Mistrzostwa Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce (w ramach Radomskiej Olimpiady Młodzieży). W tej trudnej konkurencji bardzo dobrze spisała się uczennica naszej szkoły, Monika, która zajęła II miejsce w układach indywidualnych dziewcząt.
Monikę do zawodów przygotowała pani Julita Tkaczyk-Trzeciak, nauczyciel wychowania fizycznego.
SKKT ponownie na szlaku
W dniu 22 IV grupa 19 osób ze Szkolnego Koła Krajoznawczo Turystycznego ponownie wyruszyła na szlak. Zaplanowana trasa nie była zbyt długa i wymagająca (z racji dłuuuugiego snu zimowego ;). Kilkanaście kilometrów z Kozłowa do Siczek przebyliśmy w dość szybkim tempie. W lesie wiosna na całego, serce się raduje pięknymi okolicznościami przyrody, humory dopisywały tak jak i pogoda. Na terenie leśnej strzelnicy w okolicach Siczek zrobiliśmy małe ognisko, było jadło i popitek (a jakże!!!). Po ognisku jeszcze tylko ostatni odcinek do przejścia w drodze na autobus, podziękowania dla uczestników za udział, wspólne planowanie kolejnego rajdu i do domu!!!
Dziękuję serdecznie młodzieży z klas 1 H, 1 TOT i 2 H za wzorowe zachowanie w czasie rajdu i udział w imprezie.
Do zobaczenia na szlaku!!!
36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Wino w gastronomii”
W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).
Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy
Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.
Piotr z 3 Ot finalistą III Olimpiady Wiedzy o Turystyce
W dniach 20-23 kwietnia 2016 roku na terenie Stacji Terenowej Uniwersytetu Łódzkiego w Spale odbyły się zawody etapu centralnego III Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Hasło przewodnie tegorocznych zawodów brzmiało: „Szlaki turystyczne – od pomysłu do realizacji”.
Pierwszy etap zmagań, do którego przystąpiło 30 uczniów z 28 szkół, polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego z wiedzy turystycznej i prezentacji multimedialnej dotyczącej tematu przewodniego Olimpiady. Drugi sprawdzał umiejętności praktyczne uczestników w zakresie obsługi ruchu turystycznego.
Dodatkowo dla uczestników i ich opiekunów zorganizowano: wycieczkę krajoznawczą „Szlakiem rzeki Pilicy”, grę terenową przybliżająca atrakcje turystyczne Spały, zajęcia animacyjne „wiem skąd jesteś”, prelekcję dotyczącą szlaku turystycznego „Rowerem z Łasku na Nordkapp” prowadzoną przez Pana Grzegorza Trybuchowskiego oraz wieczór z piosenką „Na turystycznym szlaku”.