Niewidzialna Wystawa i wykład „Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, a ich zdrowie” na SGGW
Dnia 21.10.2015 r. uczniowie z klasy 3GC pod opieką nauczycieli E. Zwęglińskiej i A. Krawczyk byli na wycieczce w Warszawie. Zwiedzając Niewidzialną Wystawę uczniowie mogli wczuć się w rolę niewidomych. Uczniowie zdobyli doświadczenie jednego świata- osób widzących i niewidomych, a poprzez pozytywne przeżycia nauczyli się, jak niewidomym pomóc oraz ich zrozumieć. Pod opieką niewidomych przewodników odwiedzili wyposażone i całkiem wyciemnione pomieszczenia, w których doświadczyli niesamowitych wrażeń wywołanych dotykiem i słuchem.
W czasie wycieczki uczniowie zwiedzili również Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. Tego dnia uczestniczyli w wykładzie zorganizowanym w Wszechnicy Żywieniowej na temat: „Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym a ich zdrowie”. Uczestnicząc w wykładzie, poznali zagadnienia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży w stołówkach szkolnych. Dowiedzieli się również, jaki asortyment powinien znajdować się w sklepikach szkolnych a także poznali możliwości poprawy sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci i młodzieży.
Jasełka i "Boski Gospel"
Uczniowie naszej szkoły z klas: 1 HK, 1 H, 3 GA , pod kierunkiem p. G. Sitek, p. M. Szymańskiego oraz p. K. Kuca wystawili Jasełka Bożonarodzeniowe, dzięki którym po raz kolejny mogliśmy przeżyć historię Marii i Józefa.
Na scenie pojawili się aniołowie i pasterze oraz mędrcy ze wschodu. Przedstawienie przeplatane było przepięknymi kolędami i pastorałkami w wykonaniu szkolnego zespołu Boski Gospel z klas 1 HK, 1 H, 2 H, 2 OT, 2 Z, 3H, 3 Z, 3 OT, 4 GB, 4 HB.
Ogromne zaangażowanie młodzieży zaowocowało wspaniałym spektaklem.
Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
4 grudnia 2015 r w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbyła się VII edycja Finału Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Konkurs ten organizował ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Patronat obejmowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Spośród ponad 50 zgłoszeń z całej Polski zakwalifikowło się 14 szkół w tym ZSSiH w Radomiu.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji: zakąski - suma na kruszonce piernikowej ze szpinakiem pod bezą migdałową z cytrusowym sosem holenderskim dania zasadniczego - królika w marchewce z brukselką z kaszą jaglana z dodatkiem maku oraz sosem miodowo-musztardowym i sosem marchewkowo-cytrusowym
Podczas Turnieju odbył się również:
- konkurs techniczny -przygotowanie podstawowego sosu holenderskiego
- eliminacje do finału „Olimpiady Kawy”
Naszą szkołę reprezentowali:
Zespół kucharski: Jakub z kl. IV GB i Dorota z kl. III GA przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt
Barista - Marlena z kl. III GC przygotowana przez p. Katarzynę Pawlak
Podczas tego Turnieju nasza szkoła zdobyła:
Puchar - III miejsce w Olimpiadzie Kawy
Puchar – „Osobowość Kulinarna”
Nasza szkoła dała się poznać na forum Ogólnopolskim. Należeliśmy do nielicznych szkól, które były nagrodzone. Zdobyliśmy 2 puchary.
Oprócz nas:
Szkoła gastronomiczna Poznańska z W-wy – 3 puchary
Szkoła gastronomiczna Komorska z W-wy – 1 puchar
Szkoła gastronomiczna Majdańska z W-wy – 1 puchar
Szkoła z Radzynia Podlaskiego – 1 puchar
Dla młodzieży oprócz sprawdzenia swoich umiejętności, było to wspaniałe doświadczenie. Spotkanie ze znanymi szefami kuchni między innymi Karolem Okrasą, Kurtem Schellerem. Zachęcamy do udziału w konkursach.
MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW
11 grudnia wśród uczniów klasy III Z zagościł duch rywalizacji …
uczestnicy konkursu wewnątrzklasowego walczyli o tytuł: „MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW ”.
Nie brakowało emocji, cudownej Bożonarodzeniowej atmosfery i humoru.
Jury konkursu przyznało, że poziom uczestników był bardzo wysoki. Oceniano takie kryteria jak innowacyjność, oryginalność, estetykę i ogólny wyraz artystyczny.
Kreatywność, zaangażowanie uczniów były imponujące.
Zaszczytny Tytuł i nagrodę główną zdobyła Monika.
Zwyciężczyni i wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie GRATULUJEMY.
Organizatorkami Konkursu były Panie Katarzyna Adamus i Olga Wróblewska.
‘Threats of today’s Europe’
W poniedziałek 30 listopada 2015 r. w II Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Konopnickiej w Radomiu odbyło się ogłoszenie wyników konkursu pt. ‘Threats of today’s Europe’.
Uczestnicy mieli za zadanie napisać artykuł w języku angielskim na temat zagrożeń we współczesnej Europie. Nagrodzone prace zostaną wydrukowane w radomskim wydaniu Echa Dnia, a finaliści otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Etap szkolny konkursu przeprowadziła p. Marta Kleczaj. Dwie uczennice – Roksana z klasy 3 GC oraz Marlena z klasy 1 GA zakwalifikowały się do drugiego etapu – międzyszkolnego.
Po zmaganiach finałowych – Roksana otrzymała dyplom z wyróżnieniem, a obydwie uczennice – nagrody książkowe.
Klasy turystyczne na Międzynarodowych TT Warsaw
Targi TT Warsaw to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń branży turystycznej, przeznaczone do nawiązywania kontaktów handlowych i biznesowych z podmiotami z Polski i ze świata. Stwarzają możliwość zapoznania się z ofertą turystyczną krajów i regionów z całego świata. To doskonałe miejsce do zapoznania się z ciekawymi i atrakcyjnymi ofertami biur podróży i turoperatorów, które umożliwia zaplanowanie urlopu już na następny rok!
W piątek 27 listopada uczniowie klas o profilu technik obsługi turystycznej uczestniczyli w 23 TT Warsaw.
"Karp na Polskim Stole"
Dnia 9 i 10 listopada w Mościbrodach odbyło się szkolenie i konkurs kulinarny "Karp na Polskim Stole". W konkursie brały udział szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
I-etap polegał na przesłaniu zgłoszenia z recepturą potrawy z karpia II- etap przeprowadzony był w Mościbrodach przez Stowarzyszenie: Mazowiecka Micha Szlachecka" oraz przez szefów kuchni Carlosa Gonzaleza- Tejerę i Jarosława Maliszewskiego (20-letniego szefa kuchni hotelu Wiktoria w Warszawie) Spośród 6 wybranych ekip zakwalifikowała sie też nasza szkoła reprezentowana przez Agatę ucz. kl. III GA i Jakuba ucz. kl. IV GB przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt.
W pierwszym dniu uczniowie brali udział w szkoleniu praktycznym - filetowanie karpia i przygotowanie potraw z karpia metodami tradycyjnymi i metodą sous vide.
W drugim dniu przeprowadzony został Konkurs Kulinarny "Karp na polskim Stole" składający się z dwóch części:
I- część techniczna-filetowanie karpia
II-część- przygotowanie potrawy z karpia, nasza potrawa konkursowa to: karp ze szpinakiem
w gąszczu śliwkowo-piernikowym z kluseczkami pomarańczowo-tymiankowymi z kaszy jaglanej
Nasza szkoła zajęła II miejsce.
Bardzo mile wspominamy pobyt w Dworku w Mościbrodach. Mogliśmy skosztować tradycyjnych potraw serwowanych przez okoliczne gospodynie i kuchnie dworską.