Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2017
W dniu 4 kwietnia w Siedlcach odbyły się Mistrzostwa Młodych Kelnerów zorganizowane wspólnie ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich.
Test wiedzy na temat wykonywania usług kelnerskich, serwis wina musującego i serwis francuski zupy – między innymi w takich kategoriach rywalizowali uczniowie, którzy w przyszłości widzą siebie w zawodzie kelnera. Wydarzenie uświetniły pokazy - flambirowania i sztuki barmańskiej.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLe9w_8sPnRo5QSaRfpXV6rfE0eati8340
http://infosiedlce.pl/artykul/mistrzostwa-mlodych/198592
http://tygodniksiedlecki.com/t39175-mistrzowie.w.swoim.fachu.htm
http://www.tv-wschod.pl/wiadomosci/10417,mistrzostwa-mlodych-kelnerow
http://www.tubasiedlec.pl/aktualnosci/czytaj/2468/Mistrzostwa-Mlodych-Kelnerow-2017-fotogaleria
IX Rajd Pamięci
W dniu 4 kwietnia młodzież Szkolnego Klubu Turystycznego ZSSiH uczestniczyła w IX Rajdzie Pamięci.
Celem rajdu było upamiętnienie ofiar masowych egzekucji w Radomiu, które miały miejsce w 1940 r. Pogoda dopisała i w miłej atmosferze nasza grupa przeszła trasę numer 2 rajdu wiodącą od ul. Langiewicza przez Las Kapturski do cmentarza na Firleju. Rajd zakończył się apelem poległych i programem artystycznym przygotowanym przez młodzież I L.O im. Mikołaja Kopernika w Radomiu.
Do zobaczenia na szlaku!!!
Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
9 marca grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w Dniu Otwartym UP w Lublinie. W Centrum Kongresowym mogliśmy zapoznać się z ofertą kierunków kształcenia uczelni, porozmawiać ze studentami na temat studiowania określonych kierunków, wziąć udział w konkursach, degustować wyroby wytwarzane przez studentów.
Drugim punktem naszej wycieczki była wizyta na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Tutaj uczestniczyliśmy w warsztatach Płatki śniadaniowe - zdrowe czy niezdrowe. Zaprezentowane zostały produkty zbożowe nisko i wysoko przetworzone wraz z krótką charakterystyką ich składu chemicznego. Mogliśmy samodzielnie skomponować pożywne i smaczne śniadanie, dające dużo energii. Temat drugich warsztatów, w których wzięliśmy udział, to : "Kolorowy świat makaronów". Po krótkim wykładzie na temat makaronów, mogliśmy przygotować makaron z dodatkiem naturalnych substancji barwiących i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów.
Dodatkowo zostaliśmy zapoznani z kierunkami kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Przyrodniczym, być może skorzystamy :)
WŁĄCZ ON - Rekolekcje Wielkopostne w Parafii św. Brata Alberta w Radomiu
Zobacz film:Promo Reko 2017_1 i Promo Reko 2017_2
Magda i Michał finalistami XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności
W dniach 16-17 marca 2017r. odbył się etap centralny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Zakwalifikowali się do niego uczniowie klasy III w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena i Michał.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowało 46 uczniów z 26 szkół z różnych regionów Polski. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa, analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna Olimpiady odbywała się w zabytkowym budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Nasi reprezentanci uzyskali tytuł finalistów Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie T.4 i T.16 oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Krótki pobyt w Poznaniu, oprócz emocji związanych z Olimpiadą, był także okazją do zwiedzenia tego pięknego miasta, o co zadbali organizatorzy.
Gratulujemy Magdzie i Michałowi!
Wycieczka edukacyjna do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Niewidzialnej Galerii dla osób niewidomych
Dnia 15.03.2017 r. uczniowie z klasy 1Ga i 1Gc pod opieką nauczycieli A. Krawczyk i M. Domagały-Karpety byli na wycieczce w Warszawie. Odwiedzili wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczestniczyli też w wykładzie otwartym na temat: Przyprawy- dla smaku i zdrowia zorganizowanym w Wszechnicy Żywieniowej w SGGW.
W czasie wolnym zwiedzili Niewidzialną Wystawę, gdzie mogli wczuć się w rolę niewidomych. Uczniowie zdobyli doświadczenie jednego świata - osób widzących i niewidomych, a poprzez pozytywne przeżycia nauczyli się, jak niewidomym pomóc oraz ich zrozumieć. Pod opieką niewidomych przewodników odwiedzili wyposażone i całkiem wyciemnione pomieszczenia, w których doświadczyli niesamowitych wrażeń wywołanych dotykiem i słuchem.