Flambirowanie i synchroniczna obsługa gości - pokaz kelnerski w PG 22
14 czerwca 2017 r. w Publicznym Gimnazjum 22 obchodzono Dzień Patrona Szkoły, Karola Wojtyły.
W szkole odbyły się okolicznościowe imprezy związane z działalnością placówki oraz prezentacja osiągnięć uczniów.
Nasza szkoła, reprezentowana przez uczniów z klasy 3 GA: Klaudię B., Patrycję, Magdę, Olgę, Klaudię K., Wiolę, Kamila i Patryka, zaprezentowała pokaz kelnerski, w którym znalazło się flambirowanie oraz synchroniczna obsługa gości w sali restauracyjnej.
Nauczyciele i uczniowie gimnazjum oraz przybyli goście z zainteresowaniem obserwowali wyczyny naszych uczniów. Jesteśmy z nich dumni i cieszymy się, że chcą pokazywać i dzielić się swoimi umiejętnościami i doświadczeniem z młodszymi kolegami.
Dziękujemy i czekamy na więcej U.Tusiek.
Promocja zdrowia podczas Festynu Rodzinnego
2 czerwca 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej 23 przy ulicy Gajowej 61 odbył się Festyn Rodzinny pod hasłem „Zdrowe żywienie, zdrowy tryb życia.” Uczniowie z naszej szkoły Patrycja i Kamil z 2 GC oraz Żaneta i Emilia z klasy 2GA, specjaliści w dziedzinie zasad prawidłowego żywienia, a szczególnie dzieci w wieku szkolnym, dzielili się swoja wiedzą zarówno z uczniami jak i rodzicami. Chętni mogli sprawdzić swoją wagę, wyliczyć wskaźnik BMI, zmierzyć ciśnienie i poziom nawodnienia organizmu.
Podczas całego festynu uczennice z klasy 2 OT Adrianna, Angelika, Julia i Natalia zajmowały się animacją wśród dzieci: malowanie twarzy, kształtowanie balonów i taniec, zwracając uwagę na to jak duże znaczenie w życiu dzieci i młodzieży ma ruch, dobra zabawa i dobry humor.
Nasi uczniowie spisali się na medal w roli Ambasadorów Zdrowego Stylu Życia za co im bardzo dziękujemy. U. Tusiek.
Przyszli technolodzy w Ferrero Polska
Przyszli technolodzy żywności z klasy III TZ po raz kolejny mieli przyjemność zapoznać się z procesami produkcyjnymi w zakładzie produkcyjnymi i przeżyć słodką przygodę. Tym razem była to największa w Europie fabryka wyrobów cukierniczych Ferrero Polska w Belsku Dużym. Produkty z fabryki w Belsku trafiają do około 60 krajów świata. Należą do nich Nutella, Kinder Niespodzianki, drażetki Tic Tac, batoniki Kinder Bueno, jajka Kinder Joy, praliny Raffaello i wiele innych...
Patryk laureatem XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniach 1-3 czerwca w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach odbyły się eliminacje centralne XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 11 blokach tematycznych startowało 238 uczniów przybyłych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował Patryk Siczek, który starował w bloku - Gastronomia. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Uroczystość wręczania nagród i dyplomów dla finalistów i laureatów odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Patryk zdobył TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia uczniów z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie.
Patrykowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Wycieczka do 42 Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu
Dnia 23.05.2017 r. uczniowie klasy 1 Gc wraz z opiekunem p. M. Szymańskim wybrali się na wycieczkę do 42 Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu.
Poznali ciekawą historię bazy oraz codzienne obowiązki stacjonującej tam jednostki wojskowej.
Wycieczka rozpoczęła się w Sali Tradycji, gdzie uczniowie m.in. wysłuchali hymnu bazy. Następnym punktem była spadochroniarnia, w której zwiedzający zapoznali się z podstawowym wyposażeniem pilota na wypadek awaryjnego lądowania lub katapultowania się z samolotu. Potem przeszliśmy do hangaru, zdaniem uczniów najlepszego punktu wycieczki. Uczniowie zobaczyli z bliska samoloty takie jak Orlik i Bryza, mogli również wejść do środka tych maszyn.
Na koniec wszyscy udali się do budynku siedziby sztabu, gdzie niektórzy spróbowali swoich sił w symulatorze słynnego Orlika PZL-130.
Wycieczka była bardzo udana i każdy zadowolony wrócił do domu.
"Pasja smaków - owoce z polskich sadów"
W dniu 26.04.2017 r. w ZSSiH w Radomiu odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - owoce z polskich sadów” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 6 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Przebieg rywalizacji oceniało znakomite w branży jury: P. Mateusz Nowak – właściciel Bistro Bar „Kraft” – laureat programu MasterChef z menagerem P. Marcinem Jagiełło, P. Michał Fabiszewski Wice MasterChef, właściciel restauracji „Nihil Novi” P. Adam Papis i P. Sylwia Mortka, P. Katarzyna Stępień-Zamkowska i P. Kamil Stępień właściciele karczmy „Makowiec”, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB „Smaczek z Doliny Radomki” Mistrzowie AgroLigi, właściciel restauracji „LaSpezia” P. Marcin Chojnacki, P. Tomasza Pilich. Jury przewodniczyła P. Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:
I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy
II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
III miejsce zajęła drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.
Oprócz pucharów ufundowanych przez organizatora, nagród rzeczowych od jurorów wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Prezydenta miasta Radomia.
Z podziękowaniem organizatorzy Agnieszka Kulikowska, Halina Kutkowska, Monika Wasik.
http://www.cozadzien.pl/galerie/wydarzenia/gal,6021.html cozadzien.pl
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" Radomska Grupa Mediowa
Plakat inspirowany filmami z pakietu Filmoteki Szkolnej
21 kwietnia uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Tomczyk-Spólnej, uczestniczyli w wyjątkowych warsztatach organizowanych przez program Filmoteka Szkolna. Tematem pięciogodzinnych zajęć, które odbyły się w Zespole Szkół Budowlanych był plakat inspirowany filmami z pakietu Filmoteki Szkolnej.
Młodzież poznawała zasady tworzenia plakatów filmowych, a następnie samodzielnie przygotowywała plakat z użyciem różnych środków multimedialnych. Naszą szkołę reprezentowali: Aleksandra z klasy 1 GZ oraz Dawid z klasy 1 GB.
Było to wyjątkowe spotkanie ze sztuką filmową poprowadzone przez specjalistę plastyka intermedialnego Panią Katarzynę Zabłocką, która jest wykładowcą na Wydziale Grafiki Politechniki Białostockiej i trenerką programu Filmoteka Szkolna.
fot. Filmoteka Szkolna ZSB Radom
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:
- Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
- Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia
Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.
Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:
- tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
- ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
- figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
- eksponat z czekolady lub z karmelu.
Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.
Idą Święta... Już są...
Wielu radosnych i niepowtarzalnych chwil na Święta Wielkanocne,
serdecznych spotkań rodzinnych przy świątecznym,
suto zastawionym stole, przyjaznych rozmów, miłych gestów
i wszelkiej pomyślności.