Artur z kl. 4Ga w półfinale Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego
Dnia 1 grudnia 2016 roku odbył się w Warszawie Ogólnopolski Konkursie Barmańskim Monin Cup Junior Poland 2016. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie na ulicy Majdańskiej.
Uczeń naszej szkoły Artur z kl. 4Ga rywalizował z najlepszymi młodymi barmanami w Polsce.
Konkurs składał się z dwóch etapów: półfinału i finału. Podczas finału każdy z uczestników miał przygotować 4 drinki bezalkoholowe w czasie 7 minut z użyciem produktów marki Monin.
Dodatkową konkurencja był blint-test polegający na rozpoznawanie smaków syropów Monin w czasie dwóch minut.
Ogromny stres jaki mi towarzyszył nie był dobrym doradcą, który niestety przeszkodził mi w dostaniu się do finału. Zakwalifikowałem się do półfinału. Było dla mnie dużym osiągnięciem i niesamowitym przeżyciem. Dzięki konkursowi odkryłem w sobie nowe powołanie jakim jest barmaństwo.
Do konkursu przygotowywał mnie Zbigniew Nowocień. Z wielkim zaangażowaniem pomógł mi wystartować w tak prestiżowym konkursie. W czasie konkursu poznałem wielu niesamowitych barmanów oraz przedstawicieli firmy Monin.
Cieszę się że znalazłem się w trzydziestce najlepszych młodych barmanów w Polsce. (Artur)
Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia
Dnia 9 grudnia 2016 roku w Warszawie odbył się Ogólnopolski Konkurs "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia".
Z niemała 100 zgłoszeń wybrano 12 receptur oraz zdjęć potraw z całej Polski:
- I potrawą była zakąska, do sporządzenia której należało zastosować: -- tuszkę świeżego śledzia, buraki i twaróg
- II potrawą było danie zasadnicze, do którego należało użyć: -- pierś gęsi z kością, wiśnie mrożone oraz miód pitny dwójniak.
Uczennice z klasy 2GC: Klaudia i Julia pod opieką pani Marzeny Wnęt zakwalifikowały się do dalszego etapu konkursu.
I Etap - to wykonanie zadania technicznego polegającego na filetowaniu ananasa, pomarańczy oraz grejpfruta i ułożeniu ich dekoracyjnie na półmisku w ciągu 20 minut.
II Etap - to przygotowanie zakąski i wykwintnego dania zasadniczego według przesłanych receptur w czasie 90 minut.
Biorąc udział w tym konkursie nasza szkoła zmagała się z trzema szkołami warszawskimi, dwoma szkołami łódzkimi, szkołami z Krakowa, Gdańska. Uczniowie oceniani byli przez profesjonalnych Szefów Kuchni należących do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Rywalizacja była nad wyraz wyrównana, jednakże nie dane nam było zasiąść na podium.
I miejsce - ZSG z Warszawy ul. Poznańska
II miejsce - ZSG z Łodzi
III miejsce - ZSG z Warszawy ul. Komorska
Jesteśmy bardzo zadowoleni z udziału w Konkursie, bowiem jego prestiż i profesjonalizm są olbrzymie. Przez kilka godzin poczuliśmy się bez mała tak, jakbyśmy brali udział w "TOP CHIEF" czy "MASTER CHIEF", a nawet w "PIEKIELNEJ KUCHNI". Kamery przez cały czas trwania konkursu wnikliwie nas obserwowały, przebieg konkursu rejestrowała TV "Kuchnia Plus", "Polsat News".
Naprawdę było warto !!!!!!!!!!!!!
Nauka nie tylko w szkole …
Uczniowie z klas 2H i 2HiK uczestniczyli w zajęciach dotyczących funkcjonowania hoteli radomskich oraz zasad obsługi gości.
Pierwsze spotkanie odbyło się 22 listopada w Hotelu Prymus, gdzie dzięki uprzejmości właściciela i naszej absolwentki Magdzie Skwirze młodzież zwiedziła cały obiekt słuchając informacji na temat usług oferowanych gościom, sposobów obsługi zarówno w zakresie housekeepingu, recepcji jak i usług dodatkowych. Zobaczyli również zaplecze gastronomiczne i przygotowanie sal konsumenckich na przyjęcie okolicznościowe.
Po obejrzeniu hotelu Magda pokazała uczennicom zasady obsługi gości przy pomocy programu komputerowego, na którym pracują w recepcji oraz wypełnianie dokumentacji recepcyjnej. Dziewczyny mogły dokonać rezerwacji, meldowania, wymeldowania gości hotelowych i prowadzenie rozmów telefonicznych. Wycieczkę zakończył słodki poczęstunek, pyszne ciasto z kawą i herbatą.
Drugie zajęcia odbyły się w Europejski Boutique Hotel, które poprowadziła pani dyrektor Magdalena Bińkowska. Rozpoczęły się krótką prezentacją hotelu, jego historią, strukturą oraz zakresem oferowanych usług. Następnie pani dyrektor pokazała młodzieży pokoje jakie ma w ofercie hotel, przedstawiła procedury obowiązujące w obsłudze oraz możliwości jakie mają do dyspozycji goście przebywający w hotelu.
Na zakończenie odbyła się prezentacja multimedialna na temat znaczenia zawodu hotelarza, cech zarówno fizycznych jak i psychofizycznych jakimi powinien wyróżniać się kandydat do tego zawodu. Następnie pani Magda zaprezentowała uczniom zasady obsługi gości w hotelu za pomocą systemu komputerowego wykorzystywanego na co dzień w obiekcie.
Dziękujemy obydwu obiektom za ciepłe przyjęcie – młodzież i opiekunowie Janusz Cichy, Urszula Tusiek i Jolanta Misztal.
Mazowiecka Kuźnia Smaków
Dnia 5 grudnia 2016 r. uczennice klasy II Ga – Żaneta, Emilia, Anna oraz Angelika pod opieką mgr inż. Katarzyny Kubickiej uczestniczyły w konferencji podsumowującej projekt pn. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój projektów tradycyjnych i regionalnych”.
Podczas konferencji w Przytyku odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza.
Uczennice naszej szkoły zaprezentowały dwie staropolskie potrawy- zupę owocową GARUS oraz GAGAŁUCHY (dawniej nazywane tak były gołąbki z kaszy jaglanej zawinięte w liście kiszonej kapusty). Mimo bardziej doświadczonych konkurentów ze Stowarzyszeń lokalnych uczennice zostały nagrodzone - Laurami Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki’’. Reprezentantki naszej szkoły zdobyły nowe doświadczenia, nauczyły się pokory i zespołowej pracy oraz przekonały się, że warto w siebie wierzyć.
Odzież i ciepła zupa dla bezdomnych
Dnia 1 grudnia 2016 roku uczniowie naszej szkoły w składzie: Bartłomiej, Roksana , Filip , Arkadiusz, Łukasz wraz z opiekunami ks. Danielem Glibowskim i p. Krystianem Kucem, w asyście Straży Miejskiej i dwóch streetworkerek rozdawali odzież oraz ciepłą zupę w trzech punktach Radomia osobom bezdomnym.
Warto jednak przytoczyć kulisy całej akcji. Pomysłodawcą i jej współorganizatorem jest Bartłomiej Maślak,uczeń klasy 2c, który po uzyskaniu zgody od dyrektora Radosława Starczewskiego, rozpoczął akcję zbierania odzieży na terenie szkoły i Radomia. Cała akcja prowadzona była w ścisłej współpracy ze Szkolnym Kołem Caritas oraz bardzo życzliwymi ludźmi. 25 listopada był dniem zakończenia całej akcji. Następnie rozpoczął się kilkudniowy proces selekcji odzieży, w który zaangażowali się wybrani uczniowie klasy 2c oraz klasy 2gb, 1h, 1ka wraz z opiekunami p. Marzeną Pijarską i p. Krystianem Kucem. Dniem akcji docelowej był 1 grudnia, gdzie po odebraniu pełnego termosu ciepłej zupy ze szkolnej kuchni oraz załadowaniu worków z ubraniami do busa Straży Miejskiej, w obecności Strażników Miejskich i dwóch pań streetworkerek wyjechaliśmy w teren.
Wszystkim ludziom, którzy pomogli w akcji wielkie BÓG ZAPŁAĆ. Akcja opisana została również w radomskim wydaniu Gościa Niedzielnego . http://radom.gosc.pl/doc/3584617.Swiateczna-akcja-dla-bezdomnych.
Wygrał klasyczny model dekoracji stołu
Dnia 25.11.2016 odbył się Klasowy Konkurs Dekoracji Stołów Okolicznościowych.
Do rywalizacji przystąpiło 6 grup z klasy 3 Gb pod opieką Zb. Nowocienia. Stoły ozdabiano w stylach romantycznym, klasycznym i świątecznym. Oceniana była kolorystyka kompozycja i dodatki stosowane do dekoracji na stołach. W składzie oceniających byli uczniowie innych klas, nauczyciele i prowadzący zajęcia. Wygrał klasyczny model dekoracji stołu.