5 dniowa wycieczka samolotem do Szkocji
Termin: październik/listopad 2018
Zakwaterowanie u rodzin
Koszt: ok. 1350 zł + 80 GBP (wejściówki)
W czasie wycieczki odwidzicie m.in. Edynburg , Portobello Beach, Glasgow, zobaczycie słynne z legend Jezioro Loch Ness.
Zainteresowane osoby mogą zgłaszać się do Pani Moniki Pawlak (sala 2B). Zapisy do 10 maja 2018. Ilość miejsc ograniczona (do 30).
Pielgrzymka do Częstochowy
Jak każdego roku w kwietniu, tak i obecnie, maturzyści z naszej szkoły pod opieką księdza Daniela, p. G.Sitek, p. K.Kuca, p. B.Macieji oraz p. G.Rochowskiego pojechali na pielgrzymkę do Częstochowy, aby zanieść swoje intencje przed tron Czarnej Madonny. W kaplicy Cudownego Obrazu podczas Mszy św. zawierzyli swoją maturę i wybory życiowe Matce Najświętszej. Prosiliśmy także Ducha Świętego o potrzebne dary, oraz o to, aby młodzi zrozumieli, że Jezus jest dzisiaj obecny, będzie im towarzyszył i chce ich prowadzić. W drodze powrotnej odwiedziliśmy Sanktuarium w Gidlach, gdzie przedstawiciele wszystkich klas maturalnych, prowadzili rozważania Drogi Krzyżowej. Szczególne poczucie jedności i wspólnoty odczuli młodzi podczas ogniska, ktòre jednocześnie było ostatnim akcentem przebywania jeszcze razem.
Etap centralny XXII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI
W dniach 22-24 marca 2018 roku w Lublinie odbył się etap centralny XXII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady były „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”.
Naszą szkołę reprezentowała Marta z klasy IV ga.
Udział w etapie centralnym to nie tylko trudne zmagania z pytaniami testowymi i opracowaniem pisemnym, ale również relaks podczas występu szkolnego chóru czy spacerku po lubelskim Starym Mieście.
Marcie dziękujemy za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy oraz życzymy kolejnych sukcesów!!!
Zapraszamy chętnych do udziału w kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której tematem wiodącym będą „Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu". Więcej informacji u p.Katarzyny Kusio oraz p.Moniki Słabosz.
Drużyna z klasy II gc w finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska” w Garwolinie
Do rywalizacji przystąpiło osiem drużyn. ZSSiH reprezentowali: Kacper Wojtysiak i Robert Urbański z autorskim przepisem na danie główne: pieczony schab z chrupiącą skórką, sosem whisky na czerwonej kapuście oraz deser składający się z pietruszkowego fondanta z białą czekoladą, karmelizowanymi pietruszkami na sosie z ciemiernika z shotem z soku pietruszkowego, imbiru, miodu i wody gazowanej.
W tym miejscu chcemy bardzo podziękować Panu Michałowi Fabiszewskiemu za fachowe wsparcie podczas przygotowań do konkursu.
Oprócz tego w skrzyni niespodziance tzw. black box znajdowało się warzywo i owoc, który uczniowie mieli pokroić w odpowiedni sposób. Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne.
Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli.
W skład Kapituły Konkursu weszli: prezes Zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, viceprezes Zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, członek Zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, członek Zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i członek Zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.
Zwyciężyli gospodarze, którzy przygotowali: schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek. Nasz zespół nie zdobył miejsca na podium lecz nowe doświadczenia i poznane standardy pracy pozwalają planować własny rozwój i karierę.
Relacja z konkursu znajduje się na stronie internetowej www.zsp2garwolin.pl oraz na portalu www.wirtualnygarwolin.pl i kuriergarwolinski.pl.
Opiekun drużyny: Halina Kutkowska
Daria i Angelika w konkursie Miss Ziemi Radomskiej
Angelika Wesołowska - 20 lat, jest uczennicą Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, tegoroczną maturzystką. - Mam ogromną nadzieję że pogodzę konkurs z moim egzaminem dojrzałości – mówi dziewczyna. - Jestem na profilu turystycznym, stąd też moje zainteresowania podróżami. Uwielbiam zwiedzać i poznawać nowe miejsca.
Ulubionym miastem Angeliki w Europie, do którego ma ogromny sentyment i do którego wraca zawsze mocno stęskniona, jest Rzym. - Kocham jego kulturę, język i otwartość rzymian – mówi Angelika. - W szkole miałam dodatkowe lekcje z języka włoskiego. Po jej skończeniu chciałabym kontynuować naukę tego pięknego języka, żeby jeszcze bardziej zagłębić się i poznać ten uroczy kraj, jakim są Włochy.
echodnia.eu
SZKOŁA TWOICH MARZEŃ
radioplus.com.pl
Uczniowie dają przykład innym i oddają krew w szkole
To nic nie kosztuje, a może uratować czyjeś zdrowie lub życie. Do oddawania krwi zachęcają nauczyciele i uczniowie. Współpraca szkoły z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Radomiu trwa nieprzerwanie od kilkunastu lat pod opieką nauczycielek – Anny Skwarszyńskiej i Joanny Sych.
W dniu dzisiejszym dwudziestu siedmiu uczniów oddało 11 835 ml krwi.
X FESTIWAL ZUPY w mediach
Jubileuszowa edycja Festiwalu Zup. Zemsta karczmarza i orkiestra dęta na prowadzeniu! [ZDJĘCIA]
Wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, orkiestra dęta czy zemsta karczmarza to jedne z konkursowych dań, walczące o wygraną na radomskim Festiwalu Zup odbywającym się już tradycyjnie w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Tym razem decydują tylko głosy publiczności. Co o przygotowywaniu potraw mówili tegoroczni kucharze?
radom.wyborcza.pl
X Festiwal Zupy w Gastronomiku.
cozadzien.pl
„ORKIESTRA DĘTA” - przepis
4 porcje
- 3 łyżki masła
- 2 cebule szalotki
- 500 g ziemniaków
- 600 g kiszonej kapusty
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne
Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.