Finał Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniach 3 i 4 czerwca 2016 odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. D. Chłapowskiego w Trzciance (woj. wielkopolskie). W eliminacjach centralnych wzięło udział 221 uczestników, z czego 112 uzyskało tytuł laureata. W olimpiadzie uczestniczyło dwoje uczniów naszej szkoły – Agnieszka i Patryk z klasy 3Z, przygotowywanych przez p. Annę Wachowicz. Startowali oni w bloku technologia żywności. Zdaniem organizatorów oraz przewodniczącego Komitetu Głównego prof. dr hab. Andrzeja Radeckiego z SGGW, XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych okazała się wyjątkowa nie tylko ze względu na rekordową liczbę uczestników, ale również ich świetne przygotowanie. Najbardziej wyrównane wyniki były w bloku technologia żywności, gdzie o zajęciu kolejnego miejsca decydowały ułamki punktu. W ostatecznej klasyfikacji Patryki uzyskał tytuł laureata, Agnieszka tytuł finalisty. Uczniowie są zwolnieni z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje T.4. i T.16. oraz mogą ubiegać się o miejsca na wydziałach zbliżonych do bloku tematycznego w którym startowali wielu uczelni.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wycieczki technologów żywności 2015/2016
Technologia żywności zajmuje się metodami wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności.
Aby zapoznać się z tymi procesami i utrwalić wiedzę zdobytą w szkole, uczniowie z klas II i III Technikum - technik technologii żywności z ZSSiH w Radomiu, uczestniczą w wycieczkach zawodowych. Wycieczki dostarczają mnóstwo pozytywnych wrażeń i dużo istotnych informacji, które niewątpliwie pomagają zrozumieć wiele zagadnień.
Nasi młodzi technologowie żywności osobiście przekonują się jaka praca może czekać przedstawicieli tego zawodu.
FERRERO POLSKA w Belsku Dużym - zapoznajemy się z procesem produkcji wyrobów cukierniczych.
PEPSICO POLSKA w Michrowie i poznanie technologii produkcji napojów bezalkoholowych.
Zakład Masarski "KRAWCZYK" - poznanie cyklu produkcyjnego, przetwórstwa mięsa i wędlin
"Radomskimi śladami Leszka Kołakowskiego" - gra miejska
Dnia 03.06.2016 uczniowie klasy pierwszej o profilu technik obsługi turystycznej uczestniczyli w grze miejskiej "Radomskimi śladami Leszka Kołakowskiego" zorganizowanej w ramach VIII Radomskiego Festiwalu Filozofii "Okna" imienia profesora Leszka Kołakowskiego.
Każdy uczestnik gry otrzymał specjalną kartę, w której znajdowały się opisy pięciu miejsc, związanych z wybitnym radomianinem. W każdym z tych miejsc na uczestników zabawy czekała osoba, której elementem rozpoznawczym był kapelusz - charakterystyczny atrybut profesora. Osoba ta miała przygotowaną dla uczestników gry zagadkę filozoficzną. Jej odgadnięcie gwarantowało otrzymanie części hasła.
Zwyciężyła Angelika, która w 50 minut odwiedziła wszystkie pięć miejsc, rozwiązała zagadki, skompletowała hasło ("Wychowanie całkowicie wyzwolone z autorytetu, tradycji i dogmatu, kończy się nihilizmem") i wróciła do Resursy. Tuż za nią byli: Błażej, dwie Aleksandry i Emilia. Zwycięzcy otrzymali nagrody książkowe.
DZIEŃ SPORTU SZKOLNEGO
1 czerwca 2016 r. z okazji Dnia Dziecka w naszej szkole zorganizowany został Dzień Sportu Szkolnego.
Rozegrano zawody w piłce siatkowej drużyn mieszanych (damsko-męskich), w których wzięło udział 10 zespołów klasowych.
Do grupy finałowej zakwalifikowały się klasy 1kc, 3gc, 3ot.
Po rozegraniu meczów finałowych wyłoniono zwycięzców:
I miejsce-klasa 3gc
II miejsce-klasa 1kc
III miejsce-klasa 3ot
Najlepszy zawodnik - Jakub z kl. 3gc
Najlepsza zawodniczka - Wiktoria z kl. 1kc.
Zawody cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży, rywalizacja przebiegała zgodnie z zasadami fair-play, wszyscy zostali obdarowani słodkimi upominkami, a najlepsze drużyny i wyróżniający się zawodnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i rzeczowe nagrody.
Nauczyciele wychowania fizycznego ZSSiH w Radomiu pragną serdecznie podziękować dyrekcji szkoły i radzie rodziców za ufundowanie nagród.
Monika na podium w Mistrzostwach Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce
W ostatnim tygodniu kwietnia odbyły się Mistrzostwa Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce (w ramach Radomskiej Olimpiady Młodzieży). W tej trudnej konkurencji bardzo dobrze spisała się uczennica naszej szkoły, Monika, która zajęła II miejsce w układach indywidualnych dziewcząt.
Monikę do zawodów przygotowała pani Julita Tkaczyk-Trzeciak, nauczyciel wychowania fizycznego.
SKKT ponownie na szlaku
W dniu 22 IV grupa 19 osób ze Szkolnego Koła Krajoznawczo Turystycznego ponownie wyruszyła na szlak. Zaplanowana trasa nie była zbyt długa i wymagająca (z racji dłuuuugiego snu zimowego ;). Kilkanaście kilometrów z Kozłowa do Siczek przebyliśmy w dość szybkim tempie. W lesie wiosna na całego, serce się raduje pięknymi okolicznościami przyrody, humory dopisywały tak jak i pogoda. Na terenie leśnej strzelnicy w okolicach Siczek zrobiliśmy małe ognisko, było jadło i popitek (a jakże!!!). Po ognisku jeszcze tylko ostatni odcinek do przejścia w drodze na autobus, podziękowania dla uczestników za udział, wspólne planowanie kolejnego rajdu i do domu!!!
Dziękuję serdecznie młodzieży z klas 1 H, 1 TOT i 2 H za wzorowe zachowanie w czasie rajdu i udział w imprezie.
Do zobaczenia na szlaku!!!
36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Wino w gastronomii”
W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).
Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy
Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.
Piotr z 3 Ot finalistą III Olimpiady Wiedzy o Turystyce
W dniach 20-23 kwietnia 2016 roku na terenie Stacji Terenowej Uniwersytetu Łódzkiego w Spale odbyły się zawody etapu centralnego III Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Hasło przewodnie tegorocznych zawodów brzmiało: „Szlaki turystyczne – od pomysłu do realizacji”.
Pierwszy etap zmagań, do którego przystąpiło 30 uczniów z 28 szkół, polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego z wiedzy turystycznej i prezentacji multimedialnej dotyczącej tematu przewodniego Olimpiady. Drugi sprawdzał umiejętności praktyczne uczestników w zakresie obsługi ruchu turystycznego.
Dodatkowo dla uczestników i ich opiekunów zorganizowano: wycieczkę krajoznawczą „Szlakiem rzeki Pilicy”, grę terenową przybliżająca atrakcje turystyczne Spały, zajęcia animacyjne „wiem skąd jesteś”, prelekcję dotyczącą szlaku turystycznego „Rowerem z Łasku na Nordkapp” prowadzoną przez Pana Grzegorza Trybuchowskiego oraz wieczór z piosenką „Na turystycznym szlaku”.
XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
22 kwietnia 2016 roku odbył się etap okręgowy XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:
Justyna w bloku - Gastronomia
Agnieszka w bloku - Technologia żywności
Patryk w bloku - Technologia żywności
Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych pisała test składający się z 60 pytań, za który mogła otrzymać 60 pkt. i wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także 60 pkt.
Patryk zajął I miejsce, a Agnieszka III miejsce. Oboje będą reprezentowali szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepsze miejsce w finale. W tym momencie już są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.Katarzyny Kusio, p.Moniki Słabosz, p.Anny Wachowicz.
"Ślad" - 8. Spotkania z Kulturą Żydowską
Dnia 22 kwietnia 2016 r. w VI Liceum Ogólnokształcącym im. Jana Kochanowskiego uczniowie z klasy I OT wzięli udział w spotkaniu z Salomonem Birenbaumem. Uczniowie mieli okazję obejrzeć film, w którym opowiada o przedwojennym Radomiu i o nim samym. Po filmie uczestnicy spotkania wysłuchali jego historii z czasów II Wojny Światowej, kiedy to Niemcy przenosili go do kolejnych obozów koncentracyjnych. Po wojnie przeprowadził się do Stanów Zjednoczonych, skąd niedawno wrócił. Na koniec Salomon Birenbaum odpowiadał na pytania uczestników spotkania.