Cudze chwalicie, swoje poznajcie
22 listopada klasa 2GA pod opieką Pani Moniki Kwiatkowskiej uczestniczyła w I Kongresie Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, który zorganizowany został przez Stowarzyszenie Razem dla Radomki (LGD Razem dla Radomki).
Kongres odbył się w sali szkoleniowej Hotelu Karo w Mleczkowie, który jest Członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Młodzież wysłuchała prelekcji na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka, Wareckiego Szlaku Jabłkowego, Szlaku Kulinarnego Południowego Mazowsza i debaty dotyczącej funkcjonowania i rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Mazowszu, w której uczestniczyli przedstawiciele sektorów: samorządowego, gospodarczego i społecznego.
W czasie przerwy kawowej uczniowie mogli posmakować produktów lokalnych producentów: soków Smaczek z Doliny Radomki z Gospodarstwa Sadowniczego Pani Moniki i Tomasza Bankiewiczów z Komorowa, skrzyneckich serów kozich Pani Grażyny Połczyńskiej ze Skrzynna, dżemu z papryki – z Camelot-Catering Pani Elżbiety Bień z Cerekwi, pieczywa z Piekarni WACYN, smakowitych pączków i szarlotki z restauracji Pod Różami z Jedlni Letnisko Pani Natalii Różańskiej, miodów z Pasieki Murawscy Pana Łukasza Murawskiego z Woli Wacławowskiej, win z Winnicy Wieczorków z miejscowości Borek oraz miodów z Pasieki Pana Edwarda Pysiaka z Chruślic, bezy a’la Maciejka z musem malinowym z Maciejka Pizzeria & Caffe z Marianowic, kremu paprykowego z pieczonej papryki z Restauracji Karo z Mleczkowa, wędlin z firmy Wędliny Wiejskie – Wyrób Agnieszka Drużdżel i Piotr Drużdżel z Gulina, serów z Gospodarstwa Pani Ludwiki Nowak z Wrzosu.
Biblioteka ... nowości czytelnicze
Biblioteka szkolna zaprasza do zapoznania się z nowościami książkowymi, które zostały niedawno zakupione. Zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców aby przyjść i znaleźć coś dla siebie.
Zapraszamy do wypożyczania „nowości” i nie tylko …
Nauczyciele bibliotekarze
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny"
Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.
W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.
Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY
Drużyny zakwalifikowane do V Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego – „Pasja Smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny”
1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Weronika Bator
Jakub Kowalczyk
2. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Luiza Borkowska
Jan Trybulec
3. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu
Joanna Nowak
Bohdana Petrunyk
4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
Mateusz Tarnowski
Angelika Zawadzka
5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Joanna Puk
Daniel Rogala
6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach
Marcin Pasek
Mateusz Michalak
Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie 28.11.2018 roku.
"Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" - etap szkolny
Jakub i Weronika z klasy 2 GC będą reprezentować naszą szkołę w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który w tym roku odbywa się pod hasłem "Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny".
Etap szkolny konkursu odbył się 24 października 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły. Do konkursu przystąpiło 9 dwuosobowych zespołów z klas drugich trzecich i czwartych. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Jamka - przewodnicząca, Pani Anna Wachowicz, Pani Agnieszka Bilska i Pan Jarosław Wojciechowski.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie wojewódzkim konkursu.
fot. Jacek Świątek
Kwesta na Cmentarzu Rzymskokatolickim przy ul. Limanowskiego
Już po raz kolejny uczniowie naszej szkoły, należący do SZKOLNEGO KOŁA CARITAS pod opieką p.G.Sitek i p. K.Kuca, przyłączyli się 2 i 23 listopada do kwesty na renowację zabytkowych nagrobków na Cmentarzu Rzymskokatolickim przy ul. Limanowskiego oraz akcji upamiętniania i sprzątania grobów powstańców i żołnierzy walczących o wolną Polskę.
Tegoroczna renowacja pomnika księdza Michała Kobierskiego, który powstał w 1876 r., jest wkładem Społecznego Komitetu Ochrony Zabytkowego Cmentarza Rzymskokatolickiego dla uczczenia 100. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
Niekontrolowana miłość do ksiąg …
21.11.2018 r. młodzież naszej szkoły była na spotkaniu w Miejskiej Bibliotece Publicznej.
Tematem spotkania była Niekontrolowana miłość do ksiąg… O bibliofilach, którzy przekroczyli granice.
Zachęcamy wszystkich do obejrzenia wystawy. Została ona zorganizowana przez uczniów klas I GA, I OT i I Z pod opieką p. Anny Durlak oraz p. Moniki Stępniewskiej. Można z niej się dowiedzieć się między innymi: Kto to jest bibliofil?, Co to jest bibliomania?, Co to jest exlibris? oraz obejrzeć zdjęcia największych miłośników książek.
Zapraszamy.
Smaki (nie)Zapomniane
Tradycyjna Kuchnia Mazowsza gościła w czwartek w naszej szkole.
W ramach warsztatów kulinarnych uczniowie klas drugich przygotowali parzybrodę, zrazy po białobrzesku, radomiankę z kremem z dodatkiem zsiadłego mleka.
Warsztaty ze szkoleniem z zakresu promocji produktów tradycyjnych w rozwoju obszarów wiejskich zorganizowane zostały przez Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”, a poprowadziła je Pani Dorota Teterycz, pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
"WOLNOŚĆ ZDARTA Z MURÓW"
7 listopada 2018 roku uczniowie klasy 4 HiK( grupa hotelarz) odwiedzili Archiwum Państwowe oraz wystawę „Odzyskanie Niepodległości w świetle druków ulotnych z zasobu Archiwum Państwowego w Radomiu”. Spotkanie rozpoczęło się ciekawą prelekcją na temat działalności Archiwum, gdzie mieliśmy okazję zobaczyć i dotknąć kilka archiwalnych ksiąg z XVIII i XIX wieku. Dowiedzieliśmy się także jak zabezpiecza się i przechowuje zabytkowe dokumenty.
Po wysłuchaniu wykładu przeszliśmy do sali gdzie mieści się wystawa przygotowana przez pracowników Archiwum na okoliczność 100- lecia odzyskania niepodległości „Wolność zdarta z murów”. Poprzez druki ulotne, plakaty, broszury, widokówki oraz fotografie przybliżono mieszkańcom Radomia i okolic przełomowe wydarzenie, które uwolniło Polskę spod jarzma zaborców. Na ekspozycję złożyły się materiały z zasobu Archiwum Państwowego w Radomiu obejmujące lata 1916-1922.
Po obejrzeniu wystawy przeszliśmy szlakiem Niepodległego Radomia, czyli odwiedziliśmy miejsca bezpośrednio związane z Odzyskaniem Niepodległości przez Radom 2.11.2018 r.: Plac Konstytucji 3 maja, ul. Piłsudskiego gdzie wyłoniony został tzw. „Komitet Pięciu” i umieszczono tablicę upamiętniającą to wydarzenie.
Urszula Tusiek