Londyn 2018
W dniach 9-13.02.2018 r. grupa 30 uczniów z naszej szkoły wraz opiekunami wybrała się ma wycieczka do Londynu. Anglia to piękny kraj, a miasto w które zwiedzaliśmy oczarowało nas swoim specyficznym staronowoczesnym wyglądem.
Ogromnym wyzwaniem okazało się zakwaterowanie u brytyjskich rodzin. Musieliśmy wykazać się znajomością języka angielskiego. Dowiedzieliśmy się jak Anglicy spędzają wolny czas, co jedzą na śniadanie i kolacje.
Pierwszego dnia od razu po przylocie zwiedzaliśmy Tower of London, podziwialiśmy panoramę miasta z 35 piętra Sky Gardens, oraz przeszliśmy w głąb biznesowej dzielnicy do Covent Garden. Wieczorem poznaliśmy swoje rodziny i spróbowaliśmy angielskich przysmaków. W kolejnych dniach nasz grafik był bardzo napięty, zobaczyliśmy Pałac Buckingham oraz zmianę warty, zrobiliśmy zakupy na Oxford Street, kliknęliśmy kilka fotek w Madame Tussauds, płynęliśmy statkiem po Tamizie oraz odwiedziliśmy brytyjskie muzea.
Wycieczka była bardzo dobrze zaplanowana, pilot opowiadał nam wiele różnych ciekawych historii związanych z Londynem. Przeżyliśmy na prawdę super przygodę, którą będziemy długo długo wspominać. Miejsca i ludzie których poznaliśmy poszerzyli naszą wiedzę i dostarczyli nowych wrażeń.
fot. Emilia i Karolina
Wyjątkowi goście w naszej szkole
W 22 lutego br. naszą szkołę odwiedzili doradcy zawodowi (osoby pomagające w dokonaniu trafnego wyboru zawodu i drogi dalszego kształcenia). Zapoznali się z ofertą edukacyjną, zobaczyli pracownie kształcenia zawodowego, podpatrywali pracę uczniów w trakcie zajęć. Spróbowali również dań przygotowanych przez młodzież.
Gimnazjalisto jeżeli jesteś zainteresowany nauką w naszej szkole, interesuje Cię hotelarstwo, gastronomia, dietetyka, programowanie i organizacja turystyki zgłoś się do doradcy zawodowego w swojej szkole, zobacz prezentację przygotowaną specjalnie dla Ciebie, porozmawiaj o możliwościach kształcenia w naszej szkole lub zapoznaj się z ofertą na stronie internetowej szkoły.
Możesz odwiedzić nas również 13.04.2018 w czasie Dnia Otwartego Szkoły
(X JUBILEUSZOWEGO Festiwalu Zupy). Zapraszamy.
Zobacz również: www.rodon.radom.pl
DESER WALENTYNKOWY
Pierwsza klasa potrafi też zaskoczyć;)
Młodzież chętnie rozwija swoje zainteresowania, a efektem ich pracy były nowatorskie pomysły związane z nadchodzącym dniem zakochanych.
W czasie zajęć z koła gastronomicznego, powstały przepyszne i pięknie podane desery walentynkowe.
Dla uczniów była to świetna zabawa, która dała im wiele radości i satysfakcji.
UWAGA
Termin składania deklaracji na sesję maj-czerwiec 2018 r. (kwalifikacje T.4 i T.6)
mija dnia 18 lutego 2018 r. – jest to termin nieprzekraczalny.
Siatkarze i siatkarki dobierajcie się w pary ♥ ♥
♥ ♥ 14 lutego 2018 roku o godzinie 9.00 (środa) ♥ ♥ na sali gimnastycznej odbędzie się
♥ ♥ WALENTYNKOWY TURNIEJ PAR W PIŁCE SIATKOWEJ ♥ ♥ .
Zainteresowane zespoły (damsko-męskie) proszone są o zgłaszanie się do nauczycieli wychowania fizycznego do dnia 9 lutego 2018 roku.
Etap okręgowy XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 4 ga: Marta Majchrzak i Kamil Molik. Marta uzyskała wyróżnienie zajmując czwarte miejsce i weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się 22-24 marca w Lublinie.
Mimo, że Kamil nie uzyskał awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z niego dumni, z jego wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady!
Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo.
Odbył się również wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Trzymamy kciuki za Martę w finale!!!
Bartłomiej Maślak będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
9 stycznia 2018 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek oraz 3 figurki z dowolnego surowca.
Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turnieju - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Prace wykonane przez uczniów oceniali następujący jurorzy: p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka oraz p. Zygmunt Wypych.
Pierwsze miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń ZSGH w Warszawie – Kacper Piłaciński. Natomiast trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Aleksandra ex aequo z uczennicą ZS nr 34 z Warszawy. Gratulacje dla wszystkich uczestników !!!
Życzymy powodzenia Bartkowi, który będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.
Magia? Nie, ale fizyka tak!
Grające kieliszki, znikający styropian, jajko w butelce i wiele innych ciekawych eksperymentów tym razem specjalnie dla naszych sąsiadów - uczniów z Zespołu Szkół nr 1.