Bartek Maślak laureatem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
W dniach 16-18 kwietnia 2018 roku we Wrocławiu odbyła się XXIII edycja finału Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Nasze województwo reprezentowali dwaj uczniowie: Bartłomiej Maślak z kl 3 C oraz uczeń ZSGH z Warszawy.
Turniej składał się z dwóch części pisemnej i praktycznej. W części praktycznej uczniowie mieli do wykonania tort, ciasteczka bankietowe, 5 figurek oraz eksponat z czekolady lub karmelu. Prace konkursowe miały być związane z tematem przewodnim turnieju – Powiew wiosny.
Bartek zdobywając 5 miejsce uzyskał tytuł laureata, który zwalnia go ze zdawania części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik.
Otrzymał medal, nagrody książkowe, dyplomy, zapoznał się z najnowszymi trendami w cukiernictwie i nawiązał kontakty z uczniami z innych miast Polski.
Bartkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych !!!
Szkoła - Ambasador Parlamentu Europejskiego
W dniach 6-7.03.2018 w Brukseli odbyło się seminarium dla uczestników programu Szkoła - Ambasador Parlamentu Europejskiego.
Z Polski pięć szkół otrzymało szansę na kontakt z nauczycielami z innych europejskich szkół w celu wymiany doświadczeń.
Nasza szkoła znalazła się w tym gronie, co przyczyniło się wprowadzenia wielu nowych pomysłów do programu.
ETAP OKRĘGOWY XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
20 kwietnia 2018 r odbyły się eliminacje na etapie okręgowym XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych na SGGW w Warszawie.
Uczeń naszej szkoły Maciej z klasy 4Ga startował w bloku – Gastronomia i zajął II miejsce. Tym samym będzie reprezentował naszą szkołę w etapie centralnym 7-8 czerwca we Wrocławiu.
Maćkowi gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszym etapie!!!
"Radość czystej miłości"
Co roku w Ośrodku Kultury i Sztuki "Resursa Obywatelska" w Radomiu odbywają się konferencje tematyczne dla młodzieży organizowane przez Duszpasterstwo Rodzin Diecezji Radomskiej. Ich celem jest przekazanie solidnej wiedzy opracowanej przez kompetentnych ludzi oraz formacja młodych.
25 kwietnia b.r. uczniowie naszej szkoły z klas 2Gb i 2Gc, pod opieką nauczycieli p. Grażyny Sitek oraz p. Teresy Piątek, uczestniczyli w kolejnej edycji takiego spotkania.
Temat zaproponowany przez organizatorów - "Radość czystej miłości" podjęli znani prelegenci ks. dr Marek Dziewiecki oraz lekarz ginekolog Grzegorz Nyc.
Swoim świadectwem życia osobistego i rodzinnego podzielili się małżonkowie Małgorzata i Bartosz Kopińscy a także Karol Semik, wiceprezydent Radomia.
Małgorzata Górka, doradca życia rodzinnego diecezji radomskiej zwróciła uwagę młodzieży, że przyszłość świata zależy od ich wyborów, których dokonują już teraz.
"Radość czystej miłości"
5 dniowa wycieczka samolotem do Szkocji
Termin: październik/listopad 2018
Zakwaterowanie u rodzin
Koszt: ok. 1350 zł + 80 GBP (wejściówki)
W czasie wycieczki odwidzicie m.in. Edynburg , Portobello Beach, Glasgow, zobaczycie słynne z legend Jezioro Loch Ness.
Zainteresowane osoby mogą zgłaszać się do Pani Moniki Pawlak (sala 2B). Zapisy do 10 maja 2018. Ilość miejsc ograniczona (do 30).
Pielgrzymka do Częstochowy
Jak każdego roku w kwietniu, tak i obecnie, maturzyści z naszej szkoły pod opieką księdza Daniela, p. G.Sitek, p. K.Kuca, p. B.Macieji oraz p. G.Rochowskiego pojechali na pielgrzymkę do Częstochowy, aby zanieść swoje intencje przed tron Czarnej Madonny. W kaplicy Cudownego Obrazu podczas Mszy św. zawierzyli swoją maturę i wybory życiowe Matce Najświętszej. Prosiliśmy także Ducha Świętego o potrzebne dary, oraz o to, aby młodzi zrozumieli, że Jezus jest dzisiaj obecny, będzie im towarzyszył i chce ich prowadzić. W drodze powrotnej odwiedziliśmy Sanktuarium w Gidlach, gdzie przedstawiciele wszystkich klas maturalnych, prowadzili rozważania Drogi Krzyżowej. Szczególne poczucie jedności i wspólnoty odczuli młodzi podczas ogniska, ktòre jednocześnie było ostatnim akcentem przebywania jeszcze razem.
Etap centralny XXII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI
W dniach 22-24 marca 2018 roku w Lublinie odbył się etap centralny XXII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady były „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”.
Naszą szkołę reprezentowała Marta z klasy IV ga.
Udział w etapie centralnym to nie tylko trudne zmagania z pytaniami testowymi i opracowaniem pisemnym, ale również relaks podczas występu szkolnego chóru czy spacerku po lubelskim Starym Mieście.
Marcie dziękujemy za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy oraz życzymy kolejnych sukcesów!!!
Zapraszamy chętnych do udziału w kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której tematem wiodącym będą „Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu". Więcej informacji u p.Katarzyny Kusio oraz p.Moniki Słabosz.
Drużyna z klasy II gc w finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska” w Garwolinie
Do rywalizacji przystąpiło osiem drużyn. ZSSiH reprezentowali: Kacper Wojtysiak i Robert Urbański z autorskim przepisem na danie główne: pieczony schab z chrupiącą skórką, sosem whisky na czerwonej kapuście oraz deser składający się z pietruszkowego fondanta z białą czekoladą, karmelizowanymi pietruszkami na sosie z ciemiernika z shotem z soku pietruszkowego, imbiru, miodu i wody gazowanej.
W tym miejscu chcemy bardzo podziękować Panu Michałowi Fabiszewskiemu za fachowe wsparcie podczas przygotowań do konkursu.
Oprócz tego w skrzyni niespodziance tzw. black box znajdowało się warzywo i owoc, który uczniowie mieli pokroić w odpowiedni sposób. Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne.
Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli.
W skład Kapituły Konkursu weszli: prezes Zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, viceprezes Zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, członek Zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, członek Zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i członek Zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.
Zwyciężyli gospodarze, którzy przygotowali: schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek. Nasz zespół nie zdobył miejsca na podium lecz nowe doświadczenia i poznane standardy pracy pozwalają planować własny rozwój i karierę.
Relacja z konkursu znajduje się na stronie internetowej www.zsp2garwolin.pl oraz na portalu www.wirtualnygarwolin.pl i kuriergarwolinski.pl.
Opiekun drużyny: Halina Kutkowska
Daria i Angelika w konkursie Miss Ziemi Radomskiej
Angelika Wesołowska - 20 lat, jest uczennicą Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, tegoroczną maturzystką. - Mam ogromną nadzieję że pogodzę konkurs z moim egzaminem dojrzałości – mówi dziewczyna. - Jestem na profilu turystycznym, stąd też moje zainteresowania podróżami. Uwielbiam zwiedzać i poznawać nowe miejsca.
Ulubionym miastem Angeliki w Europie, do którego ma ogromny sentyment i do którego wraca zawsze mocno stęskniona, jest Rzym. - Kocham jego kulturę, język i otwartość rzymian – mówi Angelika. - W szkole miałam dodatkowe lekcje z języka włoskiego. Po jej skończeniu chciałabym kontynuować naukę tego pięknego języka, żeby jeszcze bardziej zagłębić się i poznać ten uroczy kraj, jakim są Włochy.
echodnia.eu