TAK. POMAGAM !
Tradycyjnie już, jak co roku przed Świętami Bożego Narodzenia, uczniowie naszej szkoły należący do Szkolnego Koła Caritas, włączyli się w Ogólnopolską Zbiórkę Żywności Caritas - TAK. POMAGAM!
Młodzież wraz ze swoimi opiekunami p. Grażyną Sitek oraz p. Krystianem Kucem, 7 grudnia, w piątek prowadziła zbiórkę artykułów żywnościowych o długim terminie ważności w marketach na terenie miasta Radomia. Żywność trafiła do magazynu Caritas Diecezji Radomskiej, a następnie zostanie rozdysponowana pomiędzy najbardziej potrzebujących.
Brawo MY!
Nasza krew ratuje życie.
Zajęliśmy II miejsce w VII edycji konkursu „Szkoła przyjazna Honorowemu Krwiodawstwu” w grupie szkół miasta Radomia.
Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny
W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.
Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.
fot. Jacek Świątek
Cudze chwalicie, swoje poznajcie
22 listopada klasa 2GA pod opieką Pani Moniki Kwiatkowskiej uczestniczyła w I Kongresie Szlaków Kulinarnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, który zorganizowany został przez Stowarzyszenie Razem dla Radomki (LGD Razem dla Radomki).
Kongres odbył się w sali szkoleniowej Hotelu Karo w Mleczkowie, który jest Członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Młodzież wysłuchała prelekcji na temat produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka, Wareckiego Szlaku Jabłkowego, Szlaku Kulinarnego Południowego Mazowsza i debaty dotyczącej funkcjonowania i rozwoju Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Mazowszu, w której uczestniczyli przedstawiciele sektorów: samorządowego, gospodarczego i społecznego.
W czasie przerwy kawowej uczniowie mogli posmakować produktów lokalnych producentów: soków Smaczek z Doliny Radomki z Gospodarstwa Sadowniczego Pani Moniki i Tomasza Bankiewiczów z Komorowa, skrzyneckich serów kozich Pani Grażyny Połczyńskiej ze Skrzynna, dżemu z papryki – z Camelot-Catering Pani Elżbiety Bień z Cerekwi, pieczywa z Piekarni WACYN, smakowitych pączków i szarlotki z restauracji Pod Różami z Jedlni Letnisko Pani Natalii Różańskiej, miodów z Pasieki Murawscy Pana Łukasza Murawskiego z Woli Wacławowskiej, win z Winnicy Wieczorków z miejscowości Borek oraz miodów z Pasieki Pana Edwarda Pysiaka z Chruślic, bezy a’la Maciejka z musem malinowym z Maciejka Pizzeria & Caffe z Marianowic, kremu paprykowego z pieczonej papryki z Restauracji Karo z Mleczkowa, wędlin z firmy Wędliny Wiejskie – Wyrób Agnieszka Drużdżel i Piotr Drużdżel z Gulina, serów z Gospodarstwa Pani Ludwiki Nowak z Wrzosu.
Biblioteka ... nowości czytelnicze
Biblioteka szkolna zaprasza do zapoznania się z nowościami książkowymi, które zostały niedawno zakupione. Zachęcamy wszystkich uczniów, nauczycieli i rodziców aby przyjść i znaleźć coś dla siebie.
Zapraszamy do wypożyczania „nowości” i nie tylko …
Nauczyciele bibliotekarze
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny"
Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.
W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.
Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY
Drużyny zakwalifikowane do V Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego – „Pasja Smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny”
1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Weronika Bator
Jakub Kowalczyk
2. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Luiza Borkowska
Jan Trybulec
3. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu
Joanna Nowak
Bohdana Petrunyk
4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
Mateusz Tarnowski
Angelika Zawadzka
5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Joanna Puk
Daniel Rogala
6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach
Marcin Pasek
Mateusz Michalak
Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie 28.11.2018 roku.
"Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" - etap szkolny
Jakub i Weronika z klasy 2 GC będą reprezentować naszą szkołę w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który w tym roku odbywa się pod hasłem "Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny".
Etap szkolny konkursu odbył się 24 października 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły. Do konkursu przystąpiło 9 dwuosobowych zespołów z klas drugich trzecich i czwartych. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Jamka - przewodnicząca, Pani Anna Wachowicz, Pani Agnieszka Bilska i Pan Jarosław Wojciechowski.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie wojewódzkim konkursu.
fot. Jacek Świątek