Wyjątkowi goście w naszej szkole
W poniedziałek, 21 stycznia 2019 r. w naszej szkole odbyła się konferencja poświęcona organizacji praktycznej nauki zawodu.
Wzięli w niej udział pracodawcy branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej z którymi szkoła od lat współpracuje, u których uczniowie odbywają praktyki zawodowe.
Goście zostali zapoznani z bazą dydaktyczną szkoły.
W programie konferencji znalazły się również: założenia reformy szkolnictwa zawodowego, organizacja egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe oraz realizacja praktycznej nauki zawodu ze szczególnym uwzględnieniem współpracy z pracodawcami.
„FERIE Z KSIĄŻKĄ”
Zapraszamy wszystkich pracowników szkoły, uczniów oraz ich rodziców do wypożyczania książek na ferie zimowe.
Każdy znajdzie coś dla siebie. Czas wyruszyć w daleką podróż.
Książka to relaks, odpoczynek, rozrywka intelektualna, a ferie to idealny moment na poszerzenie wyobraźni.
Biblioteka zaprasza.
Znamy laureatów etapu okręgowego XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
Ewa i Dominik z klasy 3 C zwyciężyli w etapie wojewódzkim XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO, który odbył się 17 stycznia 2019 r. w naszej szkole.
Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe.
Zadaniem II etapu Turnieju było wykonanie:
- okrągłego tortu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)
- ciastek bankietowych (małe ciasteczek z dekoracją, na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych z kremem russel)
- figurek marcepanowych
- dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady
oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych.
Prace oceniała Komisja w składzie: Pani Małgorzata Mizera, Pani Anna Jankowska i Pani Bożena Puton.
Co przekonało jury? Jakie torty i ciastka przygotowali nasi uczniowie?
Zdradzimy to dopiero w czasie finału (etapu ogólnopolskiego turnieju), który odbędzie się 26, 27 marca 2019 r. w Poznaniu.
Ewie i Dominikowi gratulujemy i życzymy powodzenia na konkursie w Poznaniu.
Przeciwdziałanie dopalaczom, bezpieczeństwo uczniów podczas ferii zimowych
List Głównego Inspektora Sanitarnego i Komendanta Głównego Policji do rodziców
TYTUŁ "SREBRNEJ SZKOŁY 2019"
Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” ogłosiła wyniki 21. Rankingu Techników i Liceów w Polsce. Otrzymaliśmy tytuł "SREBRNEJ SZKOŁY 2019". Oznacza to że Technikum w Zespole Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019.
Nasza szkoła zajęła zajęła 2 miejsce w Radomiu, 31 miejsce w województwie mazowieckim i 236 miejsce w Polsce. W tegorocznym rankingu rywalizowało 1731 Techników z całej Polski!
Zgodnie z postanowieniem Kapituły, technika zostały ocenione za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach (20%), wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych (20%), wyniki matury z przedmiotów dodatkowych (30%), oraz wyniki egzaminu zawodowego (30%). Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł egzogenicznych (zewnętrznych) wobec ocenianych szkół. Źródłem danych były protokoły komitetów głównych olimpiad, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur oraz egzaminów zawodowych, oraz System Informacji Oświatowej.
W zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.
Etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W naszym okręgu wzięło udział 61 uczestników. Naszą szkołę reprezentowały: Patrycja Okruta z klasy 4 gc oraz Adrianna Suwała z klasy 4gb. Uczennice miały do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musiały wykazać się wiedzą z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Patrycja uzyskała wyróżnienie zajmując piąte miejsce. Mimo, że żadna z dziewcząt nie uzyskała awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z nich dumni, z ich wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady! Dziękujemy za chęć udziału i gratulujemy, jednocześnie życząc dalszych sukcesów!!!
Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady były "Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu".
Mleko i produkty mleczne, pomimo, że nie zajmują głównego miejsca w piramidzie żywieniowej, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak osteoporoza i nowotwory. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości.
VIII Radomski Orszak Trzech Króli "Odnowi oblicze ziemi"
6 Stycznia 2019 r. w niedzielę, uczniowie naszej szkoły należący do Szkolnego Koła Caritas, pod opieką p. Grażyny S. oraz p. Krystiana K., jak co roku, aktywnie włączyli się w obchody VIII Radomskiego Orszaku Trzech Króli "Odnowi oblicze ziemi".
Na prośbę organizatora ks. Gabriela oraz Radomskich Rycerzy Kolumba przybyliśmy godzinę przed rozpoczęciem Orszaku i zajęliśmy się rozprowadzaniem śpiewników z kolędami , kolorowych koron oraz aktualnych plakietek AD2019. Widząc radość obdarowanych, szczególnie najmłodszych uczestników Orszaku, pomimo dość dużego mrozu, wytrwaliśmy do samego końca. Maszerowaliśmy z Rynku Starego Miasta przez Plac Konstytucji 3-Maja aż do Placu Corazziego, śpiewając wspólnie ze wszystkimi najpiękniejsze kolędy. Zatrzymywaliśmy się w miejscach, w których uczniowie Radomskich szkół przedstawiali sceny dotyczące Bożego Narodzenia. Na końcu Orszaku czekała nas gorąca herbata i błogosławieństwo ks. bp Henryka Tomasika, po którym rozeszliśmy się do domów.
ZAWIESZONA ZUPA, ZAWIESZONY POSIŁEK
Akcja pomocy bezdomnym, zainicjowana przez byłego ucznia naszej szkoły Bartka Maślaka i ks.Daniela uczącego w naszej szkole, skierowana jest do wszystkich tych, którzy czują potrzebę pomocy tej grupie ludzi.
W Radomiu jest wybranych kilka punktów; Bar "U Grubego" przy ul. Traugutta 2/4 oraz przy ul.Wałowej 3a - Zupa dla ubogiego 3 zł, Bar "Chińskie Jadło" przy ul. Sienkiewicza 3 - Obiad dla ubogiego 10 zł , Restauracja "La Spezia" przy ul. Sandomierskiej 1 - Obiad dla ubogiego 12 zł, gdzie można wykupić Zawieszoną Zupę albo Zawieszony Posiłek. Płacimy za te dania , ale ich nie zjadamy. Ciepły posiłek trafia do bezdomnych. Jest im rozdawany w Parku Kościuszki w sobotę o godz. 12 przez działających w Radomiu Przyjaciół Bezdomnych, wśród których są także uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Ten sposób pomocy jest jednocześnie dobrym pretekstem do spotkania i poznania bezdomnych osób. Może, gdy zobaczą, że są ludzie , którzy ofiarowują im swój wolny czas, rozmowę i pamiętają o nich, przekonają się do zmiany sposobu życia.
JEDNA KLASA - JEDEN OBIAD
W bieżącym roku szkolnym, od października trwa w naszej szkole akcja zainicjowana przez ks.Daniela JEDNA KLASA- JEDEN OBIAD.
Na wszystkich lekcjach religii od katechetów oraz z plakatów rozwieszonych w szkole, uczniowie dowiedzieli się na czym polega ta akcja i że można przystąpić do niej w dowolnym czasie. Do tej pory zaangażowały się następujące klasy: 4H, 3H, 2Gc, 1Gb. Zakupione przez klasy obiady zostają przekazane osobom bezdomnym i potrzebującym na terenie miasta Radomia. Akcja jest kontynuowana również w obecnym II semestrze, a wszelkich informacji udzielają p.Grażyna Sitek oraz p.Krystian Kuc.
Zapraszamy także inne klasy do udziału w takiej formie pomocy bezdomnym i gwarantujemy wdzięczność z ich strony.