Weronika Łomża zwyciężyła w VI edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Pasja Smaków"
Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.
W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).
Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.
Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka
Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k
Wróżki, wróżbici, czarodzieje ...
Andrzejki to dzień jedyny w swoim rodzaju. Wtedy to - zgodnie z tradycją - św. Andrzej uchyla rąbka tajemnicy i za sprawą znaków i wróżb podpowiada nam, co nas będzie czekać w przyszłości.
Samorząd Uczniowski wspólnie z klasami turystycznymi pod opieką Pani Ewy Guść, Pani Iwony Jeżak i Pani Moniki Gralec przygotował wróżby andrzejkowe dla wszystkich uczniów szkoły.
Turniej tenisa stołowego
Dnia 28 .11.2019 w naszej szkole na sali gimnastycznej nauczyciele wychowania fizycznego zorganizowali turniej tenisa stołowego.
Wzięło w nim udział 44 uczniów. Turniej został rozegrany systemem pucharowym.
Po zaciętej rywalizacji wyłoniono trzech najlepszych zawodników:
1 miejsce Hubert Nachyła kl 2 ga
2 miejsce Krystian Durasiewicz kl 3kz
3 miejsce Marek Gutkowski 2ka
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspaniałą sportową rywalizację.
W czwartek, 28 listopada w naszej szkole odbędzie się wojewódzki konkurs kulinarny pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia
Do kokursu zakwalifikowali się:
- Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
- Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
- Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
- Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska''
Etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
25 października odbył się etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Etap szkolny składał się z testu i 3 zadań praktycznych. W bloku Gastronomia były to:
1. rozpoznawanie, obróbka wstępna i cieplna oraz wykorzystanie wybranych grzybów w potrawach;
2. przedstawienie zasad garnirowania potraw, przygotowanie
3. dekoracji z rzodkiewki;
4. przygotowanie ciasta biszkoptowego na roladę.
W bloku Technologia żywności:
1. rozpoznawanie, wartość odżywcza i wykorzystanie wybranych nasion roślin strączkowych;
2. zasady znakowania jaj, ocena ich świeżości oraz budowa jaj;
3. zanieczyszczenia żywności, rozpoznawanie szkodników.
Najlepszy wynik w bloku Gastronomia uzyskał Beniamin Bugajski z klasy 3 ga, a w bloku Technologia żywności Agata Kalbarczyk z klasy 3 kz.
Mistrzostwa Szkoły w wyciskaniu sztangi leżąc
W dniu 22.11.2019 odbyły się Mistrzostwa szkoły w wyciskaniu sztangi leżąc.
Zwyciężył Jan Bielicki z kl 4 Gb, drugie miejsce zajął Kacper Mazur z 3 Gc, a trzecie Paweł Brach z 1 Ka.
Kacper Mazur podniósł największy ciężar.
Etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
18 października odbył się etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
W etapie okręgowym olimpiady naszą szkołę będą reprezentowały Weronika Bator z klasy 3gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3ga.
Trzymamy kciuki 3 stycznia 2020roku !!!