Dzień otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
5 marca grupa uczniów odwiedziła UP w Lublinie. Mieliśmy możliwość zapoznania się z ofertą kierunków kształcenia, działalnością kół naukowych oraz wziąć udział w interaktywnych pokazach i konkursach.
Podczas wizyty na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii wzięliśmy udział w warsztatach "Kuchenne laboratorium". Stworzyliśmy nowe, niekonwencjonalne potraw przy użyciu nietypowych eksperymentów, które pokazały nowe kombinacje smaków, barwy i konsystencji potraw. Przygotowaliśmy "jajko sadzone na słodko" - z mleka kokosowego i musu z mango oraz "deserowy ogród".
XIX Regionalny Konkurs Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej
05.03.2020 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich odbył się I etap XIX Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej.
Do konkursu przystąpiło 23 drużyny ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych z Radomia i regionu radomskiego.
Uczniowie rozwiązywali przygotowany przez panią I.Tomczyk-Spólną test ze znajomości historii Radomia, jego zabytków i biografii znanych radomskich osobistości. Konkurs jest kontynuacją XVIII edycji Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej, zainicjowanego przez komisję regionalną Stowarzyszenia Nauczycieli Polonistów Oddział w Radomiu wiosną 2001 roku. Ideą Konkursu jest: pogłębienie więzi młodych mieszkańców Radomia z miastem i regionem, budzenie i rozwijanie twórczej aktywności uczniów, upowszechnianie wiedzy o historii Radomia,poszerzanie wiedzy o twórcach kultury oraz zabytkach i historii regionu, a w tym roku także upowszechnianie walorów Jedlińska i okolicy.
Najlepsza wśród szkół ponadpodstawowych okazała się drużyna z II LO w Radomiu oraz dwie drużyny ze szkół podstawowych - PSP nr 6 i PSP 9. Gratulujemy!
IV REGIONALNY KONKURS PIĘKNEGO CZYTANIA
Nauczyciele bibliotekarze zespołu szkół spożywczych i hotelarskich zapraszają uczniów do udziału w IV REGIONALNYM KONKURSIE PIĘKNEGO CZYTANIA
Cele konkursu:
• Doskonalenie umiejętności pięknego czytania,
• Kształtowanie kultury czytelniczej,
• Rozwijanie twórczych talentów,
• Propagowanie czytelnictwa.
KONKURS BĘDZIE PRZEBIEGAŁ W DWÓCH ETAPACH:
I – ETAP SZKOLNY
Odbędzie się 11 marca o godz. 10:30 w bibliotece szkolnej.
Ocenie podlega:
• płynność i bezbłędność czytania,
• wyrazistość i dykcja,
• interpretacja tekstu,
• ogólne wrażenia artystyczne,
• dyscyplina czasowa (wystąpienie do 3 minut).
II – ETAP REGIONALNY
Odbędzie się 16 marca 2019 r. o godz. 13:00 w Zespole Szkół Muzycznych.
Zapisy już trwają. Zapraszamy do biblioteki.
Regionalny Konkurs Czytelniczy
Kiedy wszystko inne zawiedzie, dajcie za wygraną i idźcie do biblioteki
Stephen King
27-ego lutego w Zespole Szkół Budowlanych odbył się XV Regionalny Konkurs Czytelniczy organizowany przez Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistów i Stowarzyszenie Nauczyciele Bibliotekarzy Polskich. Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Chrzanowska Zuzanna i Błaszczyk Martyna-podopieczne Pani Moniki Gralec oraz Matysiak Karolina podopieczna Pani Tomczyk-Spólnej.
Uczennice zmierzyły się z czterdziestoma pytaniami z wybranych przez siebie lektur.
Do finału, który odbędzie się w Bibliotece Miejskiej 2 kwietnia zakwalifikowała się Martyna Błaszczyk. Gratulujemy!
TURNIEJ PAR MIESZANYCH W PIŁCE SIATKOWEJ
26 lutego br. na hali sportowej odbyły się turniej par mieszanych w piłce siatkowej z okazji dnia zakochanych.
Rozgrywki rozpoczęły się o g. 9.00 i trwały do g. 13.00. Zgłoszonych było 15 drużyn, rozegrano 24 spotkania.
Najlepsze pary turnieju:
I miejsce: Szmorlińska Olga, Peruga Kornel
II miejsce: Parys Magdalena, Górka Jakub
III miejsce: Rusek Julia, Nachyła Hubert
IV miejsce: Łosiak Karolina, Marszałek Łukasz
Gratulujemy wszystkim uczestnikom, brawa dla zwycięzców. Do zobaczenia za rok !!!
Patrycja i Magdalena z klasy 4OT zakwalifikowały się do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Turystyce
Siódma edycja Olimpiady realizowana jest pod hasłem „Turystyka literacka i filmowa”. Ta forma turystyki kulturowej jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się od początku XXI w. Jej celem są miejsca i obiekty związane z życiem oraz działalnością twórców, a także uwiecznione w ich opracowaniach plenery. Polega ona na poznawaniu miejsc związanych z dziełami literackimi i filmowymi, podążaniu śladami ich fikcyjnych lub rzeczywistych bohaterów.
Podczas etapu centralnego VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce zadaniem uczestników będzie zaprezentowanie potencjału turystyki literackiej i filmowej, a także wskazanie na możliwości wykorzystania różnorodnych zasobów do rozwoju tej formy turystyki.
Gratulujemy i życzymy powodzenia.
„Miłość w literaturze”
07.02.2020 r w bibliotece szkolnej ZSSiH odbył się KONKURS WALENTYNKOWY
Organizatorem konkursu byli nauczyciele- bibliotekarze , pani Monika Gralec i Samorząd Szkolny.
Uczniowie prezentowali utwory z liryki i epiki o tematyce miłosnej.
Jury w składzie: pani dyrektor Alicja Smołowik, pani Monika Gralec i pani Anna Paplińska podczas oceny brało pod uwagę: dobór repertuaru, znajomość i interpretację tekstu, a także ogólny wyraz artystyczny.
Wyróżnione zostały uczennice: Roksana Rychlicka z kl. 1 Kp Monika Bolek z kl. 4OT. Dziewczęta otrzymały nagrody w formie walentynkowych kubków i czekolad, zakupionych dzięki życzliwości Rady Rodziców, której serdecznie dziękujemy.
Podczas obrad jury uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w konkursie znajomości motywu miłości w wybranych utworach literackich. Prawidłowe odpowiedzi nagradzane były słodyczami. Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i zapraszamy na przyszły rok.
Organizatorzy.
Współczesna kuchnia restauracyjna
W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:
- zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
- medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.
fot. Marysia z 3k