Powodzenia na maturze
Uroczyste zakończenie roku szkolnego klas czwartych odbyło się 26.04.2019 r. na sali gimnastycznej. Pan dyrektor Radosław Starczewski, wszystkim absolwentom życzył powodzenia na egzaminach i w dorosłym życiu. Były kwiaty dla nauczycieli, dla uczniów nagrody i dyplomy. Po zakończeniu akademii absolwenci udali się do swoich klas na spotkanie z wychowawcami.
Uczniowie klas młodszych skierowali do starszych kolegów słowa wielkiego Polaka, Jana Pawła II: Czasem nie zaszkodzi, jak się nad sobą zamyślisz. To lepsze niż gdybyś miał lekkomyślnie przeżywać swą młodość i gubić wielki skarb, wielki niepowtarzalny skarb, który w sobie nosisz, którym jesteś Ty sam – każdy, każda. Od młodszych koleżanek i kolegów maturzyści przyjęli najlepsze życzenia radości zasiewu, wytrwałości oczekiwania i najpiękniejszych zbiorów tam, gdzie codziennie zostawicie swoje serce, swój umysł i swoje siły.
NASI KUCHARZE NAJLEPSI W POLSCE
Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.
Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.
Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.
Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
12 kwietnia 2019 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowały:
w bloku Gastronomia - Klaudia Aderek z klasy 4gc
w bloku Technologia żywności - Magdalena Wesołowska z klasy 3 gz.
Dziewczyny musiały rozwiązać test oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do kolejnego etapu. Dziękujemy Klaudii i Magdzie za wzięcie udziału w olimpiadzie i za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
TYTKA CHARYTATYWNA dla ubogich
W dniach od 25 marca do 5 kwietnia 2019 roku nasze Szkolne Koło Caritas przystąpiło do ogólnopolskiej akcji Caritas "Tytka charytatywna".
Akcja ta jest odpowiedzią na apel z Orędzia Papieża nawiązującego do słów Apostoła Jana "Nie miłujmy słowem, ale czynem". Idea akcji opiera się na wypełnieniu papierowej torby, które otrzymaliśmy od Caritas, artykułami pierwszej potrzeby - spożywczymi i chemii gospodarczej, które zostaną następnie rozprowadzone wśród ubogich.
W akcję, w naszej szkole, włączyło się sporo klas, m.in. 1Hk, 1Gb, 1Ot, 1Kc, 2H, 2Ga, 2Gc, 2Ka, 2C, 3H, 3Ga, 3Gb, 3Gc, 3Ka, 4H, 4Ot, 4Gb.
Szczególne podziękowanie, za WIELKIE SERCE, należy się klasie 1 Ka, która jako pierwsza zapełniła swoją klasową Tytkę, a oprócz tego kilka innych, jako dary osobiste od poszczególnych uczniów.
Serdecznie dziękujemy naszej młodzieży za tak wielkie wsparcie dla bardziej potrzebujących.
Odwiedziliśmy jedyne w Polsce Muzeum Polskich Rowerów
W XX-leciu międzywojennym Radom był rowerową potęgą. W Fabryce Broni produkowano rowery dziecięce, turystyczne, ale też stanowiące wyposażenie wojska czy policji.
W muzeum znajdują się eksponaty pochodzące od kolekcjonerów, między innymi członków Radomskiego Towarzystwa Retrocyklistów "Sprężyści". Można podziwiać zarówno rowery rekreacyjne, bicykle, wyścigowe, wojskowe, jak również dziecięce. Są także pamiątki związane z historią radomskiego kolarstwa. Wystawa nawiązuje do przypadającej w tym roku 90. rocznicy rozpoczęcia produkcji rowerów w radomskiej Fabryce Broni.
Po wystawie oprowadził nas Pan Łukasz Wykrota, pomysłodawca i kurator wystawy.
UWAGA KONKURS !!!! „ParlaMEM – czyli wybory 2019 do Parlamentu Europejskiego”
Zadaniem konkursowym jest stworzenie graficznego mema, rozumianego jako komunikat obrazkowy, czyli połączenie tekstu (w formie puenty) zamieszczonego na tle rysunku, grafiki lub fotografii, który zainteresuje młodzież tematyką wyborów do Parlamentu Europejskiego, które w Polsce odbędą się w dniu 26 maja 2019 roku.
Nagrodą główną, za zajęcie 1 miejsca jest kamerka sportowa, natomiast autorzy prac, które zajmą odpowiednio 2 i 3 miejsce otrzymają głośnik przenośny.
Zainteresowane osoby proszone są o kontakt z p. Moniką Pawlak.
"Narkotyki i dopalacze zabijają. Szkoda Ciebie na takie patoklimaty”
to główne hasło ruszającej właśnie kampanii edukacyjno-profilaktycznej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Więcej na:
https://www.gov.pl/web/mswia/mswia-przestrzega-mlodych-ludzi-przed-narkotykami-i-dopalaczami
Kulinarny Talent 2019 rozstrzygnięty!
28 marca 2019, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019".
Mottem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa. W autorskim menu trzeba było również wykorzystać frytki z batatów, warzywa, napar z herbaty oraz przyprawy. Na przygotowanie autorskiego menu, pod presją czasu i obecności kamer, uczestnicy mieli do dyspozycji tylko 40 minut.
Potrawy przygotowywane przez uczniów z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów - użytych technik, kreatywności i estetyki podania.
Uczennica naszej szkoły Magdalena Marszałek z klasy 3 GC została wyróżniona i otrzymała dyplom za najlepszy smak przygotowanej potrawy.
Magdalenie i jej opiekunom, Pani Halinie Kutkowskiej i Pani Jolancie Tkaczyk serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
- eliminacje szkolne do konkursu "Kulinarny Talent 2019"
NAGRODA JURY VIP dla drużyny z klasy III Gc Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego
03 kwietnia 2019 roku odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ,,Kuchnia Nadwiślańska” organizowany przez Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.
Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów gospodarzy wydarzenia. Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji.
Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona.
Do wykonania deseru należało użyć sera koziego miękkiego twarogowego i jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić w odpowiedni sposób zgodnie z francuską terminologią. Czas na wykonanie wszystkich zadań wynosił 120 min.
Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.
W konkursie przyznano nagrodę VIP dla Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego z Radomia (opiekun Halina Kutkowska). Drużyna wraz z opiekunem dziękuje za pomoc w przygotowaniu do konkursu Panu Michałowi Fabiszewskiemu.