Rok 2019 – rokiem Gustawa Herlinga-Grudzińskiego
Jeden z najwybitniejszych pisarzy polskich XX wieku został uhonorowany przez Sejm RP.
20 maja 2019 roku minęło sto lat od narodzin autora kanonicznego „Innego Świata”. Dla doniosłego uczczenia tego jubileuszu oraz „w uznaniu słowa i czynu wybitnego pisarza” rok 2019 stał się rokiem Gustawa Herlinga-Grudzińskiego. W uchwale podkreślono, że losy i twórczość pisarza stanowią „świadectwo cierpień i czynów człowieka, któremu przyszło przeżyć czasy totalitarnej przemocy i kryzysu wartości”, a autor „z niezwykłą odwagą opisuje tragedię człowieka poszukującego moralnego ładu i prawdy”.
Z tej okazji nauczyciele bibliotekarze przygotowali wystawę dotyczącą życia i twórczości tego znakomitego pisarza. Zapraszamy wszystkich uczniów do zapoznania się z tą wystawą.
„Antymina” - PROFILAKTYKA Z PASJĄ
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich brał udział w projekcie Artystyczny Program Profilaktyki Uzależnień „Antymina” - PROFILAKTYKA Z PASJĄ.
Spotkania odbyły się 2.10.2019 na sali gimnastycznej.
Celem programu jest zbudowanie świadomości wśród młodzieży o szkodach zdrowotnych i społecznych wynikających z używania substancji psychoaktywnych, alkoholu, uzależnienia od hazardu i e-uzależnienia.
W spotkaniach wzięło udział 27 klas. Uczniowie z dużym zainteresowaniem słuchali wystąpień profilaktyków, którzy poprzez dzielenie się własnymi przeżyciami, muzykę sprawiali, że przekaz trafiał do młodych odbiorców.
Tematyka spotkań obejmowała następujące zagadnienia:
- Trudny okres dojrzewania.
- Kontakt ze światem przestępczym.
- Przedwczesny niechciany seks.
- Pierwszy kontakt z używkami (papierosy, alkohol, narkotyki, dopalacze).
- Nieznany skład chemiczny substancji psychoaktywnych.
- Niekontrolowane i ryzykowne zachowania pod wpływem środków psychoaktywnych.
- Zagrożenia, skutki uboczne i konsekwencje używania substancji psychoaktywnych.
- Fakty i mity na temat popularnych dziś używek.
- Fere-style muzyka rap.
80. rocznica powstania Polskiego Państwa Podziemnego. Uroczyste odsłonięcie pomnika Armii Krajowej w Radomiu
27 września b.r. członkowie Szkolnego Koła Caritas pod opieką p. G.Sitek i p. K.Kuca wraz z innymi uczniami naszej szkoły pod opieką p .T.Piątek wzięli udział w uroczystym odsłonięciu pomnika Armii Krajowej poświęconemu żołnierzom okręgu Radomsko- Kieleckiego "Jodła".
Uroczystość poprzedziła Msza św. w katedrze p.w. Opieki Najświętszej Maryi Panny, której przewodniczył bp Henryk Tomasik. Po Eucharystii uroczysty pochód, w którym maszerowali żołnierze, poczty sztandarowe - w tym naszej szkoły, kombatanci, przedstawiciele władz Radomia, samorządowcy, parlamentarzyści, uczniowie oraz radomianie, przeszedł na plac przy pomniku przy ul. Niedziałkowskiego. Po odśpiewaniu hymnu państwowego i wciągnięciu flagi narodowej na maszt nastąpiło odsłonięcie i poświęcenie pomnika. Pomnik osadzony na granitowym słupie przedstawia wyłaniających się żołnierzy AK, na szczycie znajduje się orzeł zrywajàcy się do lotu. Honorowym gościem odsłonięcia pomnika był 98-letni kombatant kpt. Józef Łyżwa, ps. "Łowicz", najstarszy żyjący żołnierz AK Okręgu Radomsko-Kieleckiego. Uroczystość zakończył apel pamięci przeprowadzony przez żołnierzy 42. Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu oraz salwa honorowa. Przybyłe delegacje złożyły wiązanki kwiatów i zapaliły znicze.
Konkurs na Najlepszego Czytelnika w naszej szkole – czwarta edycja
UWAGA! Biblioteka szkolna ogłasza IV EDYCJĘ KONKURSU NA NAJLEPSZEGO CZYTELNIKA w naszej szkole w roku szkolnym 2019/2020.
Cele konkursu:
- promocja czytelnictwa,
- rozbudzanie zainteresowań czytelniczych,
- podnoszenie kultury czytelniczej uczniów,
- zmotywowanie uczniów do korzystania z biblioteki szkolnej.
Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich uczniów naszej szkoły.
Czas trwania konkursu od 1 października 2019 r. do 31 maja 2020 r.
Kryteria przyznania tytułu:
- liczba wypożyczonych książek (bibliotekarz zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia rozmowy na temat przeczytanej książki),
- systematyczność wypożyczeń,
- dbałość o wypożyczone książki,
- kultura zachowania ucznia na terenie biblioteki.
Zwycięzcę konkursu wyłania jury, w skład którego wchodzą nauczyciele bibliotekarze. Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę oraz dyplom. Rozdanie nagród odbędzie się podczas apelu, w dniu zakończenia roku szkolnego.
W trzeciej edycji konkursu zwyciężyła uczennica Ewa Wójcik z obecnej klasy IVHK- gratulujemy.
Światowy Dzień Turystyki
Święto turystyki obchodzone corocznie 27 września.
Tegoroczna trzydziesta edycja odbywała się pod hasłem "Świętując różnorodność".
Tak obchodziliśmy Światowy Dzień Turystyki w naszej szkole. (fot. Jacek Świątek)
Zebranie Rady Rodziców
W dniu 2 października 2019 (środa) o godz 18.00 w stołówce szkolnej odbędzie się zebranie Rady Rodziców.
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe".
W tegorocznej edycji do dnia 24.10.2019 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski i deseru wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane na podstawie dostarczonych formularzy i zdjęć. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska]
Ekstremalnie w rodzinnym Parku Rozrywki
Moc wrażeń i ekstremalnych atrakcji w Rodzinnym Parku Rozrywki w Zatorze.
Nie taki makaron straszny, jak go malują - zdrowsze warianty włoskiego specjału
Dnia 18 września grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w dwóch projektach zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w ramach XVI Lubelskiego Festiwalu Nauki. Podczas projektu "Nie taki makaron straszny, jak go malują - zdrowsze warianty włoskiego specjału" uczniowie uczestniczyli w warsztatach podczas których przygotowali:
- Makaron z fasolką szparagową, oliwkami i migdałami
- Makaron z kurkami i pistacjami
- Fusilli dyniowe
Podczas projektu "Wieprzowina na talerzu - fakty i mity" zostały przedstawione informacje dotyczące spożycia wieprzowiny w Polsce i na świecie oraz poglądy zwolenników i przeciwników spożycia wieprzowina.
Pobyt na uczelni to także okazja do spotkania z naszymi absolwentami, którzy byli tak uprzejmi, że znaleźli czas aby opowiedzieć nam o kierunkach kształcenia na uczelni, jak wyglądają zajęcia oraz działalność w studenckich kołach naukowych. Dziękujemy Danielowi i Patrykowi za miłe spotkanie.