Kurs animatora czasu wolnego w naszej szkole
Sport, zabawa i przygoda życia? Tak! Pierwszy krok do kariery w turystyce!
2 dni intensywnego treningu i zabaw w grupie otwartych, uśmiechniętych i pełnych energii uczestników.
KONKURS RECYTATORSKI
28.11.2019 r w bibliotece szkolnej ZSSiH odbyła się II EDYCJA KONKURSU WEWNĄTRZSZKOLNEGO - POEZJA PATRIOTYCZNA.
Organizatorem konkursu byli nauczyciele- bibliotekarze, pani Monika Gralec i Samorząd Szkolny.
Uczniowie recytowali poezję Władysława Broniewskiego, Edwarda Słońskiego, Józefa Mączki, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego oraz Zbigniewa Herberta.
Jury w składzie: pani dyrektor Alicja Smołowik, pani Monika Gralec i pani Milena Kaniowska podczas oceny brało pod uwagę: dobór repertuaru, znajomość i interpretację tekstu, a także ogólny wyraz artystyczny.
Pierwsze miejsce zajęła Monika Bolek uczennica klasy 4OT, drugie miejsce Karolina Rylska z klasy 1Z, wyróżnienie otrzymał Jerzy Maik uczeń klasy 4GZ. Zwycięzcy otrzymali nagrody w formie książek.
Podczas obrad jury uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w konkursie wiedzy o historii z okresu POLSKI NIEPODLEGŁEJ. Prawidłowe odpowiedzi nagradzane były słodyczami.
Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i zapraszamy na przyszły rok.
Organizatorzy.
Dzień otwarty
04.12.2019 (środa) godz. 17.00-18.00 - Dzień otwarty - spotkania z nauczycielami
"1917 rok - Tradycyjna Kuchnia Pełna Nadziei"- warsztaty kulinarne
29 listopada uczniowie klas drugich uczestniczyli w warsztatach kulinarnych "1917 rok - Tradycyjna Kuchnia Pełna Nadziei". Warsztaty zorganizowane zostały przez Stowarzyszenie "Razem dla Radomki" w ramach projektu "Na Szlaku Kulinarnym Doliny Radomki".
Przed przystąpieniem do zajęć praktycznych, uczniowie wysłuchali wykładu.
Część praktyczna to przygotowanie potraw zgodnie z recepturą pochodzącą z książki kucharskiej z roku 1917: zupy koprowej z makaronem domowym, kotletów z kapusty z sosem pieczarkowym, tortu kawowego.
Uwieńczeniem spotkania była degustacja przygotowanych potraw, które smakowały wszystkim.
Wykład i warsztaty odbyły się pod kierunkiem P.Doroty Teterycz - pracownika naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Weronika Łomża zwyciężyła w VI edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Pasja Smaków"
Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.
W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).
Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.
Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka
Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k
Wróżki, wróżbici, czarodzieje ...
Andrzejki to dzień jedyny w swoim rodzaju. Wtedy to - zgodnie z tradycją - św. Andrzej uchyla rąbka tajemnicy i za sprawą znaków i wróżb podpowiada nam, co nas będzie czekać w przyszłości.
Samorząd Uczniowski wspólnie z klasami turystycznymi pod opieką Pani Ewy Guść, Pani Iwony Jeżak i Pani Moniki Gralec przygotował wróżby andrzejkowe dla wszystkich uczniów szkoły.
Turniej tenisa stołowego
Dnia 28 .11.2019 w naszej szkole na sali gimnastycznej nauczyciele wychowania fizycznego zorganizowali turniej tenisa stołowego.
Wzięło w nim udział 44 uczniów. Turniej został rozegrany systemem pucharowym.
Po zaciętej rywalizacji wyłoniono trzech najlepszych zawodników:
1 miejsce Hubert Nachyła kl 2 ga
2 miejsce Krystian Durasiewicz kl 3kz
3 miejsce Marek Gutkowski 2ka
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspaniałą sportową rywalizację.