W czwartek, 28 listopada w naszej szkole odbędzie się wojewódzki konkurs kulinarny pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia
Do kokursu zakwalifikowali się:
- Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
- Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
- Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
- Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska''
Etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
25 października odbył się etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Etap szkolny składał się z testu i 3 zadań praktycznych. W bloku Gastronomia były to:
1. rozpoznawanie, obróbka wstępna i cieplna oraz wykorzystanie wybranych grzybów w potrawach;
2. przedstawienie zasad garnirowania potraw, przygotowanie
3. dekoracji z rzodkiewki;
4. przygotowanie ciasta biszkoptowego na roladę.
W bloku Technologia żywności:
1. rozpoznawanie, wartość odżywcza i wykorzystanie wybranych nasion roślin strączkowych;
2. zasady znakowania jaj, ocena ich świeżości oraz budowa jaj;
3. zanieczyszczenia żywności, rozpoznawanie szkodników.
Najlepszy wynik w bloku Gastronomia uzyskał Beniamin Bugajski z klasy 3 ga, a w bloku Technologia żywności Agata Kalbarczyk z klasy 3 kz.
Mistrzostwa Szkoły w wyciskaniu sztangi leżąc
W dniu 22.11.2019 odbyły się Mistrzostwa szkoły w wyciskaniu sztangi leżąc.
Zwyciężył Jan Bielicki z kl 4 Gb, drugie miejsce zajął Kacper Mazur z 3 Gc, a trzecie Paweł Brach z 1 Ka.
Kacper Mazur podniósł największy ciężar.
Etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
18 października odbył się etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
W etapie okręgowym olimpiady naszą szkołę będą reprezentowały Weronika Bator z klasy 3gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3ga.
Trzymamy kciuki 3 stycznia 2020roku !!!
Lista uczniów zakwalifikowanych do VI Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe”
Konkurs odbędzie się 28.11.2019.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)
- Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
- Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
- Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
- Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu
Nauczyciel na Medal 2019
Pani Adamczyk Monika została nominowana w plebiscycie Nauczyciel na Medal 2019. Głosowanie potrwa do poniedziałku, 18 listopada do godz. 23.
Zobacz jak można zagłosować na Panią Monikę.
https://echodnia.eu/p/kandydat/adamczyk-monika%2C1014181/
W ramach akcji wybieramy również Szkołę Roku w regionie radomskim.
Zobacz jak można zagłosować na naszą szkołę.
https://echodnia.eu/p/kandydat/zespol-szkol-spozywczych-i-hotelarskich-radom%2C1014231/
KONKURS WIEDZY O SPORCIE
Dnia 6 listopada 2019 roku w naszej szkole odbył się KONKURS WIEDZY O SPORCIE. Wzięło w nim udział 45 uczniów z różnych klas. Konkurs podzielony był na dwa etapy. Do drugiego etapu zakwalifikowało się 12 uczestników.
Największą wiedzą sportową wykazali się następujący uczniowie:
I miejsce - Adam Kwiatkowski kl 1OTP
II miejsce - Jakub Faryna kl 4GZ
III miejsce - Zuzanna Strzałkowska kl 2GB
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział. Nauczyciele wychowania fizycznego.
UWAGA KONKURS
Biblioteka szkolna dnia 28.11.19 r. o godz.11.55 zaprasza chętnych uczniów do udziału w konkursie recytatorskim poezji patriotycznej. Mile widziane utwory z okresu międzywojennego.
Najlepsze interpretacje będą wyróżnione. Na zgłoszenia czekamy w bibliotece do dnia 22.11.2019 roku.
Organizatorzy: pani Monika Gralec, nauczyciele- bibliotekarze i samorząd uczniowski.