Akademia Szachowa Marka Niedźwieckiego [KONKURS]
https://twojradom.pl/artykul/akademia-szachowa-marka/889990
Aby wziąć udział w konkursie należy:
- Rozwiązać zadania szachowe (https://twojradom.pl/artykul/akademia-szachowa-marka/889990)
- Polubić fanpage twojradom.pl
- Zaznaczyć w komentarzu pod TYM postem na Facebooku swoją chęć uczestnictwa w konkursie
- Udostępnić artykuł (https://twojradom.pl/artykul/akademia-szachowa-marka/889990) na swojej tablicy Facebooka.
Świąteczne kolędowanie
W dniu 19 grudnia 2019 r. w bibliotece szkolnej odbyło się świąteczne kolędowanie, w którym uczestniczyły następujące klasy: klasa 1H z p. Małgorzatą Rychtelską, klasa 1gap z p. Krystianem Kucem oraz klasa 1OTP i klasa 3ka pod opieką nauczycieli bibliotekarzy.
Od Jana Kochanowskiego do poety kresowego
13 grudnia 2019 r. w VI LO im. Jana Kochanowskiego odbył finał VI Międzyszkolnego Konkursu Recytatorskiego „Od Jana Kochanowskiego do poety kresowego”. W konkursie wzięło udział czterdzieści osób z dwunastu szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Monika Bolek z klasy 4 OT (podopieczna Pani Izabeli Tomczyk-Spólnej) otrzymała wyróżnienie za recytację wiersza Kazimiery Iłłakowiczówny „Narzeczona zbrodniarza”.
Gratulujemy o życzymy dalszych sukcesów .
"Polska Pomaga" - świąteczna pomoc
W dniach 6 i 7 grudnia br. członkowie naszego Szkolnego Koła Caritas pod opieką p. G. Sitek, p. T. Piątek oraz p. K.Kuca przyłączyli się do ogólnopolskiej akcji Caritas " Polska Pomaga" - świątecznej pomocy dla konkretnych, najbardziej potrzebujących osób. W ramach akcji zbieraliśmy żywność w marketach na terenie Radomia.
Zajęcia technologiczne - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
11 grudnia grupa uczniów z klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w warsztatach technologicznych zorganizowanych przez Studenckie Koła Naukowe, pod nadzorem opiekunów SKN: dr inż. Justyny Libery oraz dr inż. Anny Wirkijowskiej. Podczas pobytu na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie uczniowie wysłuchali wykładu na temat technologii produkcji kiełbas oraz technologii wypieku chleba. Studenci przygotowali również quiz multimedialny z oprogramowaniem "Kahoot!" - przy udziale smartfonów mogliśmy sprawdzić swoją wiedzę na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, najlepsi zostali nagrodzeni. W części praktycznej uczniowie mieli możliwość wejścia w rolę studentów. W salach półtechniki, przygotowali i uwędzili kiełbasy oraz upiekli chleb, które później ocenili organoleptycznie. Było miło i pysznie!!!