XXII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki
W dniach 28 i 29 marca 2019 r. odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, którego organizatorami są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 12 uczniów z 7 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z kl. 3pc Mateusz Nowak i Kacper Żurowski odbywający zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel & Fogiel.
Startujący mieli do wykonania: pieczywo wyborowe, czyli bułki, plecionki i kajzerki lub knyple, następnie chałki, rogale i drożdżówki z ciasta półcukierniczego. Ponadto każdy uczestnik przygotowywał eksponat artystyczny na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii piekarskiej.
W dniu 29 marca w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju, podczas którego ogłoszono wyniki. Miejsce III zajął Mateusz Nowak, IV miejsce Kacper Żurowski. Gratulujemy !!
„Rzemiosło - nasza przyszłość”
W dniach 1-3.04.2019 uczennice klasy 3C Anna Kuba i Karolina Sadkowska reprezentowały naszą szkołę na Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
W trakcie zmagań uczestnicy kierując się tematyką „Rzemiosło - nasza przyszłość” mieli do wykonania tort, dwa mazurki, pięć figurek z masy cukrowej oraz eksponat z karmelu lub z czekolady.
Dziewczyny zdobyły tytuł laureata i są zwolnione z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Nauczycielami przygotowującymi do zmagań były Pani B. Świąder, Pani M. Miedzińska.
Serdecznie gratulujemy sukcesu.
Natalka z kl. 4 Ot wygrała wyjątkowy konkurs WAKACJE W GRECJI
Konkurs przygotowany został przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu z myślą o tegorocznych maturzystach i przyszłych kandydatach na studia.
Nagrodę Główną wspaniałą, wakacyjną wycieczkę - dwuosobowe zaproszenie na wyjazd do Grecji w terminie 29 września-7 października 2019 r. według programu wskazanego przez Biuro Podróży Rainbow, a sfinansowany przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu, w następującym zakresie: przelot samolotem z opłatą lotniskową Warszawa – Chania– Warszawa, transfer lotnisko-hotel, koszty 7 noclegów w hotelu Summer Beach, wyżywienie all inclusive, opieka polskiego rezydenta, pakiet ubezpieczeniowy TU Europa- NNW, KL, CP, Assistance i bagaż wygrała Natalka z klasy 4 Ot.
Tuż po najważniejszym egzaminie dojrzałości tygodniowy pobyt na Krecie z pewnością zrelaksuje i powoli jej lepiej przygotować się na nowe wyzwania!
Gratulujemy i życzymy powodzenia na maturze.
MONIKA MISTRZEM CZYTANIA IV REGIONALNEGO KONKURSU PIĘKNEGO CZYTANIA
25 marca 2019 r. odbyła się uroczysta gala wręczania nagród IV REGIONALNEGO KONKURSU PIĘKNEGO CZYTANIA.
Nasza uczennica Monika Bolek z klasy III OT, otrzymała tytuł MISTRZA CZYTANIA i zdobyła pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. Organizatorem konkursu było Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich, a etap szkolny zorganizowała pani Milena Jagiełło. Przesłuchania międzyszkolne odbyły się odbyły się w dwóch terminach: 11 marca 2019 r. w Zespole Szkół Samochodowych w Radomiu dla szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz 13 marca 2019 r. w Publicznej Szkole Podstawowej nr 21 im. Ks. Jana Twardowskiego dla szkół podstawowych. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony uczniów. W konkursie wzięło udział na etapie szkolnym 638 uczniów, a na etapie międzyszkolnym 80 uczniów z 30 szkół powiatu radomskiego.
Jury było pod wrażeniem umiejętności naszej uczennicy i chwaliło ją za przemyślaną modulację głosu, odwagę w interpretacji tekstu, zaznaczona puentę oraz naturalną swobodę czytanego tekstu.
Serdeczne gratulacje dla naszej uzdolnionej uczennicy.
Milena Jagiełło
Mamy laureatów XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu !!!
W dniach 26 i 27 marca 2019 r . w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego. Współorganizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 16 uczniów z 9 szkół z całej Polski. Uczestnicy mieli do wykonania: ozdobny napis z ciemnej czekolady, ciasteczka bankietowe – 20 szt, figurki z masy cukrowej oraz 2 torty na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii cukierniczej zawarte w podstawie programowej.
27 marca odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju podczas którego ogłoszono wyniki. Nasi uczniowie z klasy 3 C znaleźli się na podium - Ewa Kulik zajęła II miejsce, a Dominik Górski III miejsce. Uzyskali tytuł Laureata, otrzymali medale, dyplomy, cenne nagrody rzeczowe oraz będą mogli uczestniczyć w Kursie cukierniczym w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESIONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Podopieczni p. M. Miedzińskiej i p. B. Świąder są zwolnieni z części teoretycznej egzaminu z kwalifikacji T.4 - Produkcja wyrobów cukierniczych.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.
https://www.tvp.info/41614838/26032019-1715/program-teleexpress-extra,odc-1847 [00:09:42]
Pielgrzymka maturzystów na Jasną Górę
26.03.2019 maturzyści z naszej szkoły pod opieką ks. Daniela Glibowskiego oraz nauczycieli katechetów G.Sitek, M.Szymańskiego i K.Kuca uczestniczyli w pielgrzymce na Jasną Górę.
Młodzież przybyła tutaj, aby pokłonić się Matce Bożej Częstochowskiej i zawierzyć jej nie tylko egzaminy, ale i swoje dalsze wybory i życiową drogę.
My katecheci chcieliśmy być z naszymi uczniami w tym świętym miejscu.
Jest to dla nich ważny sygnał, że to co się z nimi teraz dzieje, to jest czas ich ważnych wyborów i dla nas katechetów oraz księży nie jest to obojętne.
Uczniowie wyjechali stąd z przekonaniem, że nigdy nie są sami, że mają Matkę, która zawsze jest przy nich.
W drodze powrotnej, tradycyjnie już, odwiedziliśmy Sanktuarium w Gidle i zawierzyliśmy jeszcze raz nasze rodziny i ich zdrowie Matce Bożej Gidelskiej.
FROM CHALLENGE TO PASSION
Trójka naszych uczniów w dn. 18 marca 2019 wzięła udział w konkursie języka angielskiego o zasięgu międzypowiatowym „FROM CHALLENGE TO PASSION”, którego organizatorem był Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli.
Wśród piętnastu uczestników znaleźli się: Maja Rysiewska (klasa 2 Ot), Patrycja Okruta oraz Kamil Wasilewski (klasa 4 Gc). Uczniowie godnie reprezentowali naszą szkołę, płynnie i z ogromną naturalnością opowiadali w języku angielskim jury i publiczności o swoich pasjach: rysowaniu, zdrowym stylu życia i graniu na klarnecie, wykorzystując przy tym prezentacje multimedialne.
Kamil zdobył wyróżnienie, Maja – zaszczytne II miejsce, a Patrycja, jak sama stwierdziła , zdobyła cenne doświadczenie! Opiekunami konkursu były p. Marta Kleczaj i p. Zofia Rokicka-Kwiecień.
XI FESTIWAL ZUPY ZA NAMI
To był wyjątkowy dzień, pełen wrażeń!
Tegoroczna edycja Festiwalu Zupy zaprezentowała młodym ludziom zarówno tym z ostatniej klasy gimnazjum jak i ze szkoły podstawowej bogatą ofertę edukacyjną na nowy rok szkolny 2019/2020. Nasi uczniowie oprowadzali po pracowniach i odpowiadali na pytania związane z rekrutacją i nauką w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta.
Odwiedziło nas bardzo dużo gości, którzy oprócz oferty edukacyjnej mogli obejrzeć pokazy towarzyszące min. pokaz Zumby i fitness w wykonaniu Sylwii Sochy - utytułowanej zawodniczki w kulturystyce, bikini fitness, absolwentki naszej szkoły, a także pokazy ratownictwa w wykonaniu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Radomiu.
Były także stoiska zaprzyjaźnionych ze szkołą pracodawców, u których znajdują zatrudnienie absolwenci szkoły.
Tradycyjnie odwiedzający szkołę mogli spróbować zup przygotowanych przez zespoły składające się z dwóch uczniów i nauczyciela. O wygranej decydowały głosy publiczności.
W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "PIĘĆ MINUT W MEKSYKU" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz Pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "ZALEWAJKA - RADOMIANKA" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz Panią Halinę Kutkowską, a trzecie "RAJSKA KAROTKA", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i Pani Monika Gralec. Zwycięzcy otrzymali karty podarunkowe do restauracji Łyżka & Widelec, mieszczącej się w Radomiu przy ulicy Żeromskiego 52. Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "NATKA I WKŁADKA", którą przygotowali Kędzierski Cezary, Jakub Senator z klasy 3 GB z wychowawcą Panią Moniką Wasik.
Wszystkim zespołom dziękujemy i gratulujemy, wszystkie zupy były wyśmienite.
Patronem radiowym XI Festiwalu Zupy było Radio Plus Radom.
XI Festiwal Zupy w obiektywie Jacka Świątka: