Podejdź bliżej - mój przyjaciel bezdomny
Wiktoria, Flip, Jakub, Bartek wolontariusze "Przyjaciele bezdomnych" z naszej szkoły.
Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku
|
Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie spokój i radość, niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. |
20 grudnia w czwartek z okazji Świąt Bożego Narodzenia uczniowie naszej szkoły z klasy 1Ga pod opieką p. Grażyny S. oraz p. Mariusza Sz. przygotowali apel, na którym zaprezentowali zupełnie inną niż do tej pory formę przedstawienia - pantomimę. Uczniowie wcielając się w role Adama i Ewy oraz Kusiciela, począwszy od Starego Testamentu, i dochodząc do Zwiastowania, Spotkania z Elżbietą, Narodzenia Dzieciątka Jezus i Pokłonu Trzech Króli w Nowym Testamencie bardzo sugestywnie przekazali cały dramatyzm sytuacji i piękno przyjścia na świat Boskiego Zbawiciela.
Subtelna muzyka łącząca poszczególne sceny skłaniała do głębokiej refleksji i wprowadzała powoli w świąteczny nastrój.
21grudnia w piątek Grono Pedagogiczne naszej szkoły przeżyło także swoje Spotkanie Opłatkowe w równie uroczystym nastroju.
Tradycje Bożego Narodzenia w literaturze
Dnia 19.12.18 w bibliotece szkolnej spotkała się młodzież aby wspólnie poczytać na temat zwyczajów świąt Bożego Narodzenia. Czytano fragmenty: Chłopów - Władysława Reymonta oraz poezję: Przy wigilijnym stole - Jana Kasprowicza, Przyjście Mesjasza – Adama Asnyka, Wigilia w lesie - Leopolda Staffa.
Uczniowie podzielili się na III grupy. I grupa wykonała świąteczne dekoracje, II grupa opisała tradycyjne potrawy, III grupa wykonała gazetkę świąteczną. Życzenia napisali w języku polskim, angielskim, niemieckim oraz francuskim. Do pracy wykorzystali księgozbiór biblioteki oraz korzystali z centrum multimedialnego.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego 2019 Roku
Monika Stępniewska Anna Durlak
Hubert Banasik wolontariuszem roku
radioplus.com.pl
cozadzien.pl
Wielka Gala Wolontariatu w Radomiu. Kto zdobył nagrody?
echodnia.eu
Przygotowanie do kariery - warsztaty kulinarne z Robertem Sową
W czwartek, 13 grudnia 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne „Przygotowanie do kariery". W warsztatach uczestniczyło 30 uczniów z klas trzecich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Pod okiem wybitnego restauratora i szefa kuchni Roberta Sowy przygotowywali dania składające się na tzw. biznes lunch: zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatyczną pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami, kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
W czasie warsztatów przeprowadzone zostały eliminacje do prestiżowego konkursu autorstwa Roberta Sowy - KULINARNY TALENT, który wyłania i promuje kulinarne „perełki” – zdolnych, rozpoczynających życie zawodowe kucharzy, do 23. roku życia. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 28 marca w Nadarzynie, w Ptak Warsaw Expo, Hala F, przy Al. Katowickiej 62.
Naszą szkołę będzie reprezentowała Magdalena Marszałek z klasy 3 Gc. Gratulujemy i życzymy powodzenia.
Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
dami24.pl
Doskonalili umiejętności pod okiem szefa kuchni
www.cozadzien.pl
OGÓLNOPOLSKI SUKCES x 2
7 grudnia 2018 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej ”Dora Metal” odbył się X Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które były wyłonione spośród kilkudziesięciu zgłoszeń.
Konkurs organizowany jest przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie z ul. Poznańskiej oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Mieliśmy zaszczyt również i w tym roku brać udział w świetnie przygotowanym na bardzo wysokim poziomie Konkursie.
Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz Polsat News.
Zadaniem tegorocznym było przygotowanie z poniższych surowców następujące potrawy:
- deser: twaróg tłusty, burak
- danie zasadnicze: wołowina górna zrazowa, ziemniak, goździk
- zadanie techniczne: przygotowanie zakąski w ciągu 30 min o charakterze „amuse bouche” ze śledzia.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z 2GC: Weronika Łomża i Aleksandra Król przygotowane przez p. Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Musieliśmy zmierzyć się z 12 szkołami z całej Polski.
I miejsce- ZSG Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-ZSP Radzyń Podlaski
III miejsce – ZSSiH Radom
Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Wróciliśmy z pucharem za zajęcie III miejsca i z licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe, warsztaty kulinarne „Kuchnia Nowoczesna” przeprowadzane przez szefów kuchni w Warszawie oraz liczne nawiązane kontakty.
Równocześnie z konkursem kulinarnym odbyła się I Olimpiada Młodych Baristów, w której brał udział Adrian Stępień z klasy 3Gc. W konkurencji startowali uczniowie z tych samych dwunastu szkół co w konkursie kulinarnym.
Adrian w pierwszym etapie odpowiadał na 15 pytań ze znajomości kawy i sposobów parzenia.
W drugim etapie jego zadaniem było przygotowanie w czasie 6 minut dwóch porcji espresso i dwóch porcji cappuccino. Oceniane w tej konkurencji były między innymi poprawność sporządzenia espresso oraz powtarzalność wzorku na cappuccino i jakość piany mlecznej.
W trzeciej konkurencji oceniane były napoje własne na bazie kawy z przygotowanej wcześniej receptury. Czas tej konkurencji to pięć minut. Oceniane w tej konkurencji były między innymi smak, pomysłowość, prezentacja i technika wykonania. Ciężka praca podczas przygotowania do olimpiady zaowocowała drugim miejscem. Adrian pokonany został tylko przez uczennicę reprezentującą gospodarzy. Najcenniejszą nagrodą którą otrzymał są warsztaty baristy w Coffee Bar Academy.
Przygotowaniem ucznia do konkursu zajmowała się Renata Danasiewicz i Jarosław Wojciechowski.
https://www.facebook.com/grupadorametal/videos/375105126397533/
POMOC DLA KRZYSIA
W pierwszym semestrze br.sz. Szkolne Koło Caritas zainicjowało w naszej szkole AKCJĘ POMOCY DLA KRZYSIA (zbieranie plastikowych nakrętek ) - Spraw by marzenia Krzysia stały się rzeczywistością.
Krzyś choruje na EB- pęcherzowe oddzielanie się naskórka, które powoduje, że rani go każdy dotyk, ubranka, zabawki a nawet jedzenie, gdyż rany są także wewnątrz organizmu. Koszty opatrunków i pielęgnacji Krzysia to 6 tyś. zł miesięcznie więc w akcję zbierania korków włączyli się nasi uczniowie, nauczyciele oraz inni pracownicy naszej szkoły, a szczególnie panie z sekretariatu.
Po odbiór korków przyjechał tato chłopca i bardzo serdecznie podziękował opiekunom Szkolnego Koła Caritas oraz tym wszystkim, którzy włączyli się w tę szlachetną akcję. Obiecaliśmy tacie Krzysia, że będziemy kontynuować tę akcję również w drugim semestrze.
Monoporcje - mini deserki Bożeny Sikoń
Pani Małgosia i Pani Beata, nauczycielki przedmiotów zawodowych poznają nowe połączenia smaków, uczą się wykorzystywać modne nowoczesne formy i nowe sposoby składania i dekorowania mini deserków w Akademii tortownia.pl
źródło: https://www.facebook.com/tortownia/photos/a.2322046827825788/2322046911159113/?type=3&theater