III MIEJSCE w Mistrzostwach Radomia wywalczyła drużyny dziewcząt z ZSSiH . Gratulacje.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2298898573719257&set=pcb.2298898753719239&type=3&theater
CZERWIEC MIESIĄCEM OBCHODÓW 50 ROCZNICY ŚMIERCI MARKA HŁASKI
W bibliotece z tej okazji została przygotowana gazetka z życiorysem i twórczością tego pisarza. Zapraszamy.
Spotkania z rodzicami
Spotkania z rodzicami odbędą się 30 maja 2019 r. (czwartek) o godzinie 16.00.
Lekkoatletyka. Trzy medale dla naszych uczniów!
Dnia 28 maja uczniowie Naszej Szkoły rywalizowali w międzyszkolnych zawodach lekkoatletycznych w ramach XV Radomskiej Olimpiady Młodzieży.
Współzawodnictwo zakończyło się sporym sukcesem. Srebrny medal wywalczył w skoku w dal Dominik Maj z klasy 2PC. Podobne osiągniecie czyli srebrny medal w pchnięciu kulą otrzymał Aleksander Wolszczak z klasy 1GB. Po zaciętej walce w rzucie oszczepem brązowy medal trafił do uczennicy Adrianny Lao z klasy 1Z.
Wszystkim zwycięzcom gratulujemy sukcesów sportowych.
Doradztwo zawodowe w bibliotece
Przez cały rok szkolny nauczyciele biblioteki gromadzą czasopisma z zakresu doradztwa zawodowego: Food service, Przegląd gastronomiczny, Przemysł spożywczy, Przegląd piekarski i cukierniczy, Szef kuchni, Gospodarka mięsna. Czasopisma są udostępniane uczniom oraz nauczycielom w czytelni i na zajęcia edukacyjne.
Gromadzone i udostępniane są również materiały informacyjne z zakresu doradztwa zawodowego nauczycielom:
- przykłady propozycji zajęć warsztatowych,
- scenariusze zajęć edukacyjnych,
- poradniki metodyczne.
W czytelni znajduje się tablica z informacją o stronach internetowych, na temat ścieżek kariery zawodowej oraz możliwościach dalszego kształcenia.
Nauczyciele- bibliotekarze
Powodzenia na maturze
Uroczyste zakończenie roku szkolnego klas czwartych odbyło się 26.04.2019 r. na sali gimnastycznej. Pan dyrektor Radosław Starczewski, wszystkim absolwentom życzył powodzenia na egzaminach i w dorosłym życiu. Były kwiaty dla nauczycieli, dla uczniów nagrody i dyplomy. Po zakończeniu akademii absolwenci udali się do swoich klas na spotkanie z wychowawcami.
Uczniowie klas młodszych skierowali do starszych kolegów słowa wielkiego Polaka, Jana Pawła II: Czasem nie zaszkodzi, jak się nad sobą zamyślisz. To lepsze niż gdybyś miał lekkomyślnie przeżywać swą młodość i gubić wielki skarb, wielki niepowtarzalny skarb, który w sobie nosisz, którym jesteś Ty sam – każdy, każda. Od młodszych koleżanek i kolegów maturzyści przyjęli najlepsze życzenia radości zasiewu, wytrwałości oczekiwania i najpiękniejszych zbiorów tam, gdzie codziennie zostawicie swoje serce, swój umysł i swoje siły.
NASI KUCHARZE NAJLEPSI W POLSCE
Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.
Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.
Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.
Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
12 kwietnia 2019 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowały:
w bloku Gastronomia - Klaudia Aderek z klasy 4gc
w bloku Technologia żywności - Magdalena Wesołowska z klasy 3 gz.
Dziewczyny musiały rozwiązać test oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do kolejnego etapu. Dziękujemy Klaudii i Magdzie za wzięcie udziału w olimpiadzie i za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
TYTKA CHARYTATYWNA dla ubogich
W dniach od 25 marca do 5 kwietnia 2019 roku nasze Szkolne Koło Caritas przystąpiło do ogólnopolskiej akcji Caritas "Tytka charytatywna".
Akcja ta jest odpowiedzią na apel z Orędzia Papieża nawiązującego do słów Apostoła Jana "Nie miłujmy słowem, ale czynem". Idea akcji opiera się na wypełnieniu papierowej torby, które otrzymaliśmy od Caritas, artykułami pierwszej potrzeby - spożywczymi i chemii gospodarczej, które zostaną następnie rozprowadzone wśród ubogich.
W akcję, w naszej szkole, włączyło się sporo klas, m.in. 1Hk, 1Gb, 1Ot, 1Kc, 2H, 2Ga, 2Gc, 2Ka, 2C, 3H, 3Ga, 3Gb, 3Gc, 3Ka, 4H, 4Ot, 4Gb.
Szczególne podziękowanie, za WIELKIE SERCE, należy się klasie 1 Ka, która jako pierwsza zapełniła swoją klasową Tytkę, a oprócz tego kilka innych, jako dary osobiste od poszczególnych uczniów.
Serdecznie dziękujemy naszej młodzieży za tak wielkie wsparcie dla bardziej potrzebujących.