PATRYCJA Z 3 Ot W FINALE VI OLIMPIADY WIEDZY O TURYSTYCE
Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na ogłoszenie wyników VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której etap okręgowy odbył się 7 grudnia 2018 roku w Zarządzie Głównym PTTK w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Patrycja z klasy 3Ot i Maciej z klasy 4 Ot pod opieką Pani Ewy Guść.
Po ogłoszeniu wyników możemy pogratulować Patrycji Morawskiej, która zajęła pierwsze miejsce (na 260 startujących w całej Polsce). Patrycja rozwiązywała test i zadanie praktyczne i uzyskała imponujący wynik - 83 punkty ex aequo z trzema uczestniczkami olimpiady.
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE!!!
NAJPIĘKNIEJSZE UJĘCIA MIŁOŚCI W LITERATURZE; ŚPIEWANIE POEZJI MIŁOSNEJ
♥ Z okazji WALENTYNEK w dniu 14.02.2019 r. biblioteka szkolna zorganizowała głośne czytanie literatury pięknej i śpiewanie poezji miłosnej…. ♥
♥ Wydarzenie to cieszyło się dużą popularnością… ♥
♥ Uczniowie prezentowali wybrane fragmenty literatury pięknej, a do wspólnego śpiewania zachęciły przegotowane śpiewniki, więc każdy miał okazję sprawdzić swoje możliwości wokalne… ♥
♥ chętnych nie brakowało… ♥
♥ Nauczyciele bibliotekarze promowali również dzieła literatury klasycznej, które mimo, że powstały setki lat temu, nic nie tracą ze swej aktualności. Jest w czym wybierać, ponieważ tematyka miłosna była ulubionym tematem wielu twórców. Dlatego też warto przeczytać „Wichrowe wzgórza” Emily Jane Bronte, „Panią Bovary” Gustava Flauberta czy fenomenalnie zekranizowaną w 1997 r. z Sophie Marceau w roli głównej - „Annę Kareninę” Lwa Tołstoja. ♥
♥ Fani szkolnych lektur mogą sięgnąć po dramat najsłynniejszej pary kochanków, a mianowicie po „Romea i Julię” W. Szekspira. Z kolei o sieci intryg miłosnych, z których ciężko znaleźć jakiekolwiek rozsądne wyjście opowiada książka, jak na tamte czasy skandaliczna - „Niebezpieczne związki” Choderlosa de Laclosa. A jeżeli nie interesują nas perypetie wyrafinowanych libertynek czy nieśmiałych dziewic, warto pokusić się o lekturę „Miłości w czasach zarazy” Garcia Gabriela Marqueza. Wymieniając pozycje z klasyki romansu nie można zapomnieć o powieści kobiecej, gdzie prym wiedzie niewątpliwie Jane Austen. „Rozważna i romantyczna” oraz „Duma i uprzedzenie” to pozycje godne polecenia na długie wieczory przy herbacie…. ♥
ZAPRASZAMY WSZYSTKICH ZAKOCHANYCH W KSIĄŻCE,
BO W BIBLIOTECE WALENTYNKI TRWAJĄ CAŁY ROK
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Studniówka 2019
https://www.facebook.com/zebrra.tv/videos/
zebrra.tv
Studniówki 2019: "Gastronomik" (zdjęcia)
cozadzien.pl
"Wariacje z Wieprzowiną" w Gastronomiku
www.cozadzien.pl
Kamil Sałbut zwyciężył w wojewódzkim etapie II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
W turnieju wzięło udział siedmioro uczniów ze szkół branżowych kształcących w zawodzie kucharz z Pionek, Radomia, Starachowic i Przysuchy.
Tematem tegorocznej edycji turnieju są „Wariacje z wieprzowiną”.
Etap okręgowy turnieju składał się z dwóch etapów:
- etap pierwszy część pisemna – uczestnicy rozwiązywali test teoretyczny sprawdzający wiadomości
- etap drugi - część praktyczna – zadaniem każdego uczestnika było sporządzenie trzech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny.
Pierwsze miejsce zajął Kamil Sałbut z klasy 3 KA w ZSSiH, drugie miejsce przypadło Marlenie Warchoł również z klasy 3 KA w ZSSIH, a trzecie Angelice Zawadzkiej z CKZiU w Pionkach.
Nad prawidłowością Turnieju czuwało Jury w składzie: Pani Joanna Trzepałka - wizytator Kuratorium Oświaty w Warszawie Delegatura w Radomiu, Pani Bożena Puton zastępca dyrektora ZSSiH, Pani Natalia Różańska menager w Hotelu i Restauracji Pod Różami, Pani Ewa Skurkiewicz menager w Hotelu i Restauracji Dworek Saski, Pan Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH, oraz Pani Małgorzata Czyżykowska nauczyciel przedmiotów zawodowych w Pionkach. Jury przewodniczyła Pani Joanna Trzepałka.
Sponsorami etapu wojewódzkiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz byli: Rada Rodziców przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Dworek Saski, firma AASPEN wyposażenie gastronomii, Hotel pod Różami, a także organizacja MyFuture , której celem jest wspieranie młodych ludzi w podejmowaniu decyzji związanych z ich przyszłą karierą i edukacją.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Monika Kwiatkowska.
Wyjątkowi goście w naszej szkole
W poniedziałek, 21 stycznia 2019 r. w naszej szkole odbyła się konferencja poświęcona organizacji praktycznej nauki zawodu.
Wzięli w niej udział pracodawcy branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej z którymi szkoła od lat współpracuje, u których uczniowie odbywają praktyki zawodowe.
Goście zostali zapoznani z bazą dydaktyczną szkoły.
W programie konferencji znalazły się również: założenia reformy szkolnictwa zawodowego, organizacja egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe oraz realizacja praktycznej nauki zawodu ze szczególnym uwzględnieniem współpracy z pracodawcami.
„FERIE Z KSIĄŻKĄ”
Zapraszamy wszystkich pracowników szkoły, uczniów oraz ich rodziców do wypożyczania książek na ferie zimowe.
Każdy znajdzie coś dla siebie. Czas wyruszyć w daleką podróż.
Książka to relaks, odpoczynek, rozrywka intelektualna, a ferie to idealny moment na poszerzenie wyobraźni.
Biblioteka zaprasza.
Znamy laureatów etapu okręgowego XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
Ewa i Dominik z klasy 3 C zwyciężyli w etapie wojewódzkim XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO, który odbył się 17 stycznia 2019 r. w naszej szkole.
Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe.
Zadaniem II etapu Turnieju było wykonanie:
- okrągłego tortu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)
- ciastek bankietowych (małe ciasteczek z dekoracją, na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych z kremem russel)
- figurek marcepanowych
- dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady
oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych.
Prace oceniała Komisja w składzie: Pani Małgorzata Mizera, Pani Anna Jankowska i Pani Bożena Puton.
Co przekonało jury? Jakie torty i ciastka przygotowali nasi uczniowie?
Zdradzimy to dopiero w czasie finału (etapu ogólnopolskiego turnieju), który odbędzie się 26, 27 marca 2019 r. w Poznaniu.
Ewie i Dominikowi gratulujemy i życzymy powodzenia na konkursie w Poznaniu.