TYTUŁ "SREBRNEJ SZKOŁY 2019"
Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” ogłosiła wyniki 21. Rankingu Techników i Liceów w Polsce. Otrzymaliśmy tytuł "SREBRNEJ SZKOŁY 2019". Oznacza to że Technikum w Zespole Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019.
Nasza szkoła zajęła zajęła 2 miejsce w Radomiu, 31 miejsce w województwie mazowieckim i 236 miejsce w Polsce. W tegorocznym rankingu rywalizowało 1731 Techników z całej Polski!
Zgodnie z postanowieniem Kapituły, technika zostały ocenione za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach (20%), wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych (20%), wyniki matury z przedmiotów dodatkowych (30%), oraz wyniki egzaminu zawodowego (30%). Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł egzogenicznych (zewnętrznych) wobec ocenianych szkół. Źródłem danych były protokoły komitetów głównych olimpiad, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur oraz egzaminów zawodowych, oraz System Informacji Oświatowej.
W zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.
Etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W naszym okręgu wzięło udział 61 uczestników. Naszą szkołę reprezentowały: Patrycja Okruta z klasy 4 gc oraz Adrianna Suwała z klasy 4gb. Uczennice miały do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musiały wykazać się wiedzą z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Patrycja uzyskała wyróżnienie zajmując piąte miejsce. Mimo, że żadna z dziewcząt nie uzyskała awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z nich dumni, z ich wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady! Dziękujemy za chęć udziału i gratulujemy, jednocześnie życząc dalszych sukcesów!!!
Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady były "Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu".
Mleko i produkty mleczne, pomimo, że nie zajmują głównego miejsca w piramidzie żywieniowej, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak osteoporoza i nowotwory. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości.
VIII Radomski Orszak Trzech Króli "Odnowi oblicze ziemi"
6 Stycznia 2019 r. w niedzielę, uczniowie naszej szkoły należący do Szkolnego Koła Caritas, pod opieką p. Grażyny S. oraz p. Krystiana K., jak co roku, aktywnie włączyli się w obchody VIII Radomskiego Orszaku Trzech Króli "Odnowi oblicze ziemi".
Na prośbę organizatora ks. Gabriela oraz Radomskich Rycerzy Kolumba przybyliśmy godzinę przed rozpoczęciem Orszaku i zajęliśmy się rozprowadzaniem śpiewników z kolędami , kolorowych koron oraz aktualnych plakietek AD2019. Widząc radość obdarowanych, szczególnie najmłodszych uczestników Orszaku, pomimo dość dużego mrozu, wytrwaliśmy do samego końca. Maszerowaliśmy z Rynku Starego Miasta przez Plac Konstytucji 3-Maja aż do Placu Corazziego, śpiewając wspólnie ze wszystkimi najpiękniejsze kolędy. Zatrzymywaliśmy się w miejscach, w których uczniowie Radomskich szkół przedstawiali sceny dotyczące Bożego Narodzenia. Na końcu Orszaku czekała nas gorąca herbata i błogosławieństwo ks. bp Henryka Tomasika, po którym rozeszliśmy się do domów.
ZAWIESZONA ZUPA, ZAWIESZONY POSIŁEK
Akcja pomocy bezdomnym, zainicjowana przez byłego ucznia naszej szkoły Bartka Maślaka i ks.Daniela uczącego w naszej szkole, skierowana jest do wszystkich tych, którzy czują potrzebę pomocy tej grupie ludzi.
W Radomiu jest wybranych kilka punktów; Bar "U Grubego" przy ul. Traugutta 2/4 oraz przy ul.Wałowej 3a - Zupa dla ubogiego 3 zł, Bar "Chińskie Jadło" przy ul. Sienkiewicza 3 - Obiad dla ubogiego 10 zł , Restauracja "La Spezia" przy ul. Sandomierskiej 1 - Obiad dla ubogiego 12 zł, gdzie można wykupić Zawieszoną Zupę albo Zawieszony Posiłek. Płacimy za te dania , ale ich nie zjadamy. Ciepły posiłek trafia do bezdomnych. Jest im rozdawany w Parku Kościuszki w sobotę o godz. 12 przez działających w Radomiu Przyjaciół Bezdomnych, wśród których są także uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Ten sposób pomocy jest jednocześnie dobrym pretekstem do spotkania i poznania bezdomnych osób. Może, gdy zobaczą, że są ludzie , którzy ofiarowują im swój wolny czas, rozmowę i pamiętają o nich, przekonają się do zmiany sposobu życia.
JEDNA KLASA - JEDEN OBIAD
W bieżącym roku szkolnym, od października trwa w naszej szkole akcja zainicjowana przez ks.Daniela JEDNA KLASA- JEDEN OBIAD.
Na wszystkich lekcjach religii od katechetów oraz z plakatów rozwieszonych w szkole, uczniowie dowiedzieli się na czym polega ta akcja i że można przystąpić do niej w dowolnym czasie. Do tej pory zaangażowały się następujące klasy: 4H, 3H, 2Gc, 1Gb. Zakupione przez klasy obiady zostają przekazane osobom bezdomnym i potrzebującym na terenie miasta Radomia. Akcja jest kontynuowana również w obecnym II semestrze, a wszelkich informacji udzielają p.Grażyna Sitek oraz p.Krystian Kuc.
Zapraszamy także inne klasy do udziału w takiej formie pomocy bezdomnym i gwarantujemy wdzięczność z ich strony.
Podejdź bliżej - mój przyjaciel bezdomny
Wiktoria, Flip, Jakub, Bartek wolontariusze "Przyjaciele bezdomnych" z naszej szkoły.
Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku
|
Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie spokój i radość, niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. |
20 grudnia w czwartek z okazji Świąt Bożego Narodzenia uczniowie naszej szkoły z klasy 1Ga pod opieką p. Grażyny S. oraz p. Mariusza Sz. przygotowali apel, na którym zaprezentowali zupełnie inną niż do tej pory formę przedstawienia - pantomimę. Uczniowie wcielając się w role Adama i Ewy oraz Kusiciela, począwszy od Starego Testamentu, i dochodząc do Zwiastowania, Spotkania z Elżbietą, Narodzenia Dzieciątka Jezus i Pokłonu Trzech Króli w Nowym Testamencie bardzo sugestywnie przekazali cały dramatyzm sytuacji i piękno przyjścia na świat Boskiego Zbawiciela.
Subtelna muzyka łącząca poszczególne sceny skłaniała do głębokiej refleksji i wprowadzała powoli w świąteczny nastrój.
21grudnia w piątek Grono Pedagogiczne naszej szkoły przeżyło także swoje Spotkanie Opłatkowe w równie uroczystym nastroju.
Tradycje Bożego Narodzenia w literaturze
Dnia 19.12.18 w bibliotece szkolnej spotkała się młodzież aby wspólnie poczytać na temat zwyczajów świąt Bożego Narodzenia. Czytano fragmenty: Chłopów - Władysława Reymonta oraz poezję: Przy wigilijnym stole - Jana Kasprowicza, Przyjście Mesjasza – Adama Asnyka, Wigilia w lesie - Leopolda Staffa.
Uczniowie podzielili się na III grupy. I grupa wykonała świąteczne dekoracje, II grupa opisała tradycyjne potrawy, III grupa wykonała gazetkę świąteczną. Życzenia napisali w języku polskim, angielskim, niemieckim oraz francuskim. Do pracy wykorzystali księgozbiór biblioteki oraz korzystali z centrum multimedialnego.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego 2019 Roku
Monika Stępniewska Anna Durlak
Hubert Banasik wolontariuszem roku
radioplus.com.pl
cozadzien.pl
Wielka Gala Wolontariatu w Radomiu. Kto zdobył nagrody?
echodnia.eu
Przygotowanie do kariery - warsztaty kulinarne z Robertem Sową
W czwartek, 13 grudnia 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne „Przygotowanie do kariery". W warsztatach uczestniczyło 30 uczniów z klas trzecich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Pod okiem wybitnego restauratora i szefa kuchni Roberta Sowy przygotowywali dania składające się na tzw. biznes lunch: zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatyczną pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami, kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
W czasie warsztatów przeprowadzone zostały eliminacje do prestiżowego konkursu autorstwa Roberta Sowy - KULINARNY TALENT, który wyłania i promuje kulinarne „perełki” – zdolnych, rozpoczynających życie zawodowe kucharzy, do 23. roku życia. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 28 marca w Nadarzynie, w Ptak Warsaw Expo, Hala F, przy Al. Katowickiej 62.
Naszą szkołę będzie reprezentowała Magdalena Marszałek z klasy 3 Gc. Gratulujemy i życzymy powodzenia.