Zaproszenie
Biblioteka szkolna dnia 26.10.2018 r. o godzinie 10 35 zaprasza chętnych uczniów do udziału w prezentacji poezji patriotycznej. Mile widziane utwory współczesne- dowolna interpretacja. Najlepsze interpretacje będą wyróżnione. Na zgłoszenia czekamy w bibliotece do dnia 25.10.2018 r.
Organizatorzy: pani Barbara Kotwa oraz nauczyciele- bibliotekarze.
Spacer po Warszawie śladami niepodległości
Dnia 11 października 2018 r. klasa 2 Ot wybrała się na wycieczkę po Warszawie. Zwiedzili Cmentarz Wojskowy na Powązkach i Starówkę. O historii cmentarza opowiadał przewodnik, a na trasie Zamek Królewski, pomnik Adama Mickiewicza, Pałac Prezydencki, pałac Piłsudskiego, pomnik Bolesława Prusa, Uniwersytet Warszawski, Bazylika św. Krzyża i Sejm przewodnikami byli uczestnicy wycieczki czyli uczniowie klasy 2 Ot.
Wycieczka zakończona została bardzo ekscytującym elementem czyli Horror House, w którym wszyscy musieli wykazać się spostrzegawczością oraz opanowaniem. Emocje były skrajne – przez śmiech aż po łzy.
Wspólnie spędzony czas udało się połączyć z odrobiną historii oraz sprawdzeniem umiejętności zawodowych.
Radomskie Dyktando
W sobotę 29.09.2018 roku odbyła się XIII edycja Radomskiego Dyktanda.
Udział w konkursie zadeklarowało prawie stu kandydatów - 98 osób, w tym 24 z powiatu radomskiego. Ostatecznie w szranki stanęło 72 śmiałków, którzy zmierzyli się z konkursowym tekstem.
Dyktando pisały też uczennice naszej szkoły z klasy IV TH - Paulina, Kinga, Patrycja, podopieczne Pani Barbary Kotwy. Tekst dyktował jak zawsze jego autor, profesor Andrzej Markowski, członek Rady Języka Polskiego przy Polskiej Akademii Nauk.
Zdjęcia z konkursu można znaleźć na fanpage'u Miejskiej Biblioteki Publicznej w Radomiu: https://www.facebook.com/pg/mbpradom
Tekst dyktanda można znaleźć na stronie: https://echodnia.eu
Uwolnij książkę
Akcja „Uwolnij książkę” jest adresowana do wszystkich, którzy lubią czytać i chcą się dzielić książkami z innymi. W Bibliotece od września 2015 r. działa oficjalna półka bookcrossingowa. Bookcrossing to społeczna ogólnoświatowa forma popularyzowania czytelnictwa, ruchoma wirtualna biblioteka, bez własnej siedziby, regałów i kart bibliotecznych.
Idea Bookcrossingu zrodziła się w 2001 r. w Stanach Zjednoczonych i swoim zasięgiem obiegła cały świat. W Polsce funkcjonuje od 2003 r. wzbudzając duże zainteresowanie i popularność. Bookcrossing, czyli krążąca książka lub książka w podróży, ma na celu podniesienie poziomu czytelnictwa i spopularyzowanie samego faktu czytania. Bookcrossing polega na zostawianiu przeczytanych książek w miejscach publicznych (park, pociąg, ulubiony pub, wybrany sklep, teatr, kawiarnia, galeria, kino), jak również w miejscach w tym celu przygotowanych - półkach, stolikach, regałach po to, by znalazca mógł je przeczytać i przekazać dalej. Właśnie taka półka znajduje się w holu Biblioteki. Zapraszamy!
Informacji o akcji „Uwolnij książkę – Bookcrossing” udziela: Milena Jagiełło – nauczyciel bibliotekarz
Hola! Gorące pozdrowienia ze słonecznej Hiszpanii!
Wraz ze wspaniałym profesorem Bartoszem Stachnio jesteśmy w mieście granatem słynącym, a zwie się Granada. Mamy za sobą pierwszy dzień stażu.
Trzymajcie za nas kciuki!
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny", który odbędzie się 24.10.2018 r. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu. Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Regulamin etapu szkolnego „Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny"
Warsztaty na Uniwersytecie Przyrodniczym w ramach XV Lubelskiego Festiwalu Nauki
Dnia 18 września grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w dwóch projektach zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w ramach XV Lubelskiego Festiwalu Nauki.
Podczas projektu "Włoska pasta - zdrowsza i prostsza niż myślisz!" uczniowie uczestniczyli w warsztatach podczas których przygotowali :
• Ravioli marchwiowe z ricottą, szpinakiem i masłem szałwiowym
• Tagliolini z sepią z pesto pietruszkowym
• Tagliatelle szpinakowe z sosem napoli
• Farfalle z sosem marchwiowym
Projekt "Wędliny, które dojrzewają jak wino. Tajniki wędlin dojrzewających" przybliżył nam proces otrzymywania wędlin dojrzewających. Mieliśmy również możliwość degustacji kilku wędlin - polskiego Kindziuka, hiszpańskiej Chorizo, włoskiego Salami i Prosciutto, niemieckiej Szynki szwarcwaldzkiej.