Kiedy przychodzi Święty Mikołaj?
W Noc Wigilijną? Wchodzi przez komin, a potem otwiera swój wór i rozdaje prezenty.
Na Kaszubach i we Wielkopolsce Mikołaj wkłada słodycze drobne prezenciki do bucików lub skarpet. W innych regionach kraju pod poduszkę.
U nas 6 grudnia elfy częstują słodkościami, pełnoletni uczniowie oddają krew, a chłopcy z klas pierwszych uczestniczą w rozgrywkach w ramach IX Mikołajkowego Turnieju o Puchar Przechodni Dyrektora Szkoły.
Etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności
24 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyli w nim uczniowie klasy 3TZ w zawodzie technik technologii żywności: Natalia, Marcelina, Maciej i Kamil. Młodzi technolodzy rozwiązywali test składający się z 50 zadań, a najlepsi przeszli do części ustnej Olimpiady.
Ostateczne wyniki etapu okręgowego, rozstrzygające o zakwalifikowaniu się do etapu centralnego w Poznaniu, będą znane pod koniec grudnia.
Mickiewicz odnaleziony!
Z ośmiu rywalizujących ze sobą drużyn podczas Szkolnej Gry Terenowej Szukamy Mickiewicza dwie rozwiązały zadania w imponujący sposób.
Uczestnicy z klas 1 KZ, 1 Gc, 2 HK, 2 Ga, 2 Gb, 2C, 2 Ot zmierzyli się z zadaniami dotyczącymi biografii i twórczości Adama Mickiewicza. Konkurencja dotycząca oferty turystycznej ośrodka Soplicowo opartej na fragmentach Pana Tadeusza wykazała, że młodzież potrafi bardzo różnorodnie odczytać wiekopomne dzieło. Jedni doszukiwali się w w nim możliwości wypoczynku na łonie natury, inni rekreacji z niepospolitymi atrakcjami, jak budzenie przez młodą i piękna niewiastę z filiżanką kawy zamiast przez tradycyjne pianie koguta.
Obchodom 162 rocznicy śmierci Adama Mickiewicza towarzyszyły prezentacje biograficzne, projekcja filmu Pan Tadeusz oraz artystyczne recytacje fragmentów dzieł Wieszcza.
Warsztaty chemiczne i ekologiczne
W dniu 17.11.2017 uczniowie z klasy 3Z pod opieką Pani Jolanty Wardy uczestniczyli w zajęciach na terenie oczyszczalni ścieków w Lesiowie. Uczniowie poszerzyli wiedzę na temat chemicznego procesu otrzymywania biogazu, nitryfikacji, denitryfikacji i filtracji. Zobaczyli nowoczesne instalacje do fermentacji osadowej i odwadniania ścieków, urządzenia, które pozwalają wykorzystywać w procesach technologicznych gaz produkowany z osadów.
To nic nie kosztuje, a może uratować czyjeś zdrowie lub życie
Nasi uczniowie po raz kolejny udowodnili, że warto pomagać. Ich postawa jest godna naśladowania i zasługuje na uznanie!
24 Międzynarodowe Targi HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO® za nami
Zobaczyliśmy nowoczesny sprzęt i urządzenia do wyposażenia zakładów gastronomicznych i hoteli, podglądaliśmy pracę doświadczonych kucharzy i barmanów, degustowaliśmy przyrządzane przez nich dania i napoje.
Podczas tegorocznej edycji Targów wybitni szefowie, znani m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych, zaprezentowali w Kuchni Mistrzów swoją wizję przyrządzania potraw, a branżowi specjaliści podzielili się wiedzą z zakresu food-pairingu (sztuki łączenia smaków) oraz marketingu sensorycznego.(fot. Kacper Wojtysiak)
16 listopada - Międzynarodowy Dzień Tolerancji
Święto szacunku, akceptacji i uznania bogactwa różnorodności kultur na świecie.
Data nie jest przypadkowa. 16 listopada 1995 roku państwa członkowskie UNESCO przyjęły Deklarację Zasad Tolerancji. Napisano w niej m.in.: Tolerancja to szacunek, akceptacja i uznanie bogactwa różnorodności kulturowej naszego świata, wielości form wyrazu i wymiarów człowieczeństwa. Rozwija się dzięki wiedzy, otwartości, komunikacji oraz wolności myśli, sumienia i religii. Tolerancja to harmonia różnorodności. To nie tylko obowiązek moralny, ale także wymóg polityczny i prawny. Tolerancja - cnota, która czyni możliwym pokój - przyczynia się do zastąpienia kultury wojny kulturą pokoju.
Dla każdego z nas Dzień Tolerancji powinien stać się okazją do zastanowienia się nad własną postawą wobec innych, szczególnie przedstawicieli innych kultur, religii czy regionów świata.
W naszej szkole obchodziliśmy go tak:
Etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
Dnia 15.11.2017 w naszej szkole odbył się etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W zawodach wzięło udział 19 uczniów trzecich klas o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zajął Kacper Zybura z klasy III Ka. Uczeń ten będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.