Światowy Dzień Turystyki
Święto turystyki obchodzone corocznie 27 września.
Tegoroczna trzydziesta edycja odbywała się pod hasłem "Świętując różnorodność".
Tak obchodziliśmy Światowy Dzień Turystyki w naszej szkole. (fot. Jacek Świątek)
Zebranie Rady Rodziców
W dniu 2 października 2019 (środa) o godz 18.00 w stołówce szkolnej odbędzie się zebranie Rady Rodziców.
Szkolny Konkurs Kulinarny "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe"
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe".
W tegorocznej edycji do dnia 24.10.2019 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski i deseru wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane na podstawie dostarczonych formularzy i zdjęć. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska]
Ekstremalnie w rodzinnym Parku Rozrywki
Moc wrażeń i ekstremalnych atrakcji w Rodzinnym Parku Rozrywki w Zatorze.
Nie taki makaron straszny, jak go malują - zdrowsze warianty włoskiego specjału
Dnia 18 września grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w dwóch projektach zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w ramach XVI Lubelskiego Festiwalu Nauki. Podczas projektu "Nie taki makaron straszny, jak go malują - zdrowsze warianty włoskiego specjału" uczniowie uczestniczyli w warsztatach podczas których przygotowali:
- Makaron z fasolką szparagową, oliwkami i migdałami
- Makaron z kurkami i pistacjami
- Fusilli dyniowe
Podczas projektu "Wieprzowina na talerzu - fakty i mity" zostały przedstawione informacje dotyczące spożycia wieprzowiny w Polsce i na świecie oraz poglądy zwolenników i przeciwników spożycia wieprzowina.
Pobyt na uczelni to także okazja do spotkania z naszymi absolwentami, którzy byli tak uprzejmi, że znaleźli czas aby opowiedzieć nam o kierunkach kształcenia na uczelni, jak wyglądają zajęcia oraz działalność w studenckich kołach naukowych. Dziękujemy Danielowi i Patrykowi za miłe spotkanie.
Rozpoczynamy akcję: BOOKCROSSING czyli UWOLNIJ KSIĄŻKĘ!! DZIEL SIĘ Z INNYMI RADOŚCIĄ CZYTANIA
Regulamin udziału w akcji „bookcrossing”
- Książki wyłożone na naszym bookcrossingowym regale są udostępniane za darmo każdemu chętnemu czytelnikowi, uczniom naszej szkoły, ich rodzicom, i wszystkim pracownikom.
- Wystarczy podejść do regału, znaleźć coś interesującego dla siebie i … zacząć czytać.
- Z wolnego księgozbioru można korzystać na miejscu, w obrębie szkoły lub zabrać książkę do domu.
- Po skończeniu lektury odłóż swój egzemplarz na miejsce.
- Jednorazowo możesz zabrać do domu 1 książkę.
- Jeśli książka miałaby zostać z Tobą na zawsze, uzupełnij księgozbiór i za zgodą rodziców przynieś w to miejsce jakąś książkę od siebie.
- Szanujemy się nawzajem, więc postaraj się, by przyniesione z domu egzemplarze nie były zniszczone. Pomyśl, czy książka którą chcesz uwolnić (oddać) jest ciekawa i godna polecenia. Takie powinny być wszystkie książki z naszego regału.
- Dbamy o wszystkie „uwalniane” książki! 10.Darzymy Cię zaufaniem! Wierzymy, że będziesz odpowiedzialnie angażował się w naszą wspólną akcję. Zapraszamy nauczyciele- bibliotekarze.
„Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych”
Projekt jest skierowany do uczniów szczególnie uzdolnionych z przedmiotów ogólnych i zawodowych, którzy w roku szkolnym 2019/2020 będą uczniami, szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe (z wyłączeniem szkół dla dorosłych) na Mazowszu.
W ramach wymagań edukacyjnych brane są pod uwagę ponadprzeciętne wyniki w nauce, a dodatkowo premiowane będą osiągnięcia za zdobycie tytułu laureata lub finalisty w olimpiadach i/lub konkursach.
Nabór wniosków zostanie przeprowadzony dwuetapowo:
Etap I – elektroniczna rejestracja wniosków na stronie internetowej projektu pod adresem: https://stypendiazawodowe.oeiizk.waw.pl/, w zakładce: Panel użytkownika poprzez wybranie opcji: Zakładanie nowego konta.
Etap II – przekazanie wersji papierowej dokumentów na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departamentu Edukacji Publicznej i Sportu, Biura Wspierania Szkolnictwa Zawodowego pod adres: ul. B. Brechta 3, 03-472 Warszawa.
W ramach Programu stypendialnego planuje się przyznanie 518 stypendiów. Jego wartość wyniesie około 5000 zł.
Stypendysta poprzez realizację Indywidualnego planu rozwoju zawodowego ucznia będzie mógł je przeznaczyć m.in. na zakup pomocy dydaktycznych, sprzętu komputerowego, fachowej literatury, opłacenie uczestnictwa w obozach, wycieczkach edukacyjnych, kursach językowych, korzystania z Internetu, itp.
Więcej informacji o warunkach udziału w projekcie oraz procedurze rekrutacyjnej można będzie znaleźć w Regulaminie przyznawania i przekazywania stypendiów (dostępnym w zakładce Dokumenty/Instrukcje). W przypadku pytań informacje można uzyskać telefonicznie pod numerami: (22) 59-79 407, 441, 440, 445, 443, 438 jak również drogą elektroniczną pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Zapraszamy do udziału.
Bezpieczne wakacje
Życzymy wszystkim dużo słońca, uśmiechu, udanego i bezpiecznego wypoczynku. Niech będzie to czas spotkań z ciekawymi ludźmi, interesujących podróży i odkrywania nowych, fascynujących miejsc. Obyście w kolejnym roku szkolnym wrócili z zapasem sił, gotowi do nauki oraz realizacji marzeń i planów.
Korzystając z wakacyjnych przyjemności, nie zapominajmy jednak o bezpieczeństwie własnym i bliskich! Zanim oddamy się wakacyjnej beztrosce, przypomnijmy sobie kilka podstawowych zasad:
I miejsce w Konkursie Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej
Drużyna z klasy 3 Ot w składzie Paulina, Magda, Patrycja, Ola i Kuba, wygrała XVIII edycję Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej organizowanego pod patronatem Prezydenta Miasta i Starostwa Powiatowego. Podopieczni Pani Moniki Gralec pokonali pięć drużyn min. z III LO im. Dionizego Czachowskiego i IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Konkurs należy do najtrudniejszych w tej kategorii ponieważ składa się z trzech etapów. Młodzież rozwiązywała test z wiedzy o regionie i Radomiu, wykonywała zadania w terenie (w tym roku w Jedlni-Letnisko), a w finale odpowiadała na pytania w ramach quizu oraz prezentowała jeden z zaproponowanych przez organizatorów tematów (Dzień w Radomiu, Zapomniane miejsca w Radomiu i okolicach, Jedlnia-tu warto przyjechać, Jedlnia –echa walk niepodległościowych). Prezentacja mogła przybrać formę: spektaklu, albumu, koncertu, prezentacji multimedialnej, fotoreportażu itd.
Drużyna z 3OT zaprezentowała nakręcony przez siebie film "Dzień w Radomiu", uzupełniając go komentarzem na temat zabytków i walorów naszego miasta. Szczególne wrażenie na jury zrobiło jednak wykorzystanie w jednym z zadań języka migowego oraz profesjonalizm prezentacji wybranego tematu.
Jeszcze jeden sukces naszej szkoły!
4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:
- smoothie
- zakąskę gorącą
- deser
Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.