"Polska Pomaga" - świąteczna pomoc
W dniach 6 i 7 grudnia br. członkowie naszego Szkolnego Koła Caritas pod opieką p. G. Sitek, p. T. Piątek oraz p. K.Kuca przyłączyli się do ogólnopolskiej akcji Caritas " Polska Pomaga" - świątecznej pomocy dla konkretnych, najbardziej potrzebujących osób. W ramach akcji zbieraliśmy żywność w marketach na terenie Radomia.
Zajęcia technologiczne - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
11 grudnia grupa uczniów z klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w warsztatach technologicznych zorganizowanych przez Studenckie Koła Naukowe, pod nadzorem opiekunów SKN: dr inż. Justyny Libery oraz dr inż. Anny Wirkijowskiej. Podczas pobytu na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie uczniowie wysłuchali wykładu na temat technologii produkcji kiełbas oraz technologii wypieku chleba. Studenci przygotowali również quiz multimedialny z oprogramowaniem "Kahoot!" - przy udziale smartfonów mogliśmy sprawdzić swoją wiedzę na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, najlepsi zostali nagrodzeni. W części praktycznej uczniowie mieli możliwość wejścia w rolę studentów. W salach półtechniki, przygotowali i uwędzili kiełbasy oraz upiekli chleb, które później ocenili organoleptycznie. Było miło i pysznie!!!
Kurs animatora czasu wolnego w naszej szkole
Sport, zabawa i przygoda życia? Tak! Pierwszy krok do kariery w turystyce!
2 dni intensywnego treningu i zabaw w grupie otwartych, uśmiechniętych i pełnych energii uczestników.
KONKURS RECYTATORSKI
28.11.2019 r w bibliotece szkolnej ZSSiH odbyła się II EDYCJA KONKURSU WEWNĄTRZSZKOLNEGO - POEZJA PATRIOTYCZNA.
Organizatorem konkursu byli nauczyciele- bibliotekarze, pani Monika Gralec i Samorząd Szkolny.
Uczniowie recytowali poezję Władysława Broniewskiego, Edwarda Słońskiego, Józefa Mączki, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego oraz Zbigniewa Herberta.
Jury w składzie: pani dyrektor Alicja Smołowik, pani Monika Gralec i pani Milena Kaniowska podczas oceny brało pod uwagę: dobór repertuaru, znajomość i interpretację tekstu, a także ogólny wyraz artystyczny.
Pierwsze miejsce zajęła Monika Bolek uczennica klasy 4OT, drugie miejsce Karolina Rylska z klasy 1Z, wyróżnienie otrzymał Jerzy Maik uczeń klasy 4GZ. Zwycięzcy otrzymali nagrody w formie książek.
Podczas obrad jury uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w konkursie wiedzy o historii z okresu POLSKI NIEPODLEGŁEJ. Prawidłowe odpowiedzi nagradzane były słodyczami.
Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie i zapraszamy na przyszły rok.
Organizatorzy.
Dzień otwarty
04.12.2019 (środa) godz. 17.00-18.00 - Dzień otwarty - spotkania z nauczycielami
"1917 rok - Tradycyjna Kuchnia Pełna Nadziei"- warsztaty kulinarne
29 listopada uczniowie klas drugich uczestniczyli w warsztatach kulinarnych "1917 rok - Tradycyjna Kuchnia Pełna Nadziei". Warsztaty zorganizowane zostały przez Stowarzyszenie "Razem dla Radomki" w ramach projektu "Na Szlaku Kulinarnym Doliny Radomki".
Przed przystąpieniem do zajęć praktycznych, uczniowie wysłuchali wykładu.
Część praktyczna to przygotowanie potraw zgodnie z recepturą pochodzącą z książki kucharskiej z roku 1917: zupy koprowej z makaronem domowym, kotletów z kapusty z sosem pieczarkowym, tortu kawowego.
Uwieńczeniem spotkania była degustacja przygotowanych potraw, które smakowały wszystkim.
Wykład i warsztaty odbyły się pod kierunkiem P.Doroty Teterycz - pracownika naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.