Kaziki 2017
3 marca uczniowie naszej szkoły wzięli udział w grze miejskiej pod hasłem "Szyfr św. Kazimierza", która odbyła się na terenie Miasta Kazimierzowskiego.
W pierwszym dniu "Kazików", czyli obchodów święta ku czci św. Kazimierza, patrona miasta i diecezji, uczniowie klasy 1 Ot wysłuchali również wykładu dr Agnieszki Januszek-Sieradzkiej pt. „Czy św. Kazimierz był pilnym uczniem, a Zygmunt August uczniem rozpieszczanym, czyli o edukacji Jagiellonów”.
Kaziki 2017 w Radomiu. Ponad setka uczniów wyruszyła śladami świętego Kazimierza w grze miejskiej echodnia.eu
Love, liebe, amour
Roy Croft „I love you”, Jessie J “Flashlight”, Erich Fried “Ich liebe dich”, Erich Fried “Aber solange ich lebe”, Elizabeth Barret-Browning “Sonnet XLIII” (w przekładzie Rainera Maira Rilke), Sarah Connor “Keiner ist wie du”, Joe Dassin “Et Si Tu N'existais Pas”, Indila „Dernière Danse” w wykonaniu Moniki , Magdy, Bartłomieja, Patryka, Magdaleny i Joanny.
Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Dnia 25.01.2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Warszawie odbył się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C zajmując:
Magdalena Niewczas - I miejsce
Katarzyna Okrój - II miejsce.
Etap wojewódzki składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:
- tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
- dwa rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju
- dwie figurki z dowolnego surowca.
Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską.
REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE
"REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE" to konkurs gastronomiczny przygotowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim oraz Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Konkurs ten składał się z trzech etapów, każdy etap był punktowany.
I etap - wysłanie receptury ze zdjęciem potrawy, z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej, ziemniaka, marchwi oraz anyżku.
II etap - test teoretyczny z wiedzy gastronomicznej.
III etap - praktyczny - przygotowanie 2 porcji potrawy według nadesłanego przepisu w ciągu 90 minut.
Finał (III etap) odbył się 13 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Spośród 23 nadesłanych zgłoszeń uczennica Karolina z klasy 3GB, pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła IV miejsce.
Cieszymy się z zajęcia takiej pozycji, ponieważ rywalizowaliśmy między innymi z uczniami szkół warszawskich i łódzkich.
I miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
II miejsce zajął Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska z Warszawy.
III miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
Każda szkoła mogła wysłać na konkurs kilku uczestników, stąd dwie nagrodzone. Różnica punktów między nami (IV miejsce) a I miejscem wyniosła zaledwie 2,14 p.
A oto nasza potrawa i Karolina, która ją przygotowała.
XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności - etap okręgowy
13 stycznia 2017 roku odbyła się XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Był to etap okręgowy zorganizowany w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie, do którego zakwalifikowali się:
Patryk – kl. 4 Ga
Oliwia – kl. 3 Gb
Tematyką wiodącą były „"Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". Niestety naszym uczniom nie udało się zakwalifikować do etapu centralnego, pomimo dużego zaangażowania, ale zdobyli oni cenne doświadczenie i mieli możliwość skonfrontowania swojej wiedzy z innymi uczestnikami Olimpiady ( liczba uczestników 74 osób). Mamy nadzieję, że w przyszłym roku uda nam się dostać do etapu centralnego i pokonać tak liczną konkurencję.
Opiekunowie: p. Katarzyna Kusio p. Monika Słabosz
Świąteczne malowanie
Świąteczne malowanie 22 grudnia uczniowie klasy 2Z o specjalizacji cukierniczej wzięli udział w konkursie malowania bożonarodzeniowych pierniczków. W wielkim zaangażowaniu powstawały małe arcydzieła, które wprowadziły radosny świąteczny nastrój. Pięcioosobowe Jury miało niełatwą decyzję w przyznaniu nagród. Ostatecznie wyróżnione i nagrodzone zostały Marika, Olga, Karolina i Klaudia. Konkurs przygotowały panie B. Świąder i E. Różańska.
IV Olimpiada Wiedzy o Turystyce - etap okręgowy
11 stycznia 2017 roku odbył się w Warszawie etap okręgowy IV Olimpiada Wiedzy o Turystyce zorganizowanej przez Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego.
Czwarta edycja Olimpiady realizowana pod hasłem „Turystyka kulinarna – apetyt na region” ma na celu zwrócenie uwagi na szlaki kulinarne i produkty regionalne jako produkty turystyczne.
Naszą szkołę reprezentowali:
Aleksandra – kl. 3 Ot
Kacper – kl. 2 Ot
Uczestnicy rozwiązywali test składający się z części teoretycznej oraz praktycznej.
Z etapu okręgowego przeprowadzonego w całej Polsce wyłonionych zostanie 30 uczestników z najlepszymi wynikami, którzy podczas etapu centralnego powalczą o tytuł eksperta turystyki. Naszym reprezentantom życzymy zakwalifikowania się do etapu centralnego oraz dalszych sukcesów podczas trwania olimpiady.
W tym roku Członkiem Komitetu Okręgowego IV OWoT i współodpowiedzialną za przebieg etapu okręgowego w Zespole Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego była P. Agnieszka Bilska.
Kwesta na rzecz ludzi potrzebujących w krajach, gdzie są prowadzone misje katolickie
Dnia 06.01.2017 w Uroczystość Objawienia Pańskiego odbył się Orszak Trzech Króli, który przeszedł ulicami miasta Radomia. Z powodu bardzo niskiej temperatury został okrzyknięty "Ekstremalnym Orszakiem", podczas którego prowadzona była kwesta na rzecz ludzi potrzebujących w krajach, gdzie są prowadzone misje katolickie.
W kweście, którą prowadzili Rycerze Kolumba pomagali nasi uczniowie:Agnieszka z kl. 4Gc, Wiktoria z kl. 2Gb, Kasia z kl. 2Gb,Filip Skowron z kl. 2Gc, Arek z kl. 2Gc, Michał Fudalaz kl. 2C, Bartek Maślak z kl. 2C, Michał Czerwiński z kl. 2C . Nie straszny był im przenikliwy mróz, mimo to wyszli na ulice by wspomóc to piękne dzieło.
Wielkie Bóg zapłać.