Jasełka 2017
W dniu 20 grudnia uczniowie naszej szkoły z klas: 1Ga, 1Ot, 2Ga, 2Gb, 2Gc, 2Ot i 3HK zaprezentowali jasełka bożonarodzeniowe, które wprowadziły całą społeczność szkolną w świąteczny nastrój. Treści dotyczące narodzenia Zbawiciela przeplatały się z humorystycznym przedstawieniem odwiecznej walki dobra ze złem. Nastrój szczególnej zadumy i refleksji tworzyły kolędy i pastorałki w wykonaniu uczniów.
Dookoła świata
W dniu 7 grudnia 2017 roku został przeprowadzony szkolny konkurs geograficzny pt. „Dookoła świata”, w którym uczestniczyły osoby zainteresowane tematyką geograficzną.
Celem konkursu było sprawdzenie znajomości mapy pod katem ogólnogeograficznym i politycznym.
Wśród uczestników konkursu największą ilość punktów uzyskali:
- Kacper Borkowski – 3 Ot
- Bartłomiej Kręgiel – 3 Ot
- Michał Jaworski – 3 Ot
Składamy serdeczne gratulacje.
Matematyczne życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia
Gdy już choinka stanie trójkątna i czar świąteczny ogarnie świat, a na jej szczycie gwiazdka wielokątna swoim promieniem przywoła Nas. To w ten najmilszy dzień w całym roku moc wielu życzeń chcemy Wam słać i tego co nieraz brakuje w życiu z serca dla serca pragniemy dać. Mnóstwa prezentów i to do kwadratu, żeby już w życiu nie było braków. I tak jak okrąg nie ma końca, tyle uśmiechu i za dnia słońca. I żeby życie co jest jak odcinek, przeżyć radośnie i w pełni szczęśliwie. By jak jest pełne uśmiechu koło, było Wam wszystkim w te Święta wesoło. I tak jak zmienna w swych drogach jest krzywa, mijała Was w życiu każda zła chwila. I chociaż nie wszystko można policzyć, tego wszystkiego – chcemy Wam życzyć. Nauczyciele matematyki |
"Szlachetna paczka"
Zbliżają się święta, czas kiedy myślimy o biednych i potrzebujących. Z potrzeby serca zrodziła się wspaniała inicjatywa pomocy chłopczykowi z PSP 11 Kubusiowi i jego rodzinie. Cudowna młodzież z klas 2H, 2GZ, 3H, 3HiK i 4Ga spontanicznie zasypała mnie najpotrzebniejszymi produktami, zabawkami i ubrankami.
19 grudnia z przedstawicielami tych klas przekazaliśmy naszą „paczkę” wychowawczyni Kuby, która zobowiązała się przekazać ją rodzinie wraz z życzeniami świątecznymi od społeczności ZSSiH. Pragnę bardzo podziękować wszystkim, którzy zaangażowali się w tę akcję i myślę, że powtórzymy ją jeszcze nie raz.
Wszystkiego co najlepsze na te nadchodzące święta dla Was i Waszych najbliższych - Urszula Tusiek.
MONIN Cup Junior 2017
Gala Finałowa V Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017
źródło: www.facebook.com
Choinka na deptaku
W niedzielę, 17 grudnia 2017 r. wzięliśmy udział w dekorowaniu choinki na deptaku.
Nasza choinka ozdobiona została świątecznymi pierniczkami, przygotowanymi przez cukierników w czasie zajęć praktycznych.
Świąteczne drzewko udekorował Samorząd Uczniowski.
Smaczek z Doliny Radomki gościł w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Dzisiaj Smaczek z Doliny Radomki w duecie z jabłuszkami z Komorowa gościł w Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu gdzie był świetną bazą do ugotowania naturalnego jabłkowego kisielku i czerwonego barszczyku 😊😀😍
Młodzież miała okazję wysłuchać wspaniałego wykładu Lidia Chrząstek na temat odkrywania pasji ... i dowiedzieć się jak wyprodukować zdrowe smaczne jabłka by potem móc wytłoczyć z nich naturalny sok ... 😊😀
www.facebook.com
Makulatura ma misje
Uczniowie wraz z nauczycielami naszej szkoły, pod opieką pani G.Sitek oraz pani T.Piątek, odpowiedzieli na apel Polskiej Misji Katolickiej w Kamerunie i w dniach od 27 listopada do 1 grudnia przystąpili do zbiórki makulatury. Udało się zebrać pokaźną jej ilość, a fundusze pozyskane z jej zbiórki posłużą do budowy studni w Kamerunie. Wszystkim, którzy przystąpili do tej szlachetnej akcji, serdecznie dziękujemy.
Zdobyliśmy nagrodę Mistrza Technicznego w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym
8 grudnia 2017 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej "Dora Metal” odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które zostały wyłonione spośród ponad 40 zgłoszeń.
Konkurs zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz w Polsat News.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- zakąski: karp, chrzan tarty, cynamon, majonez
- danie zasadnicze: szynka kulka, kardamon, piwo ciemne
- zadanie techniczne: przygotowanie majonezu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 3 GA: Angelika i Anna przygotowane przez Panią Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Poziom prac uczestników bardzo wysoki. Musieliśmy zmierzyć się ze szkołami z: Warszawy (2 szkoły), Krakowa, Łodzi, Gdańska, Poznania, Garwolina, Radzynia Podlaskiego, Kutna, Pułtuska, Gorzowa Wielkopolskiego.
I miejsce - Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-Poznań
III miejsce – Gdańsk
Nasz zespół znalazł się w czołówce i otrzymał nagrodę Mistrza Technicznego. Na podium nie udało nam się stanąć, ale znaleźliśmy się pośród 4 nagrodzonych szkół. Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Przyjechaliśmy z pucharem i licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe oraz tygodniowy staż z szefem kuchni Nowotel w Warszawie a także liczne kontakty, które nawiązaliśmy.
Józef Piłsudski, współtwórca niepodległości Polski, urodził się 5 grudnia 1867 roku.
Dziś 150 rocznica jego urodzin.