XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
22 kwietnia 2016 roku odbył się etap okręgowy XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:
Justyna w bloku - Gastronomia
Agnieszka w bloku - Technologia żywności
Patryk w bloku - Technologia żywności
Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych pisała test składający się z 60 pytań, za który mogła otrzymać 60 pkt. i wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także 60 pkt.
Patryk zajął I miejsce, a Agnieszka III miejsce. Oboje będą reprezentowali szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepsze miejsce w finale. W tym momencie już są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.Katarzyny Kusio, p.Moniki Słabosz, p.Anny Wachowicz.
"Ślad" - 8. Spotkania z Kulturą Żydowską
Dnia 22 kwietnia 2016 r. w VI Liceum Ogólnokształcącym im. Jana Kochanowskiego uczniowie z klasy I OT wzięli udział w spotkaniu z Salomonem Birenbaumem. Uczniowie mieli okazję obejrzeć film, w którym opowiada o przedwojennym Radomiu i o nim samym. Po filmie uczestnicy spotkania wysłuchali jego historii z czasów II Wojny Światowej, kiedy to Niemcy przenosili go do kolejnych obozów koncentracyjnych. Po wojnie przeprowadził się do Stanów Zjednoczonych, skąd niedawno wrócił. Na koniec Salomon Birenbaum odpowiadał na pytania uczestników spotkania.
Garden Party dla klasy IVHB
Klasa 4 HA zajęła II miejsce w akcji "ECHA DNIA" - MATURZYŚCI 2015/2016.
Nagrodą jest udział uczniów wraz z osobami towarzyszącymi w Garden Party, które odbędzie się w Klubie Muzycznym Archiwum w Radomiu w dniu 9 czerwca 2016 r. o godzinie 20.00
Gratulujemy, życzymy udanej zabawy.
Historia i współczesność
Dnia 15 kwietnia 2016 r. klasa I OT wzięła udział w wycieczce muzealnej. Uczniowie mieli okazję zwiedzić wystawy: „Życie w czasach Wielkiej Wojny. Codzienność mieszkańców Radomia i okolic w latach I Wojny Światowej” w Archiwum Państwowym oraz „Przegląd instalacji" w MCSW „Elektrownia".
Pierwsza ekspozycja poprzedzona została zajęciami z pracownicą archiwum, która przybliżyła młodzieży pracę radomskiej instytucji, opowiedziała o sposobach szukania informacji na temat przeszłości rodziny, miasta i regionu.
Uczniowie z zainteresowaniem oglądali wystawę zdjęć i czytali informacje o różnych aspektach życia w okupowanym mieście.
„Przegląd instalacji" to wystawa z dziedziny multimediów: instalacje interaktywne (wymagające aktywnego uczestnictwa widza), instalacje wykorzystujące obrazy malarskie oraz aranżacje multimedialne.
Polecamy:)
XII Radomska Olimpiada Młodzieży
Reprezentacja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w roku szkolnym 2015/2016 brała udział w XII Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży.
W eliminacjach, które odbyły się jesienią nasza szkoła zajęła I miejsce i zapewniła sobie awans do finałów. Finał rozegrany został na wiosnę. Oprócz naszej reprezentacji awans uzyskało jeszcze 4 szkoły. Runda finałowa rozgrywana była w połowie kwietnia, systemem każdy z każdym. Reprezentacja naszej szkoły pod opieką nauczyciela wychowania fizycznego Emila Markiewicza odniosła niebywały sukces sportowy. Po zaciętej walce w rundzie finałowej w końcowej klasyfikacji XII Radomskiej Olimpiady Młodzieży Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich uplasował się na II miejscu.
W skład reprezentujący Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich wchodzą: Jakub, Daniel, Konrad, Kacper, Maciej, Aleksander, Kacper, Szymon, Cezary, Kacper, Jakub, Mikołaj, Marcin, Emil Markiewicz - opiekun.Wszechstronne umiejętności naszych uczniów pozwalają im na bycie nie tylko świetnymi kucharzami, cukiernikami, ale również sportowcami.
XXI Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik
W dniach 11-13.04.2016 roku odbył się we Wrocławiu XXI Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik.
Naszą szkołę reprezentował Michał z klasy III PC i Sylwia z klasy III C.
Temat tegorocznych zmagań to „Głębia oceanu”.
Nasza reprezentacja po dwudniowych zmaganiach (część pisemna i praktyczna) wywalczyła super lokaty. Michał zdobył III miejsce w kwalifikacji piekarskiej , Sylwia zdobyła VI miejsce w kwalifikacji cukierniczej.
Dodatkowo Michał za wykonanie oryginalnego chleba zdobył sobie uznanie publiczności.
Nauczycielami przygotowującymi do konkursu były Anna Wachowicz, Małgorzata Miedzińska i Beata Świąder.
Prezentacja zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
14.04.2016 r. w naszej szkole odbyła się prezentacja zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych dla rodziców. W trakcie spotkania rodzice mogli spróbować zdrowych przekąsek, zobaczyć nakrycie stołu do obsługi konsumenta i posłuchać uczniów prezentujących zawód.
Prezentację multimedialną, zdrowe przekąski i obsługę przygotowali uczniowie z klas 3Ga i 3Gc o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli zawodu - Pań: M.Wasik, A.Krawczyk i J.Pieczyńskiej.
Podziękowanie
Radomskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami pragnie serdecznie podziękować organizatorom zbiórki żywności i darów rzeczowych dla zwierząt z radomskiego schroniska.
I Turniej o Puchar Dyrektora
W sobotnie przedpołudnie 9 kwietnia 2016 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich odbył się I Turniej o Puchar Dyrektora ZSSiH. W imprezie udział wzięły szkoły gimnazjalne. Emocji, zdrowej rywalizacji i walki było co niemiara. Na zawody stawiły się 4 zespoły: Publiczne Gimnazjum nr 22, Publiczne Gimnazjum nr 2, Publiczne Gimnazjum nr 3, Publiczne Gimnazjum Parznice.
Po pierwszej rundzie na prowadzeniu było PG nr 3, które pokonało PG nr 2 (3:1). Jednak drużyna, która zlokalizowana jest na Osiedlowej nie zamierzała się poddawać. Pozostałe zespoły również, nie pozostawały dłużne i walczyły z całych sił o jak najwyższe miejsce w turnieju.
Po pierwszej rundzie klasyfikacja wyglądała następująco: I miejsce PG nr 3, II miejsce – PG nr 2, III miejsce- PG Parznice, IV miejsce – PG nr 22. W rundzie finałowej drużyny wyszły bardziej zmobilizowane i chcące odnieść sukces, ponieważ nagrody dla zespołów były okazałe. I tak podsumowując punkty z rudny I i finałowej klasyfikacja wyglądała następująca : I miejsce – PG nr 2, II miejsce – PG nr 3, III miejsce – PG nr 22, IV miejsce – PG Parznice. W zawodach nie brakowało pięknych bramek oraz sportowych postaw i zachowań Fair Play.
Uwiecznieniem zmagań było wręczenie nagród dla zespołów i najlepszego strzelca turnieju, przez zawodników zespołu RKS RADOMIAK RADOM, kapitana Macieja Świdzikowskiego oraz Rossi Pereira Leandro. Wizyta dwóch znanych sportowców była bardzo miłym akcentem dla młodzieży, która chętnie robiła sobie zdjęcia „z gwiazdami radomskiego sportu”, zdobywała ich autografy, a piłkarze Radomiaka zaprosili wszystkich uczestników na piknik sportowy, który tego dnia odbywał się na stadionie przy ulicy Struga 63.
Wszyscy zgodnie uznali, że tego typu zawody powinny odbywać się cyklicznie.
Organizatorzy składają podziękowania dyrekcji ZSSiH za umożliwienie przeprowadzenia zawodów, udostepnieniu obiektów, sponsorom (Auto Szyby – M. Zagożdżon, Szkolny Związek Sportowy w Radomiu, Skadar Radom) za ufundowanie pucharów i nagród rzeczowych dla uczestników turnieju. ORGANIZATORAMI TURNIEJU BYLI NAUCZYCIELE WYCHOWANIA FIZYCZNEGO ZSSiH: Robert Śledź, Grzegorz Rochowski, Emil Markiewicz, Kalbarczyk Wojciech (ratownik medyczny).
Marlena w finale I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych
Marlena z klasy 3 gc zakwalifikowała się do finału I Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych, który odbył się 8 kwietnia 2016 w Warszawie.
Podstawowym celem zawodów było rozszerzenie kultury kawy pośród młodej rzeszy baristów biorących udział w Olimpiadzie.
Marlena musiała wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w trzech dyscyplinach:
espresso (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut 4 identycznych espresso - oceniana była poprawność techniki przygotowania, powtarzalność oraz jakość kremy),
cappuccino (przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 6 minut 4 identycznych cappuccino - oceniana była poprawność zaparzania espresso, spieniania mleka, wygląd/ trudność wzoru, identyczność/powtarzalność wzoru)
i „cup tasting” (zdolność rozróżniania kawy poprzez aromat i smak).
Marlena wykazała się dużą znajomością zawodu w trzech dyscyplinach, z których każda reprezentuje niezbędne umiejętności zawodu baristy.
GRATULUJEMY i mamy nadzieję, że swoim talentem, umiejętnościami i pasją zmotywuje koleżanki i kolegów do większego zaangażowania w świat kawy.