Wycieczka dydaktyczna do laboratorium sensorycznego
16.06.2015 uczniowie z kl.II kb pod opieką A. Krawczyk uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do laboratorium sensorycznego mieszczącego się w Katedrze Towaroznawstwa i Nauk o Jakości na Uniwersytecie Technologiczno-Humanistycznym w Radomiu.
Uczniowie mieli możliwość zobaczyć nowe laboratorium sensoryczne i jego wyposażenie.
W czasie spotkania z panią doktor - pracownikiem Katedry Towaroznawstwa i Nauk o Jakości, uczniowie poszerzyli swoje wiadomości dotyczące analizy sensorycznej oraz jej metod. Uczniowie mieli również możliwość sprawdzenia swojej wrażliwości sensorycznej w zakresie zmysłu smaku - prób na daltonizm smakowy przy odpowiednich stanowiskach roboczych wyposażonych w komputery.
Michał Borodziuk w Złotej Dziesiątce konkursu "Belfer Roku 2014/2015"
Belfer Roku 2014/15: nagrodziliśmy najlepszych nauczycieli w Radomskiem
Konkurs geograficzny
W dniu 6.05.2015 w naszej szkole odbył się I etap konkursu geograficznego pt "Co Ziemianin o Ziemi wiedzieć powinien", w którym wzięło udział 17 osób.
Największą ilość punktów zdobyli Maciej z IGa, Anna i Jakub z 3Ha i Kamil z 1Ga.
W dniu 1.06.2015 został przeprowadzony II etap tego konkursu pt. "Mistrz mapy", którego zwycięzcami zostali Anna i Jakub z 3Ha.
II Szkolny Konkurs z Wiedzy o Unii Europejskiej
W dniu 02.06.2015 odbył się II Szkolny Konkurs z Wiedzy o Unii Europejskiej.
Tegorocznym laureatem jest Marcin z klasy 3 tga. Tak, jak poprzednio zwycięzca jedzie na wycieczkę do Brukseli. W dniach 11-15.09.2015 Marcin będzie zwiedzał Parlament Europejski oraz uczestniczył w rozmowach z europosłem p. Zbigniewem Kuźmiukiem.
Pan Z. Kuźmiuk jest pomysłodawcą i sponsorem wyjazdu.
Finał XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
W dniach 28-30 maja na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie odbyły się eliminacje centralne XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska.
Uczestniczyliśmy w tej olimpiadzie po raz pierwszy. Nasz uczeń – Mikołaj Mortka z klasy 4 zc startował w 1 z 9 bloków – żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Mikołaj zdobył III miejsce i TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia Mikołaja z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie. Mikołajowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!
Gra miejska
30 kwietnia uczniowie technikum obsługi turystycznej pokazali nasze miasto grupie cudzoziemców (Włochów, Francuzów, Greków, Turków) przebywających w Radomiu w ramach programu Erasmus. Tradycyjne zwiedzanie zastąpione zostało Grą Terenową, w ramach której goście zobaczyli część najpiękniejszych miejsc związanych z XIX wiecznym Radomiem.
Gra została przygotowana w ramach zajęć praktycznych w szkole pod kierunkiem nauczycieli (B.Górka, A.Pożyczka) i we współpracy z CIT w Radomiu. Uczniowie ZSSiH (niebieskie koszule) przygotowali zasady gry, puzzle do ułożenia, opisy miejsc, oznakowali miejsca do znalezienia (żółty balonik) oczywiście wszystko w języku angielskim. Cudzoziemcami opiekowali się uczniowie z PG nr 10 wraz z nauczycielami. Grupy z PG nr 10 i goście spisali się bardzo dobrze odnajdując miejsca i zapoznając się z ich historią, odgadując zagadki i układając puzzle. Najlepsze pierwsze 2 grupy otrzymały nagrody (ciasteczka z cukierni ZSSiH i książki).
Mamy nadzieję, że taki sposób zwiedzania (zwany questingiem) przypadnie do gustu nie tylko obcokrajowcami.
Finał XX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
W dniach 13-15 kwietnia 2015 roku we Wrocławiu odbył się finał XX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Temat przewodni tegorocznej edycji Turnieju to: „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”. Województwo mazowieckie reprezentowali:
- Angelika Rogala z klasy 3C (cukiernik)
- Mateusz Czarnecki z klasy 3PC (piekarz).
Turniej składał się z części teoretycznej oraz praktycznej. Nawiązując do tematu tej edycji uczestnicy w części praktycznej mieli do wykonania:
-w zawodzie cukiernik:
1. Tort o wadze do 3 kg
2. 6 szt. ciastek bankietowych o masie ok. 100g/szt
3. 5 szt. figurek z marcepana lub masy plastycznej
4. Eksponat z karmelu lub czekolady
- w zawodzie piekarz:
1. W ciągu 5 min. jak największą liczbę rogalików wyborowych
2. Chleb okolicznościowy o wadze do 2000 g
3. Chałkę turecką i żydowską z ciasta półcukierniczego
4. 6 szt. bułek wyborowych
5. Dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego o masie 500-1000g.
Jury doceniło prace w wykonaniu naszych uczniów. Mateusz Czarnecki zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej był najlepszy, dzięki czemu zdobył I miejsce uzyskując tytuł laureata. Chleb okolicznościowy w jego wykonaniu wyraźnie wyróżniał się od prac innych uczestników. Był wykonany z wielkim kunsztem w sposób staranny, pomysłowy i z artystyczną duszą.
Angelika Rogala również uzyskała tytuł laureata zdobywając V miejsce. Jej praca została doceniona za staranność, pomysłowość oraz eksponat wykonany z karmelu. Mateusz do Turnieju był przygotowywany przez panią Annę Wachowicz. Natomiast Angelika do Turnieju była przygotowywana przez panią Beatę Świąder oraz panią Annę Jankowską w cukierni ,,Ewa”. Organizatorzy Turnieju dokonali podsumowania ostatniego dziesięciolecia z czego wynika, że nasza szkoła jest jedną z nielicznych szkół posiadającą tak dużą liczbę laureatów. Pod względem liczby laureatów w zawodzie piekarz jesteśmy na I miejscu.
Mateusz i Angelika jako laureaci są zwolnieni z części teoretycznej i praktycznej egzaminu zawodowego.
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów zawodowych.