WŁĄCZ ON - Rekolekcje Wielkopostne w Parafii św. Brata Alberta w Radomiu
Zobacz film:Promo Reko 2017_1 i Promo Reko 2017_2
Magda i Michał finalistami XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności
W dniach 16-17 marca 2017r. odbył się etap centralny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Zakwalifikowali się do niego uczniowie klasy III w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena i Michał.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowało 46 uczniów z 26 szkół z różnych regionów Polski. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa, analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna Olimpiady odbywała się w zabytkowym budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Nasi reprezentanci uzyskali tytuł finalistów Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie T.4 i T.16 oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Krótki pobyt w Poznaniu, oprócz emocji związanych z Olimpiadą, był także okazją do zwiedzenia tego pięknego miasta, o co zadbali organizatorzy.
Gratulujemy Magdzie i Michałowi!
Wycieczka edukacyjna do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Niewidzialnej Galerii dla osób niewidomych
Dnia 15.03.2017 r. uczniowie z klasy 1Ga i 1Gc pod opieką nauczycieli A. Krawczyk i M. Domagały-Karpety byli na wycieczce w Warszawie. Odwiedzili wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczestniczyli też w wykładzie otwartym na temat: Przyprawy- dla smaku i zdrowia zorganizowanym w Wszechnicy Żywieniowej w SGGW.
W czasie wolnym zwiedzili Niewidzialną Wystawę, gdzie mogli wczuć się w rolę niewidomych. Uczniowie zdobyli doświadczenie jednego świata - osób widzących i niewidomych, a poprzez pozytywne przeżycia nauczyli się, jak niewidomym pomóc oraz ich zrozumieć. Pod opieką niewidomych przewodników odwiedzili wyposażone i całkiem wyciemnione pomieszczenia, w których doświadczyli niesamowitych wrażeń wywołanych dotykiem i słuchem.
Dorota Katus z 4 GA w finale konkursu Miss Ziemi Radomskiej
Miss Ziemi Radomskiej 2017. Zobacz prezentację finałowej dwunastki!
echodnia.eu
Kaziki 2017
3 marca uczniowie naszej szkoły wzięli udział w grze miejskiej pod hasłem "Szyfr św. Kazimierza", która odbyła się na terenie Miasta Kazimierzowskiego.
W pierwszym dniu "Kazików", czyli obchodów święta ku czci św. Kazimierza, patrona miasta i diecezji, uczniowie klasy 1 Ot wysłuchali również wykładu dr Agnieszki Januszek-Sieradzkiej pt. „Czy św. Kazimierz był pilnym uczniem, a Zygmunt August uczniem rozpieszczanym, czyli o edukacji Jagiellonów”.
Kaziki 2017 w Radomiu. Ponad setka uczniów wyruszyła śladami świętego Kazimierza w grze miejskiej echodnia.eu
Love, liebe, amour
Roy Croft „I love you”, Jessie J “Flashlight”, Erich Fried “Ich liebe dich”, Erich Fried “Aber solange ich lebe”, Elizabeth Barret-Browning “Sonnet XLIII” (w przekładzie Rainera Maira Rilke), Sarah Connor “Keiner ist wie du”, Joe Dassin “Et Si Tu N'existais Pas”, Indila „Dernière Danse” w wykonaniu Moniki , Magdy, Bartłomieja, Patryka, Magdaleny i Joanny.
Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
Dnia 25.01.2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Warszawie odbył się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C zajmując:
Magdalena Niewczas - I miejsce
Katarzyna Okrój - II miejsce.
Etap wojewódzki składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:
- tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
- dwa rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju
- dwie figurki z dowolnego surowca.
Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską.