Wycieczka edukacyjna do Zakładu Mleczarskiego FigAND
Przyszli technolodzy żywności z klasy 3 Z pod opieką nauczycieli J.Pieczyńskiej i A.Wachowicz uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do Zakładu Mleczarskiego FigAND w Kolonii Wawrzyszów.
Uczniowie mieli możliwość poznać proces technologiczny produkcji wielu przetworów mleczarskich, od przyjęcia surowego mleka do pakowania i magazynowania wyrobu gotowego. Uczestniczyli w badaniu mleka w zakładowym laboratorium zgodnie z unijnymi standardami.
Zakład jest wyposażony w nowoczesne urządzenia do produkcji i pakowania serów, napojów mlecznych fermentowanych, mleka spożywczego, które można było obejrzeć i poznać zasadę działania w praktyce.
Miłym akcentem na zakończenie była degustacja pysznych wyrobów produkowanych w FigAND.
Dziękujemy dyrekcji FigAnd-u za możliwość zwiedzenia zakładu!
Stypendium Prezesa Rady Ministrów
W dniu 25 listopada 2014 roku w siedzibie Zespołu Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendium Prezesa Rady Ministrów najlepszym uczniom szkół ponadgimnazjalnych z terenu objętego nadzorem Delegatury w Radomiu.
Jedną z wyróżnionych została uczennica naszej szkoły – Dominika Grzybowska z klasy 4 ŻA. Dominika w roku szkolnym 2013/2014 uzyskała średnią ocen 5,22.
Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
Dnia 5 grudnia 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Aby dostać się do finału należało wysłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem: sandacza, kurki, soczewicy czerwonej i czarnej
2) Danie głównego z wykorzystaniem: polędwiczki z indyka, orzechów, moreli, rodzynek, kapusty czerwonej
Spośród pięćdziesięciu szkół wybrano czternaście. Wśród wybranych znalazła się także nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w etapie finałowym reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt
Ekipie kucharskiej nie udało się wejść na podium, ale było blisko.
Monin CUP Junior Poland 2014
4 grudnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie odbyła się Olimpiada Młodych Barmanów.
Uczestnikami byli barmani w wieku od 15 do 20 lat z 27 szkół z całej Polski. Naszą placówkę reprezentował Patryk Cygan - uczeń klasy 4 Ha, pod opieką pana profesora Zbigniewa Nowocienia.
Każdy z zawodników miał przygotować 4 jednakowe drinki w ciągu 7 minut oraz rozwiązać “blind test” polegający na rozpoznawaniu syropów MONIN poprzez smak, zapach i kolor. Występ każdego uczestnika oceniał jeden sędzia techniczny oraz pięcioosobowa komisja. Najlepsza ósemka rywalizowała w ścisłym finale o znakomite nagrody jak choćby kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów (należało wykonać drink metodą blenderowania).
Ostatecznie, po przygotowaniu pomarańczowo-brzoskwiniowych drinków i zajęciu drugiego miejsca w “blind teście”, Patryk uplasował się na 15 pozycji. Zwyciężyła Edyta z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Gliwicach pokonując rywali w ścisłym finale. Każdy uczestnik otrzymał upominki i dyplomy.
Specjalnie dla uczestników i gości odbył się również pokaz szkoleniowy Wojciecha Urbańskiego - Mistrza Świata IBA 2014 w Kategorii Cocktail Classic.
Doświadczenie zdobyte podczas tej olimpiady na pewno przybliżyły Patryka do kariery w zawodzie barmana.
Z pamiętnika 2GA, Wycieczka do Zakopanego
15 października. godzina 8.00
No to czas wyruszać! Wszyscy już są, bagaże spakowane, miejsca w autokarze zajęte.
Zaczynają się pierwsze rozmowy, pierwsze wspólnie śpiewane piosenki.
Dojechaliśmy na miejsce. Każdy krążył po budynku oglądając pokoje i górskie widoki z okien, z uśmiechami na twarzy.
Następnie poszliśmy na Bachledówkę w deszczu, który nikomu nie przeszkadzał. ☺
Wyglądaliśmy jak Teletubisie ubrani w foliowe płaszczyki. Wieczorem mieliśmy czas na wspólną integrację. Wszyscy zebraliśmy się jednym miejscu i tam przy wiejskich przyśpiewkach spędziliśmy wieczór. ☺
Kolejnego dnia zaraz po śniadaniu wyruszyliśmy nad „Morskie Oko”. Pieszo pod górkę przeszliśmy 9 kilometrów, ale było warto. Nieziemski widok, chwila na relaks, wyciszenie, zwiedzanie schroniska i okolicy. Właśnie w tym miejscu zostało wykonane nasze klasowe zdjęcie z wycieczki.
Po chwili odpoczynku znów wyruszyliśmy, tym razem w dół ☺ Kolejne 9 kilometrów za nami.
W drodze do miejsca naszego zakwaterowania, każdy zasnął, aby nabrać sił na wieczorną dyskotekę.
Gdy nadszedł już wieczór, część osób przygotowywała sprzęt, muzykę, przekąski, …
Nadeszła godzina spotkania w małej karczmie. W góralskim wystroju, klimacie zasiedliśmy do kominka, by upiec kiełbaski, a potem zaczęła się dyskoteka.
Piątek, rano
Dyskoteka była tak fajna, że obudziła nas wychowawczyni. Szybki prysznic, śniadanie i trzeba wyruszać.
Papieskim szlakiem z Zębu przeszliśmy przez Gubałówkę a następnie na Butorowy Wierch skąd zjechaliśmy kolejką krzesełkową w dół Zakopanego. Chwila na Krupówkach i powrót do domu. Bardzo miła atmosfera panowała podczas zjazdu kolejką krzesełkową oraz na Krupówkach. Główna ulica nadająca taki klimat, że pomimo deszczu i ogromnego zmęczenia moglibyśmy zostać tam na dłużej.
Niestety nadszedł już czas powrotu do domu. Kilka godzin w autokarze i wycieczka przeszła do wspomnień. Z pewnością w przyszłym roku również będziemy chcieli odwiedzić Agroturystykę „U Ziemiana”. Hmm Może też chcecie przekonać się z nami jak tam jest ?