XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski; XV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz
Kwiecień to tradycyjnie już miesiąc finałowych zmagań turniejowych uczniów kształcących się w zawodzie piekarz. W roku szkolnym 2009/2010 barwy naszej szkoły w XV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu reprezentował uczeń kl. 3PW Kamil. Turniej składał się z części teoretycznej w formie testu z zakresu przedmiotów zawodowych i literatury fachowej oraz części praktycznej podczas której uczniowie wykonywali: chleb okolicznościowy o tematyce "Pan Tadeusz", wyrób dowolny i szeroki asortyment pieczywa drobnego, chałek i plecionek. Kamil zajmując V miejsce znalazł się w gronie laureatów turnieju.
W dniach 22-23 kwietnia odbywał się XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki w Poznaniu. W tym turnieju reprezentował nas uczeń kl. 3PW Damian. Jego prace, a szczególnie wyrób dowolny jakim był kapelusz i buty wykonane z ciasta, zyskały uznanie komisji, czego dowodem było przyznanie Damianowi II miejsca w turnieju.
Obydwu uczniom, Kamilowi i Damianowi serdecznie gratulujemy!
XII Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa
Jak co roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa. W konkursie wzięło udział 17 uczniów szkół zawodowych z całej Polski. Naszą szkołę godnie reprezentował Szymon z klasy III PW .
W części praktycznej młodzi rzeźnicy mieli wykazać się umiejętnością produkcji wędlin, fachowością oceny i klasyfikacji mięsa, a także znajomością procesów technologicznych, surowców i dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa. Przygotowywali również ekspozycję wędlin na paterach.
Szymon jako finalista turnieju uzyskał prawo do zwolnienia z części teoretycznej Państwowego Egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
(fot. E. Różańska)
Gratulujemy!
Konkurs Kulinarny Budapeszt 2010
Tematem konkursu był "Chrzest i przyjęcie urodzinowe".
Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Paulina (kucharz), Marcin (kucharz), Kinga (cukiernik), Karolina (kelner).
Zadaniem kucharzy było przygotowanie potraw z opracowanego wcześniej menu. Cukiernik przygotował tort i okazjonalny deser, kelner udekorował oraz nakrył stół stosowanie do okazji i proponowanego menu, przygotował również dwa coctaile (alkoholowy i bezalkoholowy).
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce. Wręczone zostały także dwa wyróżnienia, z których jedno otrzymał nasz cukiernik Kinga z klasy III THB.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: M. Miedzińska, J. Pieczyńska J. Tkaczyk, Zn. Nowocień. Opiekę językową sprawowała P. Iwona Sobania.
RAJD PAMIĘCI "FIRLEJ 2010"
9 kwietnia 2010 r.
Uczniowie klasy I TOT z wychowawcą uczestniczyli w RAJDZIE PAMIĘCI "FIRLEJ 2010", zorganizowanym przez Koło Przewodników Terenowych przy Oddziale Miejskim PTTK.
Celem rajdu było upamiętnienie 70 rocznicy pierwszych masowych egzekucji w czasie II wojny światowej na Firleju, ukazanie miejsc pamięci II wojny światowej w Radomiu, a także udział w miejskich uroczystościach rocznicowych na Firleju.
TRASY RAJDU: Zakłady Metalowe - Las Kapturski - Firlej (ok. 12 km)
Turnieje Piekarskie eliminacje wojewódzkie
15 stycznia 2014 r. w Akademii Piekarskiej IREKS-PROKOPOWICZ odbyły się eliminacje wojewódzkie Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki. I miejsca w turnieju zajęli: Patryk z 3 PC i Mateusz z 2 PC.
XIV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniach 25-27 marca 2010 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje na etapie centralnym XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Przewodniczył im prof. dr hab. Jan Gawęcki - kierownik Zakładu Podstaw Nauki o Żywieniu w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Naszą szkołę reprezentował Przemysław (uczeń klasy 4 Tg).
Tematyką wiodącą Olimpiady było: "Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób". Zagadnienia dotyczyły m.in. wpływu odżywiania na występowanie chorób, bioaktywnych składników żywności, żywności funkcjonalnej i niskokalorycznej, technologii potraw dietetycznych. Etap centralny, który odbył się w marcu poprzedzał I etap szkolny (listopad) oraz II etap okręgowy (styczeń) - w związku z tym przygotowania i nauka związana z tematyką olimpiady trwała już od listopada.
Przemysław zdobył tytuł Finalisty turnieju XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z technologią i produkcją żywności.
W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularnonaukowa dotyczącą m.in nowinek żywieniowych ; pokaz sztuki barmańskiej oraz spacer po wałach Chrobrego zakończony wizytą w Oceanarium.
Przemkowi GRATULUJEMY!!! i zachęcamy innych uczniów do pogłębiania swojej wiedzy zawodowej! - możliwość zweryfikowania już w kolejnym roku szkolnym:-)
Turystyczne wagary
Pożegnanie zimy oraz popularyzacja turystyki to cele "Turystycznych wagarów" zorganizowanych przez miejski oddział PTTK w Radomiu. W piątek 19 marca 2010 r. na poszukiwanie wiosny wyruszyło 74 uczniów, którzy przebyli trasę Jedlnia Letnisko - Dąbrowa Kozłowska - Rajec - Nowa Wola Gołębiowska. W poniedziałek uczniowie szukali śladów wiosny w Chlewiskach, Szydłowcu i w Warszawie.
XLIII ZIMOWY RAJD NA RATY
6 marca 2010 r. II Rata
Trasa: Pionki Zach. PKP - Brzeziny - Jedlnia - Jedlnia Let. PKP (16 km) 21 uczestników
VIII Regionalny Konkurs Ortograficzny
22 lutego 2010 r. na terenie naszej szkoły odbył się finał VIII Regionalnego Konkursu Ortograficznego organizowanego przez RODoN.
Naszą szkołę reprezentowały: z technikum: Małgorzata - uczennica P. Izabeli Tomczyk-Spólnej Katarzyna i Paula - uczennice P. Moniki Gralec
z ZSZ: Patrycja - uczennica P. Agnieszki Zięby Laura - uczennica P. Emilii Boćkowskiej
Finalistką konkursu została Katarzyna, a wyróżnienie otrzymała Laura. Gratulujemy!
"WARSZAWA NOCĄ"
10 stycznia 2010 r.
Nauczyciele i uczniowie uczestniczyli w wycieczce "Warszawa nocą", zorganizowanej przez Klub Przewodników Turystycznych i Krajoznawców PIOTRÓWKA. Zwiedzili Muzeum Powstania Warszawskiego (wyjątkowy obiekt muzealny, łączący w sobie elementy multimedialne z tradycyjnymi eksponatami i pamiątkami z czasów Powstania) oraz Muzeum Więzienia Pawiak, w którym obejrzeli wystawy tematyczne, cele skazańców oraz wysłuchali nagrań fragmentów grypsów opowiadających o dramatycznych przeżyciach więźniów.Kolejnym punktem wycieczki był spacer z przewodnikiem nietypowym szlakiem po warszawskiej Starówce (Góra Gnojna, najkrótsza ulica Warszawy, dom kata, "stare - nowe miasto"). Punktem kulminacyjnym był przejazd ulicami Warszawy (około 100 km) w celu obejrzenia świąteczno-noworocznego wystroju świetlnego miasta. Wycieczkę prowadziła wyśmienity przewodnik warszawski - Dorota Antkowiak.