Etap okręgowy XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI
W dniu 10 stycznia 2014 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali: Ania z klasy IV tg oraz Jakub z klasy IV tża. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród ok.70 osób z Mazowsza a Jakub weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 20-22 marca w Karolewie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywienie u progu i schyłku życia”. Uczniowie przygotowywali się z tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M.Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę– uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie. Gratulujemy sukcesów, a za Jakuba trzymamy kciuki w finale!
Jasełka
Uczniowie kl. 2tga pod opieką p. Grażyny Sitek i p. Mariusza Szamańskiego przygotowali inscenizację z okazji Świąt Bożego Narodzenia, p. t. „Czym są dla Ciebie Święta?”, którą zaprezentowali 18 grudnia 2013 r.
Młodzi aktorzy grali znakomicie i z wielkim zaangażowaniem. Świetnie wcielili się w postaci, którym nadali pewne rysy swoich osobowości. Zakład poczyniony na początku przez Anioła i Diabła, dotyczący walki o dusze ludzi żyjących we współczesnym świecie pozwolił zmienić sposób przeżywania Świąt Bożego Narodzenia. Scenografia, natomiast ułatwiła widzom przenieść się do miejsc, do których doprowadzała dziennikarka.
Nagrodą dla aktorów były gromkie brawa ze strony widowni.
Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia - etap rejonowy
12 grudnia 2013 r. dwoje uczniów: Dominika z kl. 3 tha i Mikołaj z kl. 3 tżc reprezentowało naszą szkołę w etapie rejonowym Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Mikołaj zajął pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych i w marcu weźmie udział w etapie okręgowym, który odbędzie się w Warszawie.
„Abecadło Tuwima”
W związku z kończącym się Rokiem Juliana Tuwima uczniowie z klas: 3tg, 2tha i 1tk pod opieką pań: Emilii Boćkowskiej, Anny Durlak i Joanny Dei przygotowali inscenizację pt.: „Abecadło Tuwima”.
13 grudnia 2013 roku w czasie przedstawienia przypomnieli najważniejsze fakty z życia twórcy, przygotowali także recytację utworów Tuwima i piosenki, które powstały do tekstów poety m.in. „Wspomnienie (Mimozami jesień się zaczyna)” z repertuaru Czesława Niemena oraz „Pomarańcze i mandarynki” (wiersz „Sen złotowłosej dziewczynki”) z repertuaru Marka Grechuty.
XIV Turniej Słowa
13 grudnia w MOK „Amfiteatr” odbył się XIV Turniej Słowa poświęcony twórczości Juliana Tuwima. Wzięło w nim udział ponad 50-ciu uczestników. Uczennica naszej szkoły - Katarzyna z klasy 2thb (podopieczna p. A. Zięby) – otrzymała wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia
Dn. 06 grudnia 2013 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Aby dostać się do finału należało przesłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem – jesiotra, bobu i borowików mrożonych
2) Dania głównego z wykorzystaniem - udka perliczki, orzechów włoskich, kaszy jaglanej, syropu klonowego.
Spośród 26 szkół wybrano 14. W finałowej 14-ce znalazła się nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:
Naszą szkołę w etapie finałowym reprezentowali: Adrian Dreas z kl. III TŻB Sebastian Barański z kl. III TŻA pod opieką pani Marzeny Wnęt.
Konkurs odbywał się w II etapach.
I - etap tzw. techniczny polegał na rozbiorze tuszki kurczaka na części gastronomiczne – etap ten oceniany był przez Kurta Schellera.
II – etap to sporządzanie zakąski gorącej z jesiotra i dania głównego z perliczki (wg wysłanych receptur) – etap ten oceniany był przez profesjonalnych Szefów Kuchni, między innymi przez finalistę programu Top Chef – Dariusza Kuźniaka.
Jury oceniało: technikę rozbioru tuszki z kurczaka (max 20 p), przygotowanie mis en place (max 5 p), przygotowanie i czystość na stanowisku pracy (max 5 p), profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 p), wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 p), kreatywność i estetykę podania (max 10 p), smak (max 45p).
Rywalizacja była bardzo zacięta.W Konkursie brały udział szkoły z różnych regionów Polski miedzy innymi z: Gdańska, Poznania, Wrocławia, Bytomia, 4 szkoły z Warszawy.
Czas ograniczony bo tylko 1,5 godziny. Olbrzymi stres. Na ręce patrzyli sami profesjonaliści - najlepsi Szefowie Kuchni. Redakcja programu „ Kuchnia +” filmowała pracę uczestników.
Wreszcie nadszedł czas ogłoszenia wyników:
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia
II miejsce - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy z ul. Komorskiej
III miejsce - Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca oraz
IV nagroda „ Innowator Smaku” – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
V nagroda za etap techniczny „Najlepszy rozbiór tuszy kurczaka” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Łowicza
Zachęcamy uczniów naszej szkoły do uczestniczenia w jak największej ilości Konkursów. Stres jest duży ale warto próbować, podnosić w ten sposób swoje umiejętności zawodowe. Jest to cenne doświadczenie, spotyka się bardzo ciekawych ludzi, można z nimi porozmawiać, skorzystać z ich doświadczeń zawodowych, coś podpytać, nagrody rzeczowe też są bardzo atrakcyjne.
Uczniowie: Adrian Dreas, Sebastian Barańsk;i Nauczyciel: Marzena Wnęt
„WIGILIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W TRADYCJI POLSKIEJ”
W dniu 03.12.2013 r. Katarzyna i Patryk z klasy III TŻC wzięli udział w konkursie „WIGILIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W TRADYCJI POLSKIEJ”, który odbył się w Skarżysku-Kamiennnej.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dekoracji stołu wigilijnego oraz wybranych przez organizatora potraw tj. barszcz czerwony czysty, pierogi z kapustą i grzybami, ryba w cieście piwnym, sałatka z czerwonej kapusty oraz puree ziemniaczane.
Pracy było co nie miara. Konkursowe wyzwania rozbudziły u naszych zawodników wyobraźnię oraz inwencję twórczą. Debiutując w tym konkursie zdobyli trzecie miejsce, co było miłym zaskoczeniem dla opiekunki zespołu p. Agnieszki Kulikowskiej.
Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe oraz gratulacje. Największe zainteresowanie oraz najwyższe noty, jury konkursu przyznało przygotowanym przez naszą reprezentację rybie w cieście piwnym oraz sałatce z czerwonej kapusty - za niepowtarzalny smak.
Wszystkim zainteresowanym uchylamy rąbka tajemnicy przygotowania tych potraw:
RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
składniki:
- 550 g filetów z morszczuka,
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 100 ml piwa jasnego
- sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Filety z ryby osuszyć i delikatnie posolić. Ze schłodzonego piwa, żółtek i wymieszanych dwóch rodzajów mąki przygotować dobrze napowietrzone ciasto, o konsystencji gęstej śmietany i przyprawić do smaku. Zanurzone w cieście filety włożyć do naczynia z rozgrzanym olejem. Ciasto powinno momentalnie, nawet pięciokrotnie powiększyć swoją objętość. Smażymy na złocisty kolor. Po wyjęciu wykładamy na papierowe ręczniki, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- 150 g przecieru z czarnej porzeczki
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 50 g cebuli
- cukier, sok z cytryny, sól, olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować, sparzyć lub zagotować w małej ilości wody. Następnie odcedzić i ochłodzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Przecier gotować z winem do momentu całkowitego zredukowania alkoholu. Wszystkie składniki połączyć, zakwasić, doprawić do smaku. Kapusta powinna mieć smak słodko-kwaśny i barwę lśniącego burgundu. SMACZNEGO Opracowała: mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Insta.Ling
Insta.Ling jest aplikacją do szybkiej nauki słówek, dostarczającą nauczycielom szczegółowe raporty na temat systematyczności pracy i postępów uczniów. Insta.Ling pomaga podnieść skuteczność nauczania języka oraz udostępnia narzędzia do oceny wyników.
Uczniowie naszej szkoły przystąpili do programu od połowy września 2013.
A oto podsumowanie po ponad dwumiesięcznej pracy. Wyróżnienia za najwyższą systematyczność uczniów.
Chcielibyśmy pogratulować wszystkim nauczycielom, którzy regularnie używają Insta.Ling oraz wyróżnić 10-ciu nauczycieli, którzy osiągnęli najlepsze efekty w październiku.
Są to:
- Anita Witkowska-Szczepańska, Gimnazjum im. Biskupów Chełmińskich w Lubawie
- Monika Pawlak, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
- Krzysztof Hołodyński, Niepubliczna Szkoła Podstawowa nr 81 w Warszawie
- Joanna Ostapowicz, Zespół Szkół Ogólnokształcacych w Augustowie
- Beata Małodzińska, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ślęzakach
- Katarzyna Tymoszczuk
- Elżbieta Felicka-Okrzesik, Gimnazjum nr 29 we Wrocławiu
- Maria Dejnega, Zespół Gimnazjalno-Szkolno-Przedszkolny w Gościęcin
- Karolina Kownacka
- Agnieszka Domańska, Gimnazjum Publiczne im. Stefana Batorego w Stężycy
Każdy z wyróżnionych nauczycieli miał ponad 60 uczniów regularnie używających Insta.Ling w październiku. To ogromny sukces. Gratulujemy!
W hołdzie Księciu Adamowi Jerzemu Czartoryskiemu
Milena, uczennica naszej szkoły (podopieczna p. Alicji Smołowik) zajęła I miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Recytatorskim, zorganizowanym w ramach obchodów Dnia Patrona w Publicznym Gimnazjum Nr 2 w Radomiu.
Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.