Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
4 grudnia 2015 r w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbyła się VII edycja Finału Ogólnopolskiego Turnieju Szkól Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Konkurs ten organizował ZSG w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Patronat obejmowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Spośród ponad 50 zgłoszeń z całej Polski zakwalifikowło się 14 szkół w tym ZSSiH w Radomiu.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 4 porcji: zakąski - suma na kruszonce piernikowej ze szpinakiem pod bezą migdałową z cytrusowym sosem holenderskim dania zasadniczego - królika w marchewce z brukselką z kaszą jaglana z dodatkiem maku oraz sosem miodowo-musztardowym i sosem marchewkowo-cytrusowym
Podczas Turnieju odbył się również:
- konkurs techniczny -przygotowanie podstawowego sosu holenderskiego
- eliminacje do finału „Olimpiady Kawy”
Naszą szkołę reprezentowali:
Zespół kucharski: Jakub z kl. IV GB i Dorota z kl. III GA przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt
Barista - Marlena z kl. III GC przygotowana przez p. Katarzynę Pawlak
Podczas tego Turnieju nasza szkoła zdobyła:
Puchar - III miejsce w Olimpiadzie Kawy
Puchar – „Osobowość Kulinarna”
Nasza szkoła dała się poznać na forum Ogólnopolskim. Należeliśmy do nielicznych szkól, które były nagrodzone. Zdobyliśmy 2 puchary.
Oprócz nas:
Szkoła gastronomiczna Poznańska z W-wy – 3 puchary
Szkoła gastronomiczna Komorska z W-wy – 1 puchar
Szkoła gastronomiczna Majdańska z W-wy – 1 puchar
Szkoła z Radzynia Podlaskiego – 1 puchar
Dla młodzieży oprócz sprawdzenia swoich umiejętności, było to wspaniałe doświadczenie. Spotkanie ze znanymi szefami kuchni między innymi Karolem Okrasą, Kurtem Schellerem. Zachęcamy do udziału w konkursach.
MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW
11 grudnia wśród uczniów klasy III Z zagościł duch rywalizacji …
uczestnicy konkursu wewnątrzklasowego walczyli o tytuł: „MISTRZ DEKORACJI ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW ”.
Nie brakowało emocji, cudownej Bożonarodzeniowej atmosfery i humoru.
Jury konkursu przyznało, że poziom uczestników był bardzo wysoki. Oceniano takie kryteria jak innowacyjność, oryginalność, estetykę i ogólny wyraz artystyczny.
Kreatywność, zaangażowanie uczniów były imponujące.
Zaszczytny Tytuł i nagrodę główną zdobyła Monika.
Zwyciężczyni i wszystkim uczestnikom Konkursu serdecznie GRATULUJEMY.
Organizatorkami Konkursu były Panie Katarzyna Adamus i Olga Wróblewska.
‘Threats of today’s Europe’
W poniedziałek 30 listopada 2015 r. w II Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Konopnickiej w Radomiu odbyło się ogłoszenie wyników konkursu pt. ‘Threats of today’s Europe’.
Uczestnicy mieli za zadanie napisać artykuł w języku angielskim na temat zagrożeń we współczesnej Europie. Nagrodzone prace zostaną wydrukowane w radomskim wydaniu Echa Dnia, a finaliści otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Etap szkolny konkursu przeprowadziła p. Marta Kleczaj. Dwie uczennice – Roksana z klasy 3 GC oraz Marlena z klasy 1 GA zakwalifikowały się do drugiego etapu – międzyszkolnego.
Po zmaganiach finałowych – Roksana otrzymała dyplom z wyróżnieniem, a obydwie uczennice – nagrody książkowe.
Klasy turystyczne na Międzynarodowych TT Warsaw
Targi TT Warsaw to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń branży turystycznej, przeznaczone do nawiązywania kontaktów handlowych i biznesowych z podmiotami z Polski i ze świata. Stwarzają możliwość zapoznania się z ofertą turystyczną krajów i regionów z całego świata. To doskonałe miejsce do zapoznania się z ciekawymi i atrakcyjnymi ofertami biur podróży i turoperatorów, które umożliwia zaplanowanie urlopu już na następny rok!
W piątek 27 listopada uczniowie klas o profilu technik obsługi turystycznej uczestniczyli w 23 TT Warsaw.
"Karp na Polskim Stole"
Dnia 9 i 10 listopada w Mościbrodach odbyło się szkolenie i konkurs kulinarny "Karp na Polskim Stole". W konkursie brały udział szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
I-etap polegał na przesłaniu zgłoszenia z recepturą potrawy z karpia II- etap przeprowadzony był w Mościbrodach przez Stowarzyszenie: Mazowiecka Micha Szlachecka" oraz przez szefów kuchni Carlosa Gonzaleza- Tejerę i Jarosława Maliszewskiego (20-letniego szefa kuchni hotelu Wiktoria w Warszawie) Spośród 6 wybranych ekip zakwalifikowała sie też nasza szkoła reprezentowana przez Agatę ucz. kl. III GA i Jakuba ucz. kl. IV GB przygotowanych przez p. Marzenę Wnęt.
W pierwszym dniu uczniowie brali udział w szkoleniu praktycznym - filetowanie karpia i przygotowanie potraw z karpia metodami tradycyjnymi i metodą sous vide.
W drugim dniu przeprowadzony został Konkurs Kulinarny "Karp na polskim Stole" składający się z dwóch części:
I- część techniczna-filetowanie karpia
II-część- przygotowanie potrawy z karpia, nasza potrawa konkursowa to: karp ze szpinakiem
w gąszczu śliwkowo-piernikowym z kluseczkami pomarańczowo-tymiankowymi z kaszy jaglanej
Nasza szkoła zajęła II miejsce.
Bardzo mile wspominamy pobyt w Dworku w Mościbrodach. Mogliśmy skosztować tradycyjnych potraw serwowanych przez okoliczne gospodynie i kuchnie dworską.
Spotkanie z najsłynniejszym cukiernikiem świata Buddym Valastro !!!
Niekwestionowany mistrz sztuki cukierniczej Buddy Valastro po raz pierwszy przyjechał do Polski!
9 października w jednej z warszawskich Galerii odbył się event z fanami słynnego i najbardziej kreatywnego cukiernika. Tłumy jego wielbicieli przyjechały z całego kraju.
Dla nas była to wyjątkowa okazja do spotkania z Mistrzem, od którego czerpiemy motywację do nauki zawodu cukiernika.
Były warsztaty cukiernicze, konkursy z nagrodami, a także zdjęcia i autografy.
Buddy opowiadał o swoich początkach w cukierni, o tym, że wszystkiego nauczył się od swojego zmarłego ojca i poprzez samodzielną, wytrwałą pracę. Jego ojciec i zarazem największy autorytet, już od najmłodszych lat, przygotowywał go do pracy w cukierni. Młody Buddy jako 17-stolatek pracował na pełny etat, dekorował torty i piekł ciasta według specjalnej receptury swojego mentora. Od samego początku chciał, aby ich rodzinne wypieki kojarzyły się klientom nie tylko z doskonałą jakością, ale także nietuzinkowym wyglądem.
Szybko okazało się, że Buddy ma do tego wyjątkowy talent. Jego torty to prawdziwy majstersztyk w dziedzinie cukiernictwa! Dziś kilkumetrowe, ruchome, wybuchające, święcące w ciemności i wyglądające, jak żywe torty to dla niego i jego ekipy żadne wyzwanie.
Sam jednak wielokrotnie podkreśla, że sukces jego „słodkiego biznesu” to w dużej mierze zasługa ojca i rodziny, która oddaje temu interesowi całe swoje serce.
Widać i słychać było, że jest to człowiek z ogromną pasją, że cukiernictwo zajmuje u niego nadrzędne, najważniejsze miejsce w życiu.
Jego wzruszająca opowieść umocniła Nas w przekonaniu, że wybraliśmy bardzo dobry zawód, a niezaprzeczalny sukces Mistrza dał nam wielką motywację do nauki i pracy, by rozwijać się w kierunku cukiernictwa.
„Uwierzcie w swoje umiejętności. Uwierzcie w swoje marzenia. Wiara jest fundamentem sukcesu ! Jeżeli uwierzycie, to wszystko Wam się uda”.
Dziękujemy za to przesłanie, za inspirację i motywację – CUKIERNICZKI z klas 3PC i 2C.
Kuchnia Polska na Mazowszu
Dnia 18 października odbył się I- etap Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska na Mazowszu", organizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej 17/23. Konkurs polegał na przesłaniu receptur i fotografii dania zasadniczego, w którym musiał być użyty schab środkowy oraz zakąski z karpia. Uczniowie Jakub kl. IV GB, i Dorota kl. III GA wraz z nauczycielami p. Marzeną Wnęt i p. Małgorzatą Miedzińską przygotowali potrawy:
Schab nadziewany porem i grzybami z puree dyniowo-jarzębinowym i ziemniakami z szałwią
Karp ze szpinakiem z ziołowym jajkiem przepiórczym, karmelizowaną marchewką i sosem holenderskim.
Konkurencja była bardzo duża i poziom bardzo wysoki. Nasza szkoła nie zakwalifikowała się do następnego etapu.
MATEMATYKA W TECHNICE DLA TECHNIKA
W dniu 20 października 2015 r. przeprowadzono etap szkolny konkursu matematycznego „MATEMATYKA W TECHNICE DLA TECHNIKA” organizowanego przez Zespół Szkół Elektronicznych w Lublinie we współpracy i pod patronatem Politechniki Lubelskiej. Celem konkursu jest m.in. popularyzacja wiedzy i umiejętności matematycznych wśród uczniów technicznych szkół ponadgimnazjalnych, mobilizowanie uzdolnionej młodzieży do rozwiązywania problemów matematycznych, oraz wprowadzenie uczestników konkursów w atmosferę matematycznej rywalizacji, egzaminów i sprawdzianów matematycznej wiedzy, integracja młodzieży i nauczycieli matematyki, w szczególności z województw: lubelskiego, mazowieckiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego.
Laureat, który zajmie pierwszą lokatę w konkursie, uzyskuje prawo do podjęcia studiów w Politechnice Lubelskiej na studiach stacjonarnych.
W naszej szkole udział w etapie szkolnym wzięło 28 uczniów klas czwartych technikum. Trójka uczniów tj. Beata z 4Z, Wiktoria z 4OT oraz Natalia z 4 HB została wyróżniona przez szkolną komisję konkursową, w skład której wchodzą nauczyciele matematyki Agnieszka Pieczeniak, Irma Klusa oraz Iwona Ziemnicka.
Beata z klasy 4Z została zakwalifikowana do drugiego etapu międzyszkolnego, który odbędzie się 5 grudnia 2015 r. w Lublinie.
GRATULUJEMY i TRZYMAMY KCIUKI.